آشنایی با تریستور
تریستورها مشابه رله عمل میکنند، تریستور یک کلید الکترونیکی که صدا و جرقه تولید نمیکند. تریستور یک کلید یک جهته است و جریان در آن همیشه از آند به سمت کاتد برقرار میشود، تریستور با قطع ولتاژ گیتش خاموش نخواهد شد.
روشنشدن تریستور
برای اینکه تریستور در وضعیت هدایت قرار بگیرد باید شرایط زیر برقرار باشد:
1. ولتاژ آند نسبت به کاتد مثبت باشد
2. گیت یک پالس مثبت دریافت کند (ولتاژ گیت بیشتر از ولتاژ کاتد شود(
3. برای روشنماندن تریستور جریان آند باید به اندازهٔ کافی زیاد باشد
مداری که پالس جریان گیت را تولید میکند مدار آتش مینامند VAK≈0 .تریستور در هنگام هدایت تقریباً مانند یک اتصالکوتاه عمل میکند. تریستور بسیار سریع روشن میشود،زمان روشنسازی تریستور حدود ۱ تا ۳ میکروثانیه است که با ton نمایش داده می شود و دامنهای حدود ۲۰ تا ۲۰۰ میلیآمپر دارد.
زاویهٔ آتش
اگر شرط مثبتبودن آند نسبت به کاتد برقرار باشد، میتوان پالس اعمالی به گیت را به گونهای تنظیم کرد که در لحظهای بخصوص از شکل موج ورودی تریستور روشن شود که این لحظه معادل زاویهای معین خواهد بود. به این زاویه، زاویهٔ آتش تریستور میگویند.
روشنسازی با تغییر ناگهانی ولتاژ
اگر به صورت ناگهانی ولتاژ مستقیم زیادی به تریستور اعمال شود، حتی بدون وجود جریان گیت، تریستور ممکن است روشن شود، این پدیده را روشنسازی dv/dt مینامند.
خاموششدن تریستور
به روشهای خاموشکردن تریستور کموتاسیون میگویند.
برای خاموشکردن تریستوری که روشنشده است باید یکی از شرایط زیر برقرار شود:
1. ولتاژ آند نسبت به کاتد منفی شود.
2. جریان عبوری از آند قطع شود (به کمتر از مقدار بحرانی برسد(
زمان قطع مدار
به فاصلهٔ زمانی بین لحظهٔ صفرشدن جریان آند تا لحظهٔ اعمال دوبارهٔ ولتاژ مستقیم به دو آند و کاتد، زمان قطع مدار میگویند و با tq نمایش میدهند. اگر نرخ تغییرات جریان تریستور (di/dt) زیاد باشد، باعث سوختن آن خواهد شد. برای حفاظت تریستور در برابر تغییرات ناگهانی جریان از یک اندوکتانس (سلف) قبل از آن استفاده میکنند.