تعویض فیلتر تصفیه آب
با رشد روز افزون استفادهی همگانی از دستگاه تصفیه آب و شناخت ضرورت نیاز به وجود چنین دستگاهی در هر منزلی، انواع و اقسام تصفیهکنندههای آب با شکل و شمایل و ساختارهای متفاوت روانهی بازار شده است. هر یک از این دستگاهها تکنولوژی منحصر به خودشان را دارند و حتی اگر از یک تکنولوژی مشترک برای تصفیه آب استفاده کنند، باز هم ابعاد و حجم و اندازهی این دستگاهها متفاوت است.
حال باید در نظر داشت کیفیت و قابلیت دستگاه تصفیه آب تا زمانی عالیست که فیلترهای درونی این دستگاه که وظیفهی تصفیه آب را عهدهدار هستند، قابلیت خود را از دست نداده باشند. این فیلترها از هر نوعی که باشند با گذر زمانی که معمولاً بسته به میزان مصرف دستگاه مشخص میشود؛ بدلیل گرفتن ذرات و آلایندهها قابلیت خود را از دست میدهند و دیگر کیفیت مناسبی در تصفیه آب نخواهند داشت. از این رو با توجه به میزان استفاده از این دستگاه و حتی میزان آلایندههای آب محیط زندگی خود، باید فیلتر یا فیلترهای این دستگاه را بصورت منظم و در زمانهای مناسب تعویض کنید.
قبل از اینکه به این مقاله بپردازیم اطلاعات شما را در این زمینه کامل کنیم لازم به ذکر است برای خرید و تعویض فیلتر تصفیه اب خود میتوانید به صفحه تعویض فیلتر تصفیه آب خانگی مراجعه کنید و از قیمت فیلتر تصفیه اب اطلاع بیشتری کسب کنید و عکس ها و توضیحات کاملی در آنجا مشاهده نمایید و در صورت لزوم سفارش خود را بدهید و همچنین در هر زمان میتوانید ار همکاران رادگسترنوین مشاوره بگیرید.
تعویض فیلتر تصفیه آب خانگی به چه دلیل است؟
بسیاری از تصفیهکنندههای آب خانگی از چندین فیلتر از جمله فیلتر ورودی و یا رسوبگیر، فیلتر کربن فعال و یا فیلتر زغالی و فیلتر اسمز معکوس و یا ترکیبی از اینها استفاده میکنند تا آب را تصفیه نمایند و به کاهش آلایندههای آب کمک کنند. این سیستمها به طور کلی از یکی از دو روش زیر برای تصفیه آب استفاده میکنند:
برخی از دستگاهها از فیلترهای پروپیلن استفاده میکنند. یعنی ذرات معلقی در آب هستند که به اندازهی کافی بزرگ هستند تا در بین منافذ فیلتر گیر کرده و تصفیه شوند. سطح و میزان بزرگی منافذ فیلتر، مقدار آلایندهها را که در این فیلتر به دام میافتند را مشخص میکند. معمولاً این فیلترها سطوح مختلفی دارند و وقتی این سطوح از آلاینده و ذرات موجود در آب پر شوند، جایی دیگر برای جذب آلاینده نخواهند داشت و در اصطلاح پر میشوند.
همچنین برخی از فیلترها از نوع مکانیکی بوده که با پر شدن مسیر حرکت آب، دیگر امکان گذر آب از فیلتر نخواهد بود.
تشخیص زمان تعویض فیلتر تصفیه آب در نوع فیلترهای مکانیکی ساده است؛ زیرا جریان آب خروجی از سیستم به شکل چشمگیری کاهش مییابد و فیلتر مرحله اول داخل هوزینگ شیشه ای معلوم هست که به رنگ قهوه ای تیره شده است ولی در نوع اول در هر صورت آب رد میشود و تشخیص زمان تعویض فیلتر تصفیه آب، کار مشکلتری است.
چند وقت یک بار فیلتر تصفیه آب باید تعویض شود؟
چرخهی تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب در هر دستگاه نسبت به دستگاه تصفیه آب دیگر متفاوت است. معمولاً دستگاههای تصفیهکننده آب خانگی دورهی تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب را مشخص میکنند. دورهی تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب معمولاً یا بر حسب میزان گالن آب مصرفی مشخص شده و یا بر حسب تعداد ماههای استفاده از زمان آخرین تعویض فیلتر در نظر گرفته میشوند. برای اطمینان از اینکه فیلتراسیون دستگاه شرایط مطلوب و مناسبی دارد، بهتر است به پیشنهاد خود شرکت تولیدکنندهی دستگاه و یا فروشنده توجه شود.
انتخاب فیلتر مناسب برای دستگاه تصفیه آب
فیلتر تصفیه آب خانگی یک شکل و شمایل و نوع خاص جهانی ندارد. منظور اینکه شما حتی ممکن است یک فیلتر مشابه و همانند با دستگاه تصفیه آب خود پیدا کنید و از آن استفاده کنید ولی باید در نظر داشته باشید که اگر تفاوت در این فیلتر زیاد باشد باعث میشود که فیلتر به خوبی عمل نکرده و آب تصفیه نشود و یا اصلا کار نکند و آب به جای اینکه از بین فیلتر عبور کند از اطراف فیلتر عبور کند.
ضمن اینکه فیلتر تصفیه آب که مورد تأیید شرکت فروشنده و عرضه کننده دستگاه نباشد، کیفیت لازم را برای جایگزینی با فیلتر دستگاه تصفیه آب خانگی شما نخواهد داشت. همین موضوع ساده باعث خواهد شد که حتی با اینکه از یک تصفیه آب استفاده میکنید باز هم آلایندههای مضر آب وارد آب آشامیدنی شما شوند.
به همین دلیل توصیه میشود برای اطمینان از اینکه فیلتر تصفیه آب شما متناسب با دستگاه شما میباشد، حتماً از فیلترهای توصیه شدهی خود کارخانهی تولیدکنندهی دستگاه خود، استفاده کنید.
مراحل تصفیه آب در دستگاه تصفیه آب و دورههای تعویض فیلتر آن
دستگاه تصفیه آب خوب معمولاً بین 5 تا 7 مرحله کار تصفیه آب را انجام میدهد و منظور از مرحله تصفیه این است که آب از 5 تا 7 فیلتر مختلف عبور و در هر فیلتر یکبار عمل فیلتراسیون و تصفیه را انجام میدهد. هر یک از این فیلترها باید در زمان تعریف شدهی خود، تعویض شوند تا عمل تصفیه آب توسط دستگاه به خوبی انجام شود و کیفیت مورد نظر در تصفیه آب اتفاق بیافتد. حال اگر یک دستگاه تصفیه آب مجهز به فیلتر و یا سیستم اسمز معکوس را بخواهیم مثال بزنیم باید در هر مورد متناسب با تعاریف و دستورالعمل دستگاه و کارخانهی تولیدی فیلترهای زیر بازدید و تعویض شوند:
فیلتر الیافی 5 میکرون
فیلترهای رسوبگیر وظیفهی گرفتن آلایندههای بزرگ و بالغ بر 5 میکرون بزرگی را در دستگاه تصفیه آب بر عهده دارند. این نوع فیلترها از یک سیستم بسیار ساده استفاده میکنند و باید حداقل 4 تا 6 ماه یک بار تعویض شوند. وظیفهی اصلی این فیلتر جلوگیری از ورود ذرات بزرگ به درون دستگاه و رسیدن به سایر فیلترها میباشد. اگر این فیلتر خراب شود، باعث میشود آلایندههای بزرگ که معمولاً سختی زیادی دارند وارد سایر فیلترها شوند و فرسودگی و تخریب این فیلترها را افزایش دهند.
فیلتر کربن فعال
این نوع فیلتر به منظور حذف آلایندههای خطرناک شیمیایی مانند کلر و آفتکشها و همچنین به منظور حذف بو و طعم آب در اغلب دستگاههای تصفیه آب مورد استفاده میباشند. تعویض فیلتر تصفیه آب خانگی از نوع کربن فعال هم عموماً 6 ماه میباشد هر چند در برخی از دستگاهها مدت مورد نظر تنها 1 سال دیده شده است. عدم تعویض فیلتر کربن فعال در زمانهای تعریف شده باعث میشود مواد شیمیایی به غشای اسمز معکوس نفوذ پیدا کرده و باعث خرابی این غشا شوند.
فیلتر رسوبگیر الیافی 1 میکرون
وجود این فیلتر به این دلیل است که ذرات ریزتر از 5 میکرون که از مرحلهی اولیه رد شده و وارد دستگاه تصفیه آب شدهاند و بزرگی آنها تا 1 میکرون میباشد، در این مرحله گیر کنند و جلوتر نروند. عموماً به همان اندازه که فیلتر 5 میکرون آلایندهها را به خود جذب میکند، فیلتر 1 میکرون هم جذب میکند و به همین دلیل باید در هر زمان که فیلتر دستگاه تصفیه آب خانگی 5 میکرون را تعویض میکنید، هم زمان این فیلتر 1 میکرون را هم عوض کنید. معمولاً همان 6 ماه یک بار برای تعویض این نوع فیلتر در دستگاه تصفیه آب دیده میشود.
فیلتر تصفیه آب با سیستم اسمز معکوس(RO)
دستگاه تصفیه آب مجهز به فیلتر اسمز معکوس در حال حاضر بعنوان بهترین و پیشرفتهترین نوع دستگاه تصفیه آب شناخته میشود. سیستم اسمز معکوس که به سیستم RO هم در دنیا شهرت دارند یک سیستم تصفیه آب چند مرحلهای است که آب را در مراحل مختلف و متناسب با نوع آلایندهها تصفیه میکند و آب با عبور از یک غشای سخت بصورت 99 درصد تصفیه میشود. آلایندههای تصفیه شده از طریق یک لولهی خروجی از بین میروند و به فاضلاب هدایت میشوند.
فیلتر دستگاه تصفیه آب مجهز به سیستم اسمز معکوس باید هر 1 سال یک بار و در بعضی مواقع یک سال و نیم یک بار تعویض شود. تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس به این دلیل است که این نوع فیلتر خیلی زود از آلایندهها اشباع میشوند و دلیل آن هم این است که ریزترین نوع آلایندهها در این نوع سیستم به راحتی به دام میافتند. وقتی فیلتر اشباع شود، قابلیت خود را از دست خواهد داد و اگر شما در زمان مناسب اقدام به تعویض فیلتر تصفیه آب اسمز معکوس نکنید، ممکن است آلایندهها با انباشت در این فیلتر وارد آب مصرفی شما شوند. فیلتر تصفیه آب RO از سه تا 12 مرحله بسته به نوع دستگاه فرآیند تصفیه آب را انجام میدهند و تعویض آن سالی 1 بار اهمیت فوقالعاده زیادی دارد.
فیلتر کربن نهایی
فیلتر کربن نهایی یا ثانویه هم درست همانند فیلتر کربن فعال عمل میکند و به فیلتر کربن بلاک شهرت دارد. وظیفهی این فیلتر هر چند تا حدود زیادی مشابه فیلتر کربن اولیه است ولی با شدت و قدرت بیشتری انواع بو و طعم باقیمانده در آب را تصفیه میکند. عموماً تعویض فیلتر کربن بلاک سالیانه دیده میشود ولی اگر نوع فیلتر کربن فعال باید 8 تا 12 ماه یک بار تعویض شود، بهتر است این فیلتر را هم همان سالیانه تعویض کنید.
فیلترهای بیو سرامیک مادون قرمز
این نوع فیلتر در کمتر دستگاه تصفیه آبی دیده شده است و هنوز در مورد کاربرد آن در این دستگاهها اختلاف نظر وجود دارد. وظیفهی این فیلتر حذف هرگونه باکتری و میکروب در آب است. این فیلترها معمولاً بعنوان ضد عفونیکننده و استریلیزهکنندهی آب هم شناخته میشوند. تعویض فیلتر تصفیه آب خانگی مجهز به مادون قرمز توضیح مشخصی ندارد. معمولاً این نوع فیلتر در زمانی تعویض میشود که مشکلی برای فیلتر بوجود بیاید ولی دستگاههایی که از این تکنولوژی استفاده میکنند هر کدام برای خود توضیحات منحصر به فردی دارند که باید مطابق با دستورالعمل آنها برای تعویض این نوع فیلترها استفاده شود.ولی معمولا 2 سال یک بار تعوض میشوند.
بیشتر دستگاههای تصفیه آب دارای 5 مرحله و یا نهایتاً 6 مرحلهی فوق در فیلتراسیون هستند. اما برخی از دستگاههای پیشرفتهتری هم برای تصفیه آب وجود دارند که یک یا دو مرحله فیلتر اضافهتر دارند. این دستگاهها معمولاً یک یا دو مرحله فیلتراسیون زیر را هم به غیر از مراحل فوق انجام میدهند:
فیلتر ایجاد PH
یونهای هیدروژن معمولاً در آب به میزان متفاوتی وجود دارد. هرچه میزان یونهای هیدروژن در آب بالاتر باشد، آب بیشتر حالت اسیدی دارد و هرچه کمتر باشد، آب حالت قلیایی بیشتری دارد. PH آب در واقع این خاصیت اسیدی آب را کمتر میکند و باعث میشود آب قلیاییتر شود. از آنجایی که فرآیند تصفیه آب میزانی از این PHها را هم از بین میبرد و یا ممکن است خود آب از نظر PH غنی نباشد، فیلتر PH موجود در دستگاه وظیفه دارد تا آب را از نظر OH با ایجاد میزان کافی PH غنی کند. اهمیت وجود PH در آب نوشیدنی و در اصل اهمیت قلیایی بودن آب نوشیدنی زمانی مشخص میشود که بدانید اعمال مختلف زندگی روزمره مانند استرس، نوشیدنیهایی مانند نوشابه، برخی غذاها، آلودگی و حتی ورزش و... باعث اسیدی شدن خون میشوند و PH موجود در آب میتواند آرامش و شاد زیستن را برای افراد به همراه داشته باشد.
فیلترهای PH بصورت تخصصی هستند و معمولاً خود شرکتهای تولیدکنندهی این نوع فیلتر را هم تولید و زمان تعویض آن را بسته به میزان قدرت تولید PH تعیین میکنند.
فیلتر ORP
عملیات تصفیه آب بر روی فاکتور دیگری به نام ORP نیز اثر میگذارند. ORP قدرت انرژی الکتریکی است و در واقع قدرت اکسیداسیون آب میباشد. در واقع باید میزان ORP در آب کم باشد. ORP یا اکسیداسیون همان چیزی است که باعث قهوهای شدن سیب و یا زنگ زدن آهن میشود و در آب نیز باعث از بین رفتن کیفیت آب میشود. در واقع تولید ORP در آب باید منفی باشد. PH اکسیداسیون آب را کاهش میدهد و ORPباعث افزایش آن میشود. از این رو برخی از دستگاههای تصفیه آب از فیلترهایی برای کاهش میزان ORP و خاصیت اکسیداسیونی آب استفاده میکنند که باعث سالمتر شدن آب و توانایی ماندگاری بیشتر آب میشود. از این رو هم قیمت بالاتری دارند و هم اینکه در زمانهای مشخص و تعریف شده توسط خود کارخانه باید اقدام به تعویض فیلتر دستگاه تصفیه آب خانگی مجهز به فیلتر ORP نمود.