بررسی انواع پد پولیش ؛ کدام نوع پد پولیش مناسب تر است؟
پولیش زدن (Polishing) یک امر تخصصی است که با استفاده از مواد پولیش مناسب و دستگاه پولیش و توسط افراد حرفه ای قابل انجام است. ضمن اینکه متخصص میبایست پولیش مناسب رنگ خودرو را انتخاب کند، باید پد پولیش را بر اساس نوع آسیب وارد شده به بدنه خودرو برگزیند.
پد پولیش یا سری پولیش یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در عملیات پولیش زدن است. به صورت کلی در حوزه دیتیلینگ پدها در سه درجه زبری متفاوت عرضه می شوند که شامل موارد زیر است:
۱-نرم و آنتی هولوگرام۲- متوسط۳- زبر
در دسته بندی دیگری می توان گفت پد ها بصورت کلی دارای سه جنس متفاوت هستند که شامل موارد زیر است:
۱- پد پولیش پوست بره یا پشمی (زبر)۲- پد پولیش مایکروفایبر(زبر)۳-پد پولیش جنس اسفنج و فوم (نرم، زبر، متوسط)
درجه زبری انوع پد پولیش:
پدهایی که برای رفع آسیبهای عمیق استفاده میشود، معمولا بافت بلندی دارند تا بتوانند به لایههای زیرین کوتینگ نفوذ کنند. فوم یا پوست بره از جمله موادی است که با بهرهگیری از آنها این دسته از پولیشها را تولید میکنند. پولیش کردن با این پدها باید روی دور کم دستگاه انجام شود؛ در صورتی که سرعت دستگاه بافر با این پدها زیاد باشد، قطعا رنگ خودرو دچار آسیبهای شدید میشود.
پد پولیش نرم برای پخش کردن مواد پولیش و واکس مناسب است و برای براق نمودن سطح و از بین بردن آثار سطحی و خط و خش های ریز و اثر هولوگرام قابل استفاده است و هر چقدر درجه زبری پد پولیش بیشتر شود برای آسیبهایی که از لایه کوتینگ بدنه خودرو گذر کردهاند مناسب می باشد.
پد مایکروفایبر که دارای الیاف مایکروفایبر است دارای درجه زبری بالاست و برای از بین بردن خط و خش های عمیق مناسب است. این نوع پد جهت استفاده روی شیشه و چراغ اتومبیل نیز مناسب است.
البته باید این موضوع را هم در نظر گرفت که عملکرد این سه نوع پد مکمل یکدیگرهستند؛ زیرا پس از اعمال پولیش روی لایههای دوم و سوم رنگ، میبایست با بهرهگیری از پدهای دسته اول (نرم وآنتی هولوگرام)، لایه کوتینگ رنگ بدنه خودرو را نیز پولیش بزنیم تا هرگونه آسیبهای سطحی از بین برود و به سطحی براق و صیقلی دست یابیم.
چند نکته درباره پد پولیش:
۱-پد پولیش از جنس فوم دارای سه نوع زبری می باشد. فوم نرم برای براق کردن و از بین بردن هاله های دایره ای و معمولا در آخر کار استفاده می شوند. فومی که زبری متوسط دارد برای خط و خش های سطحی و جلا و صیقل دادن سطوح به کار می رود. فوم زبر نیز برای از بین بردن خط و خش های عمیق و خط هایی که بر اثر برخورد سنگریزه و شن و ماسه ایجاد شده به کار می رود.
۲- پد پولیش هم به صورت دستی و هم مناسب دستگاه پولیش عرضه می شود. پدهای مخصوص دستگاه پولیش دارای چسب است و امکان تعویض دارند. این نوع از پد پولیش می تواند با دور بالای دستگاه کار کند و خط و خش سطح را بهتر از پولیشکاری دستی از بین می برد. سطح این پدها صاف است و لبه خمیده دارند که کار با این نوع پدها را آسان می کند. پدهای از جنس فوم قابلیت شستشو دارند.
۳- .پد پولیش پوست بره دارای بافت متراکم زبر و ضخیم و درشت می باشد و قدرت سایندگی بالایی دارد و به دلیل بافت متراکم میزان کمتری از ماده پولیش مورد استفاده قرار می گیرد.
۴- برخی از پدها دارای صفحه نگهدارنده و یا قابلیت اتصال به دستگاه دریل مخصوص دارند.
۵- درجه زبری مواد پولیش انتخاب شده می تواند در عملکرد پد پولیش و میزان سایش آن موثر باشد.
۶- پد پولیش در ابعاد و سایزهای متفاوت عرضه می شود که می بایست متناسب با کار مورد نظر و اندازه صفحه نگهدارنده دستگاه پولیش آن را انتخاب کرد.
۷- پد پولیش مخصوص دستگاه پولیش اوربیتال دارای یک حفره در وسط پد است که از گرم شدن بیش از حد آن جلوگیری می کند در حالی که پد پولیش دستگاه چرخشی فاقد این حفره است. لذا پد پولیش دستگاه را متناسب با نوع دستگاه انتخاب کنید.
برای اینکه پروسه پولیش و دیتیلینگ به خوبی انجام شود. میبایست در زمان انتخاب پد پولیش دقت کافی بخرج دهیم. در نظر بگیرید که پولیش زدن یک امر تخصصی است و بهتر است برای از بین بردن خط و خشهای بدنه خودرو یا رفع آسیبهایی همچون رنگ پریدگی یا ماتی و کدری رنگ، بهتر است به متخصصان حوزه دیتیلینگ مراجعه کنید. مجموعه تخصصی ایسامین با در نظر گرفتن انواع آسیبهای وارد شده به رنگ بدنه خودروهای لوکس وارداتی، این امکان را فراهم ساخته است که صاحبان این خودروها بتوانند در ایران از یک بستر مطمئن برای بهرهگیری از خدمات دیتیلینگ و صفرشویی تخصصی استفاده کنند. در نظر بگیرید که تمام مواد و متریال استفاده شده توسط متخصصان تیم دیتیلینگ ایسامین از برندهای مطرح و معتبر جهانی بوده و شما میتوانید بهترین نتیجه را از سرویسهای تخصصی دیتیلینگ ما انتظار داشته باشید. برای دریافت اطلاعات بیشتر با شمارههای مندرج در وب سایت گنجی پخش تماس حاصل بفرمایید.