تورسوس , اولین اتوبوس آفرود جهان معرفی شد
به گزارش گنجی مگ : خودروهای آفرود در سالهای اخیر به یکی از پرطرفدارترین نمونهها در سراسر دنیا تبدیل شدهاند. از این رو بسیاری از خودروسازان به تولید اینگونه خودروها میپردازند و برخی افراد هم ترجیح میدهند خودروهای شخصی خود را با تجهیز به امکانات و تکنولوژیهای مورد نیاز به یکی از مدلهای آفرود تبدیل کنند. این خودروها بهواسطه کاربریهای متفاوت و توانایی عبور از مسیرهای ناهموار، در کنار تفریح میتوانند یکی از خودروهای کار هم محسوب شوند. پیش از این شاید بیشترین نمونههای آفرود روی پیکاپها دیده میشد اما در سالهای اخیر خودروهای سنگینتر مانند کامیونها هم به این سگمنت پیوستهاند.
بهتازگی نیز از اتوبوسی آفرودی رونمایی شده که سازنده آن ادعا میکند این اتوبوس را بهمنظور گذر از مسیرهای صعبالعبور طراحی کرده است. در ادامه این گزارش به بررسی نخستین اتوبوس آفرود دنیا و برخی مدلهای سنگین ویژه آفرود میپردازیم.
تورسوس؛ هم اتوبوس کار هم خودرو گردشگری
تورسوس نخستین اتوبوسی است که تبدیل به یک نمونه آفرودی شده است. تولید چنین خودرویی میتواند کاربردهای بسیاری داشته باشد ازجمله آنکه به واسطه مسافری بودن آن، برای رفاه ساکنان مناطق دورافتاده مورد استفاده قرار گیرد. ازسویدیگر میتواند به عنوان یک خودروی تفریحی لوکس بهصورت شخصی و حتی گروه استفاده شود. پیش از این کمپانی «تورسوس پریتورین» ادعا کرده بود اتوبوسی را برای گذر از جادههای آفرودی و مناطق سخت آماده کرده است.
براساس ادعای این شرکت «تورسوس» را میتوان نخستین اتوبوس آفرودی و سنگین جهان دانست که میتواند بهراحتی خود را با ویژگیهای حرکت جادهای هماهنگ کند. این خودرو با هدف رساندن گروهی از مردم به صعبالعبورترین نقاط جهان طراحیشده و میتواند در اختیار صنایع نفت و گاز، سازمانهای ویژه جنگلداری، صاحبان معادن، نیروهای مدیریت بحران وگروههای تور و سفر قرار گیرد.
ویژگیهای فنی تورسوس
قلب اتوبوس تورسوس به یک موتور 6.9لیتری 6سیلندر مجهز است که قابلیت تولید 240 اسببخار قدرت و 925نیوتونمتر گشتاور را دارد. بیشترین سرعت این اتوبوس آفرودی به 117کیلومتر بر ساعت میرسد که برای خودرویی در این سایز و با این کاربریها مناسب ارزیابی میشود. البته شرکت سازنده اعلام کرده است میتواند این اتوبوس را در دو حالت فرمان چپ یا راست عرضه کند.
کف این اتوبوس با 35صندلی و حمل تجهیزات مسافران تنها 400میلیمتر با زمین فاصله داشته و میتواند تا عمق 700 میلیمتر وارد آب شود. درعینحال شرکت میتواند این آفرودر گروهی را لوکس، پر رفاه و با صندلیهای قابل تنظیم ارائه دهد. یک دستگاه پخش DVD با بلندگوهای پخش نیز در این خودرو تعبیه شدهاند. همچنین هر صندلی به پنجرههای رنگی، لامپ مخصوص و دریچه تهویه هوا مجهز است.
کامیون آفرود تاترا
کامیونسازها بسیار پیشتر از اتوبوسسازان به فکر طراحی خودروهای نیمهسنگین و سنگین آفرود افتادند. آنها سابقه طولانی در این عرصه دارند و نمونههای برخی از آنها مانند بنز یونیماگ بسیار شناختهشده هستند. شرکت تاترا نیز ازجمله تولیدکنندگان خودروهای سنگین باری است که اکثر مدلهای خود را با امکان تبدیل شدن به خودروهای آفرود تولید میکند.
این کامیونساز مطرح جهانی هشت گروه کامیونها را بهمنظور استفاده در ارتش، ساختوساز، معدن، جنگلداری، کشاورزی، صنایع نفت و گاز و آتشنشانی طراحی و تولید کرده است. از این رو به نظر میرسد خودروهای تاترا باتوجه به کاربریهای مختلفی که دارند، نیازمند برخورداری از قابلیتهای آفرود هستند.
سال گذشته یکی از محصولات این خودروسازی بهعنوان پادشاه کامیونهای آفرود شناخته شد. این خودرو چهار دیفرانسیل 8*8 در نخستین تست خود موفق شد از مسیرهای کوهستانی و صعبالعبور بگذرد.
این شرکت که در سال 1850 تاسیس شد، کار خود را در زمینه ساخت کامیون از سال 1923 و با تولید مدلهایی مانند T23، T24 و T13 آغاز کرد. بعد از جنگ جهانیدوم این کمپانی با گسترش محصول T13 خود و تجهیز آن به موتور چهارسیلندر، نخستین مدل آفرود خود را با نام T72 به بازارهای جهانی روانه کرد. در سال 1967 نیز یکی از معروفترین مدلهای آفرود خود را بهنام T813 طراحی و تولید کرد که از تکنولوژی مدولار برخوردار بود.
تاکنون نیز مدلهای دیگری مانند 816، 817، 163 و 810 را تولید کرده است که قابلیت آفرود و استفاده در صنایع مختلف را دارند.
از F150 برترین خودرو آفرود تا پیکاپ آمیکو
در میان تمام خودروهای کاروتجاری بهنظر میرسد پیکاپها از بیشترین شانس برای تبدیل شدن به آفرودها برخوردارند. شاید این مزیت را بتوان به اندازه و سرعت این خودروها مربوط دانست. پیکاپهای فورد، نیسان، جیامسی و جنرالموتورز طی سالهای فعالیت خود، دستخوش تغییرات بسیاری شده و توانستهاند به برترین نمونههای آفرود تبدیل شوند. بین این خودروسازان اما شاید محصولات فورد مورداستقبال بسیاری از طرفداران آفرود قرار گرفته است که باید ویژگیهای فنی و تطبیقپذیری آن با شرایط آفرود را اصلیترین عامل این استقبال دانست.
فورد F150 پرقدرتترین خودروی فورد شناخته میشود که تاکنون تغییرات بسیاری روی آن اعمال و نمونههای مختلفی از آن به خودروهای آفرود تبدیل شده است. در ایران نیز این سگمنت بهتازگی توسط پیکاپ آسنا پر شده که توسط شرکت آمیکو با همین رویکرد عرضه شده است. آسنا از قفل دیفرانسیل اتوماتیک برخوردار است که آپشنی مختص خودروهای آفرود آمریکایی بوده و حتی در پیکاپهای ژاپنی نیز تعبیه نشده است.
نگاهی به آغاز آفرود
آفرود درواقع به معنای گذر از جادهها و مسیرهای پر پیچوخمی است که خودروهای دیگر توانایی عبور از آنها را ندارند. بهطورمعمول خودروهای آفرود یا همهجارو که برای این کار مورد استفاده قرار میگیرند، به امکاناتی تجهیز شدهاند که قابلیت آفرود را در آنها افزایش میدهد. همچنین این خودروها به دو شکل تفریح (طبیعتگردی) و مسابقات اتومبیلرانی مورد استفاده قرار میگیرند که این دو رشته در کنار شباهتهای بسیار، تفاوتهای زیادی هم دارد.
این خودروها بهمنظور استفاده در طبیعتگردی تنها به ضروریترین امکانات و تجهیزات برای استقرار روزانه یا حتی هفتگی تجهیز میشوند اما در خودروهای آفرود ویژه مسابقات، ارتقای اجزای فنی در اولویت قرار میگیرد و مالکان آنها، کمتر دنبال طراحی ظاهری در این مدلها هستند. خودروهای آفرود بعد از جنگجهانی دوم تولید و تقریبا همزمان وارد ایران هم شدند. خودروسازان پیشگام در جهان مانند تویوتا، نیسان و فورد همواره مدلهایی را تولید کردهاند که برای تبدیل شدن به خودروهای آفرود در صدر باشند.