فرار از صحنه تصادف رانندگی چه مجازاتی دارد؟
پیش از گرفتن گواهینامه و در هنگام آموزش های رانندگی، در مورد تخلف فرار از صحنه تصادف توضیحی داده نمی شود و از این جهت برای بسیاری از افراد تبعات چنین تصمیمی روشن نیست.
جالب است بدانید که براساس قانون، اگر تصادف منجر به مجروحیت کسی نگردد یا به عبارت قانونی غیر جرحی باشد، مثل این که دو وسیله نقلیه با هم تصادف کنند و کسی آسیبی نبیند و فقط به خودروی طرفین یا یکی از آنها خسارتی وارد شود، در این موارد فرار از صحنه تصادف جرم نیست. اما بدیهی است مالک خودروی آسیب دیده با برداشتن شماره پلاک خودرو متخلف (مقصر) می تواند در مراجع قضایی برای جبران خسارت اقامه دعوی حقوقی نماید به عبارتی اینگونه تصادفات با فرض متواری شدن راننده مقصر ضمانت کیفری نخواهد داشت.
مجازات تصادف منجر به جراحت
اما اگر تصادف رانندگی منجر به جراحت یا فوت شخصی شود فرار از صحنه تصادف و عدم کمک به مصدوم جرم است و قانونگذار در این خصوص به درستی سخت گیری کرده است.
قانونگذار در ماده ۷۱۹ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی چنین اظهار کرده است:هر گاه مصدوم احتیاج به کمک فوری داشته و راننده با وجود امکان رساندن مصدوم به مراکز درمانی و یا استمداد از مأمورین انتظامی از این کار خودداری نماید و یا به منظور فرار از تعقیب، محل حادثه را ترک و مصدوم را رها نماید حسب مورد به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در مواد (۷۱۴) و (۷۱۵) و (۷۱۶) محکوم خواهد شد.
دادگاه نمی تواند در مورد این ماده اعمال کیفیت مخففه کند.
تبصره ۱:
راننده در صورتی می تواند برای انجام تکالیف مذکور در این ماده وسیله نقلیه را از صحنه حادثه حرکت دهد که برای کمک رسانیدن به مصدوم توسل به طریق دیگر ممکن نباشد.
تبصره ۲:
در همه موارد مذکور هرگاه راننده مصدوم را به نقاطی برای معالجه و استراحت برساند و یا مأمورین مربوطه را از واقعه آگاه کند و یا به هر نحوی موجبات معالجه و استراحت و تخفیف آلام مصدوم را فراهم کند، دادگاه مقررات تخفیف را درباره ی او رعایت خواهد کرد.
در نهایت باید گفت، در زمان وقوع تصادف رانندگی اگر شخصی آسیب دیده باشد بایستی بلافاصله با پلیس ۱۱۰ و اورژانس تماس گرفت و تا آنجا که می شود، از رساندن مصدوم با ماشین شخصی به بیمارستان خودداری کرد و این کار را به مأموران اورژانس واگذار کرد.