دستگاه تصفیه هوای خانگی
آلایندههای هوای داخل منزل یا محل کار، گاهی اوقات آسیبرسان و مضر بوده و یکی از 5 آلایندهی مضر برای سلامتی میباشند. برای جلوگیری از این آسیب، بهترین راه، حذف یا کنترل منابع آلودگی یا تهویهی هوای داخل با استفاده از هوای تمیز بیرون میباشد. البته راه دوم همیشه قابل استفاده نیست؛ چون بستگی به وضعیت هوا دارد و معمولاً هم از دود خودروها و منابع آلودگی دیگر، مقداری آلاینده دارد.
به همین خاطر راه اول، یعنی حذف یا کنترل آلایندهها با استفاده از دستگاه تصفیه هوا خانگی توصیه میشود. این دستگاهها، آلایندههای هوای داخل را از بین میبرند.
برخی دستگاههای تصفیه هوا، در قسمتی از سیستم تهویهی هوای مرکزی منزل نصب میشوند و هوای کل فضای داخل را پاک میکنند. دستگاههایی هم هستند که برای یک اتاق یا یک فضای محدود و مشخص ساخته شدهاند و قابلیت تصفیهی هوای کل فضای داخل را ندارند.
آلایندههای هوای داخل به دو دسته تقسیم میشوند:
ذرات معلق که شامل گرد و غبار، دود، گرده، شورهی حیوانات، دود دخانیات، ذرات ایجاد شده توسط لوازم اشتعال مانند اجاق گاز و ذراتی که شامل کپکهای قارچی، باکتری و ویروس هستند، میباشد.
آلایندههای گازی که از فرآیندهای اشتعالی (اجاق گاز، اگزوز خودرو و دود دخانیات) ایجاد میشوند. دیگر منابع این آلایندهها شامل مصالح ساختمانی، استفاده از محصولاتی مانند چسب، رنگ، جلادهندهها، محصولات شوینده و آفتکُشها میباشد.
دستگاه تصفیه هوا خانگی چه نوع آلایندههایی را میتواند از بین ببرد؟
دستگاههای تصفیه هوای متفاوتی وجود دارند که هرکدام برای از بین بردن انواع خاصی از آلایندهها طراحی شدهاند.
نوع از بین برندهی ذرات معلق
دو نوع فیلتر تصفیه هوا وجود دارد که میتوانند ذرات معلق موجود در هوا را از بین ببرند: فیلترهای هوای مکانیکی – تصفیه کنندههای هوای الکترونیکی.
فیلترهای هوای مکانیکی ذرات را با عبوردادنشان از مواد موجود در خود، از هوا میگیرند. فیلترهای هِپا (HEPA) در این دسته جای میگیرند.
فیلترهای هوای الکترونیکی نظیر تهنشین کنندههای الکترواستاتیکی، برای به دام انداختن ذرات، از فرآیندی به نام "جذب الکترواستاتیکی" استفاده میکنند. این فیلترها هوا را از طریق بخش یونیزاسیون خود عبور داده و ذرات را باردار میکنند. بعد از آن، این ذرات روی یک سری صفحات تخت با نام "جمعکننده" که انرژی الکتریکی مخالف انرژی الکتریکی ذرات دارند انباشته میشوند. مولدهای یون، یونهای باردار شده را در هوا پخش میکند؛ مانند حالت الکترونیکی، منتها بدون صفحههای تخت جمعکننده. این یونها به ذرات موجود در هوا چسبیده و آنها را باردار میکنند؛ به گونهای که ذرات به سطوحی که نزدیکشان است (دیوار، مبلمان و...) میچسبند و یا به یکدیگر چسبیده و سریعتر تهنشین میشوند (رسوب میکنند).