مصاحبه مجله شنبه با گروه مای رگال
در شماره ۱۷ مجله شنبه که یک هفته نامه تخصصی در مورد استارت آپ ها هست و به حوزه کارآفرینی ایران می پردازد با گروه “مای رگال”مصاحبه ای انجام داده و در مورد اکوسیستم استارت آپی در ایران به گفت وگو پرداختند
خواندن این گفت وگو خالی از لطف نیست:
«مای رگال» فروشگاه آنلاین پوشاک، مد و فشن است که ادعا میکند کالاهایش گلچینشده از میان بهترین کیفیتها، طرحها و قیمتهاست و هیچکدام تکرار نمیشوند. کاربران میتوانند در این وبسایت با توجه به سلیقه خود انواع مدهای مورد علاقهشان را انتخاب کنند و پس از تصمیمگیری اقدام به خرید آنلاین کنند. مرتضی حسین اهلو، شیوا جلوه، پریناز حقیقی و بهراد مهدوی بنیانگذاران مای رگال هستند؛ سایتی که با وجود رقبای قدر در این حوزه تلاش دارد به کسبوکاری موفق تبدیل شود. حسین اهلو درباره وبسایتشان میگوید: «مای رگال تنها به فروش کالا بسنده نکرده است؛ کاربران میتوانند علاوه بر خرید انواع محصولات از مجله مُد نیز استفاده کنند. مجله مد اخبار جدید در زمینه پوشاک را بررسی میکند و مخاطبانی که مایلاند درباره انواع لباس و پوشش نکات بیشتری بدانند، میتوانند در وبسایت مجله و اپ اندروید آن اطلاعات مربوط به مد و فشن را دنبال کنند. به عبارت دیگر مجله مُد مای رگال به شکل تخصصی به لایفاستایل یک زندگی مدرن و سلامت میپردازد.»
هر استارتآپی اشتباههای خودش را دارد، ما هم اشتباهاتی داشتهایم اما در حال انجام کاری هستیم که عاشقش هستیم و هرروز باانرژی فوقالعادهای برای یک روز کاری از خواب بیدار میشویم
یکی از ویژگیهای جالب توجه مای رگال این است که دو سایز لباس برای مشتریانشان ارسال میکند؛ به این ترتیب مشتریان میتوانند هرکدام از دو سایزی را که مطابق با اندازهشان بود، انتخاب کنند. از دیگر ویژگیهای مای رگال که بسیار مورد توجه مشتریان قرار گرفته این است که همه اعضای تیم تحویل کالای مای رگال در زمینه فروش مد و پوشاک سابقه دارند. محصولاتی که توسط مشتریان مای رگال خریداری میشوند، توسط تیمی باتجربه برای مشتری ارسال میشود و همین تیم مشاوران خوبی برای کمک به مشتریان هستند و راهنماییهای مفیدی را در صورت لزوم به آنها ارائه میدهند.
حسین اهلو میگوید: «مشتریانی که در تهران هستند، کالایی که خریدهاند بعد از ۳ ساعت به دستشان میرسد.» آنطور که او میگوید محصول خریداریشده توسط شهروندان سایر شهرها هم تا ۴۸ ساعت از طریق پست پیشتاز به دستشان خواهد رسید. میانگین محدوده سنی مشتریان مای رگال ۱۷ تا ۳۷ سال است. مای رگال در شبکههای اجتماعی حضور فعالی دارد و از این طریق مشتریانش را در جریان کارها و محصولات خود قرار میدهد. شاید بتوان گفت اکثر مشتریانش از همین طریق با آن آشنا شدهاند و درصدی از مشتریان هم از طریق جستجوی ارگانیک به آنها دست یافتهاند.
وقتی از آنها میخواهیم درباره مشکلاتشان حرف بزنند، از نبود مراکز مشاوره حرفهای برای استارتآپها گلایه میکنند. آنها به استارتآپهایی که در آغاز راه قرار دارند توصیه میکنند قبل از شروع هر کاری ابتدا درباره مارکت آن کار تحقیق کنند و بازار بکر آن حرفه را پیدا کنند و حتما مدل کسبوکار و استراتژی خود را روی کاغذ بیاورند. بچههای تیم مای رگال میگویند هر استارتآپی اشتباههای خودش را دارد، ما هم اشتباهاتی داشتهایم اما در حال انجام کاری هستیم که عاشقش هستیم و هرروز باانرژی فوقالعادهای برای یک روز کاری از خواب بیدار میشویم.
رمز موفقیت را شفافیت در فرایند کاری و ایجاد اعتماد دوطرفه بین خود و مشتریانمان می دانیم
چشمانداز تیم جوان مایرگال حمایت از تولیدکننده است. آنها میگویند مایلاند به رشد اکوسیستم استارتآپی کمک کنند و از این طریق اجناس ایرانی باکیفیت را به فروش برسانند. رمز موفقیت را شفافیت در فرایند کاری و ایجاد اعتماد دوطرفه بین خود و مشتریانشان میدانند و از استارتآپهای نوپا میخواهند آموزش را از برنامههایشان حذف نکنند و مهمترین سرمایهگذاریشان برای آموزش و ارتقای علمی باشد.