هوش تجاری چیست
در تعریفی بسیار سطح بالا باید بگوییم همانطور که چشمها بهمثابه پنجرههای روح هستند، هوش تجاری نیز همانند پنجرهای به پویایی کسبوکار است که عملکرد، بازده عملیاتی و فرصتهای استفادهنشده را آشکار میکند.
هوش تجاری (Business Intelligence)
هوش تجاری یعنی داشتن دانشی فراگیر از همه عواملی که بر سازمان مؤثر است.
داشتن دانشی عمیق نسبت به همه عوامل مثل مشتریان، رقبا، محیط اقتصادی، عملیات و فرآیندهای سازمانی که تأثیر زیادی بر کیفیت تصمیمات مدیریتی در سازمان میگذارد، هوش تجاری است. همچنین برای تصمیمگیری در همه عوامل مؤثر بر سازمان و شرکتها به شما کمک کرده و در این زمینه نیرومند میسازد.
به مجموعه تئوریها، متدولوژیها، فرایندها، معماری و فنّاوریهایی که اطلاعات خام را به اطلاعات و دانش کارآمد و معنیدار تبدیل میکنند هوش تجاری یا Business intelligence گویند. البته عبارت «هوشمند سازی کسبوکار» نیز جزء عباراتی است که بعضیاوقات بهعنوان مترادف معمول برای BI بکار میرود. همچنین بهوسیله آن میتوان حجم زیادی از دادهها را پردازش نموده و از اطلاعات یا دانش معنادار حاصل از این پردازش فرصتهای تازهای را برای توسعه کسبوکار ایجاد یا شناسایی نموده و از این راه به مزیت رقابتی مؤثر و پایداری دستیافت. این تأثیر و پایداری ازآنجهت بالاست که دانش و اطلاعات حاصله مبتنی بر دادههای خام و واقعی کسبوکار و یا احتمال دادههای خارجی مرتبط بوده و بیانگر رفتار موجودیتهای مطرح در سامانههای اطلاعاتی یا کسبوکار باشند.
بهصورت خلاصه شاید بتوان BI را بدینصورت تعریف نمود: بهبود و ارتقاء کسبوکار از طریق استفاده از نتایج تحلیلی پردازش داده، اطلاعات و دانش.
از مهمترین کاربردها و اهمیتهای هوش تجاری میتوان گفت:
- ابتداییترین مصداق هوش تجاری، در دسترس قرار دادن اطلاعات برای مدیران است تا بدانند که در کسبوکارشان چه میگذرد. بدون هوش تجاری، مدیران تنها قادرند در مورد اینکه چگونه دارند (بدون داشتن هیچ بینشی تا انتشار گزارش مالی) کورکورانه پرواز میکنند صحبت کنند. با داشتن هوش تجاری، اطلاعات بهنگام و با انعطاف بیشتری در دسترس خواهد بود.
- هوش تجاری اگر بهطور مؤثر به کار گرفته شود، به سازمان اجازه میدهد تا عملکردشان را بهبود دهند. هوش تجاری به شرکتها اجازه میدهد تا درآمدشان را بهوسیله فروش ضربدری محصولات برای مشتریان موجود افزایش دهند. نشانه کلیدی هوش تجاری موفق میزان تأثیری است که بر عملکرد کسبوکار میگذارد.
- درحالیکه در ابتدای متولد شدن، هوش تجاری بیشتر بر تصمیمات استراتژیک و عملکرد سازمان متمرکز بوده است، ولی امروزه هوش تجاری بهطور فزایندهای نقشی حیاتی در امور روزانه یک سازمان بازی میکند
- عملیات یک کسبوکار متشکل از هزاران فرآیند انفرادی است. هوش تجاری ممکن است تصمیماتی را که افراد در هر گام یک فرآیند اتخاذ میکنند پشتیبانی کند. همچنین ممکن است جهت کمک به ساده کردن یک فرآیند بهوسیله اندازهگیری مدتزمان موردنیاز فرآیندهای تابع و تعریف حیطههای بهبود استفاده شود.
- کیفیت خدمات مشتریان، یکی از موارد مهم برای موفقیت یک شرکت است. هوش تجاری میتواند به شرکتها کمک کند تا سطوح بالایی از خدمات مشتریان را بهواسطه ارائه فرآیندهایی از قبیل سفارش گیری بهموقع، تأییدیههای وام، رسیدگی به مشکلات و دیگر موارد مرتبط فراهم آورد.
- هوش تجاری برای اهداف مدیریتی، کنترل و بهبود عملکرد تا حد زیادی توجه همگان را به خود جلب کرده است. بههرحال باارزشترین جنبه هوش تجاری، توانمندی افراد است تا دنیایی بهتر بسازند.
- هوش تجاری به کسبوکارها در ارزیابی و آشکارسازی فرصتهای جدید کسبوکار، از طریق کاوش درداده و آزمودن نظریههای مختلف کمک میکند.
در آدرس http://nafisbi.com/articles/ بیشتر بخوانید