کلاه برداری جدید؛ قرار دادن ایربگ های غیر استاندارد و قدیمی در خودروهای دست دوم
در ماه های اخیر که واردات خودرو و قطعات آن ممنوع شد، مشتریان تمایل بیشتری برای خرید خودروهای دست دوم و کارکرده نشان دادند و خرید قطعات اورجینال و نو خودرو مانند ایربگ و.. کاهش یافته است. اما در این میان گاهی دلالان خودروهایی را می فروشند که ایربگ هایشان عمل نمی کند و این امر می تواند هنگام تصادف حادثه ساز باشد. برای بررسی مشکلات سیستم ایربگ مهندس رضا برنابادی، کارشناس صنعت خودرو در پاسخ به چند سوال گفت:
آیا صحت دارد ایربگ برخی خودروهای دست دوم خارجی غیرفعال است؟
بله، هدف از قرار دادن این سیستم، جلوگیری از برخورد سرنشینان با قطعات داخلی اتاق هنگام تصادف یا بهتر بگویم بعد از برخورد است. سیستم ایربگ یک بار مصرف می باشد و قطعه ای گران شناخته می شود. به همین دلیل برخی دلالان و مالکان، برای خودرویی که تصادف داشته، آن را به مراکزی می برند که برخی قطعات این مجموعه را حذف کرده و با ایجاد تغییراتی در مدارها و سیستم های الکتریکی چراغ هشدار این سیستم از روی پشت پنل خاموش می کنند. زمانی که چراغ ایربگ خاموش شود، خریدار متوجه این موضوع نخواهد شد.
در این میان برخی دلالان که از قیمت های هنگفت ایربگ های استوک و نو باخبر هستند و فروش با سود بیشتر خودرو را هدف قرار داده اند، اقدام به تعمیر و ترمیم ایربگ می کنند و به همین منظور به بعضی تعمیرکاران مراجعه می کنند. این ترمیم پلاستیک اغلب برای ایربگ های سرنشینان (فرمان و داشبورد) انجام می شود و اگر خودرو مجهز به ایربگ جانبی باشد آن را بهطور کامل حذف می کنند. عمل تعمیر،ترمیم و جانمایی مجموعه ایربگ به شکلی انجام می شود که تشخیص آن از روی ظاهر، کار دشواری است.
چگونه بفهمیم خودرو دارای ایربگ بوده وایربگ آن سالم است؟
دستگاه مخصوص عیب یاب و بررسی ایربگ چاره ی کار است. در این روش کارشناس مربوطه با بررسی مقدار مقاومت تمام ایربگ ها در ECU ایربگ، به صحت عملکرد آن پی می برد. عدد مقاومت ایربگ ها باید مقدار مقاومت تعریف شده کمپانی باشد. همچنین در برخی خودروها باید پیش کشنده کمربند ایمنی نیز بررسی شود.
هرچند وقت یک بار باید اقدام به تعویض کیسه هوا کرد؟
جنس کیسه هوا از منسوجات الیاف دار نایلونی می باشد که ضخامتی حدود نیم میلی متر دارد. زمان تصادف یا برخورد خودرو، گاز نیتروژن سبب پر شدن کیسه هوا می شود. چاشنی این سیستم که وظیفه فعال کردن کیسه ها را برعهده دارد، از موادی مانند آزیدسدیم، نیترات پتاسیم یا اکسید آهن و.. تشکیل شده است. بعد از گذشت مدتی این مواد شیمیایی و ساختار الیافی کیسه هوا سبب ایجاد حالت چسندگی در بین لایه های آن و فاسد شدن چاشنی می شوند که در نتیجه کیسه هوا پر نشده و فعال نمی شود. بنابراین طبق استاندارد باید هر ۵ سال ایربگ خودرو ها را تعویض کرد.
در کشور ما اجرای این موضوع به چه صورت است؟
در داخل کشور نمایندگی ها موظف به تعویض این قطعات بعد از گذشت زمان مشخص هستند. زیرا این نمایندگی ها تجهیزاتی را در اختیار دارند که می توانند قطعات داغی ایربگ را فعال کنند تا در زمان اوراق خودرو (درصورت تصادف) یا تعویض آن مشکلی ایجاد نشود.
آیا مراکز معاینه فنی این قطعه را نیزبررسی می کنند؟ چرا مالکان خودروها رغبتی به تعویض این قطعه ندارند؟
کشور ما تکنولوژی تولید ایربگ ندارد و این قطعه وارداتی است. نوسانات نرخ ارز نیز تاثیر بسزایی در افزایش قیمت آن داشته است. حتی ما در تامین ایربگ خودرو های تولیدی نیز دچار مشکل هستیم. شاید اگر این محصول در کشور تولید و فرهنگ سازی مناسب نسبتبه استفاده از این قطعه مهم برای مالکان انجام شود، آن ها نیز مشروط بر قیمت مقرون به صرفه تمایل به تعویض داشتند. مراکز معاینه فنی نیز توجه خاصی به بررسی این قطعه ندارند و این یک ضعف محسوب می شود. مهم ترین عامل بی توجهی مالکان نسبت به تعویض این قطعه، فقط گران بودن آن است.
این سیستم ایمنی خودرو از آسیب های جدی بسیاری جلوگیری کرده و سالانه زندگی انسان های بی شماری را نجات می دهد.