گفتگو با دکتر محمد زینعلی مخترع فونیکس
گفت وگو با محمد زینعلی مخترع گیرنده دیجیتال مرکزی فونیکس
از اوایل کودکی علاقه زیادی به نجوم و دانش کیهان شناسی داشت و از آن جایی که در یک خانواده پر جمعیت بزرگ شده بود، امکانات کافی برای رسیدن به علائق اش وجود نداشت، به ناچار در سن 7 سالگی شاگردی در تعمیرگاه لوازم صوتی و تصویری را تجربه کرد. سپس علاقمند به رشته الکترونیک شده تا جایی که جای خواب و خوراک را از او گرفته بود و هر فرصتی که داشت برای ساخت و طراحی مدارات ساده الکترونیکی صرف می نمود. تمامی هزینه های لوازم ساخت و سازهایش را از کار کرد ناچیزش در تعمیرگاه تهیه می کرد. محمد زینعلی یکی از مخترعین حوزه الکترونیک کشور و رئیس هیئت مدیره شرکت امداد گستر موج است. ایشان با تلاش های خود توانسته طرح شبکه کابلی حامی امید را به عنوان آخرین اختراع خود ثبت کند. محمد زینعلی در رابطه با اختراعات و موفقیت های خود به سوالات کارآفرین ناب در این حوزه پاسخ خواهند داد.
محمد زینعلی دکترای مدیریت و مخابرات کارشناس ارشد برق الکترونیک (مخابرات) ۳۱ ساله- متولد تهران. از سال ۸۳ به مدت ۳ سال. پیمانکار مخابرات استان اصفهان در زمینه های نصب و راه اندازی دکل های بی تی اس ( تلفن همراه ) حمل و نقل و پاسخگویی ۱۱۸ با شرکت گستر موج در سال های مختلف. مدیر تولید شرکت کاسپین الکترونیک سازنده تجهیزات الکترونیک. طراح و مدرس ,تدریس رشته ایده پردازی برای نخبگان تهران دبیرستان نمونه دولتی دخترانه عاشورا در سال ۹۰-۹۱ و خبرنگار افتخاری ایکنا (خبرگزاری قرآنی ایران).
کارآفرین ناب: اولین اختراع تان در چه سالی و چه چیزی بود ؟
اولین ساخته من در سال ۱۳۷۵ بوده، هر چند آن را ثبت نکردم ولی ارزش زیادی برای من داشت، زیرا با ساخت آن وسیله خودم را پیدا کردم و به خودباوری رسیدم. دستگاهی که ساختم با استفاده از یک جعبه شیرینی بود و چند تکه کاغذ که شبیه ساز عدسی چشم انسان بود و می شد توسط آن بیماری هایی مانند: شب کوری و استیک ماتیک را شبیه سازی کرد.
کارآفرین ناب: در مورد دیگر اختراعات تان بگوئید؟
اختراعات متعددی داشتم اما به دلیل وضعیت مالی ناچار به فروش طرح هایم شدم، این طرح ها را به شرکت کاسپین الکترونیک فروختم و الان به عنوان مدیر تولید این کارخانه فعالیت دارم. البته در سال 90 و 91 پنج طرح دیگر را ثبت کردم. از جمله آن طرح ها: 1- طرح شهر خورشیدی (اکوسیتی) ماکت طرح در موزه شهر علم آستانه مقدس عبدالعظیم حسنی مستقر می باشد. 2- دستبند الکترونیک برای کنترل مجرمان و زندانیان 3- ساخت رادیو تلسکوپ و تألیف کتاب آموزش رادیو تلسکوپ به همراه ساخت و طراحی آن 4- ساخت نرم افزار آموزش سلامت و شیوه زندگی سالم 5- طراحی و ساخت گیرنده دیجیتال مرکزی فونیکس جهت دریافت شبکه های دیجیتال بدون نیاز به گیرنده های دیجیتال در کنار تلویزیون در مجتمع های بزرگ مانند: هتل ها، بیمارستان ها، زندان ها و ..... .
6- تعمیر بزرگترین تلسکوپ شکستی ایران در مرکز نجوم آستان حضرت عبد العظیم. تعمیر سانتریفیوژ در دانشگاه کشاورزی کرج در سال 82 .
کارآفرین ناب: در مو رد آخرین اختراع تان طرح گیرنده دیجیتال مرکزی فونیکس برای خوانندگان توضیح دهید.
از ویژگی های مهم این شبکه می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- قابلیت پخش برنامه های محلی در مجتمع ها با کیفیت دیجیتال.
- امکان پخش شبکه های دیجیتال صدا و سیما در مجتمع، بدون نیاز به استفاده از گیرنده دیجیتال در کنار هر تلویزیون.
- قابلیت ایجاد شبکه ویدئو کنفرانس.
- قابلیت ضبط برنامه های پخش شده تا ۲ ماه.
- قابلیت آرشیو تصاویر به صورت دیجیتال.
- ارسال همزمان برنامه برای ۱۰۰۰ دستگاه تلویزیون.
از مزیت های این دستگاه نسبت به نمونه خارجی آن می توان به افزایش ظرفیت کانال تا بیش از ۲ برابر، صرفه جویی ارزی تا ۷۰% و دیجیتال بودن آن اشاره کرد.
کارآفرین ناب: آیا در پروژه هایتان به صورت گروهی کار می کنید یا فردی؟
ایده ها به صورت فردی بوده اما ساخت برخی از طرح ها به صورت گروهی انجام می گرفت.
کارآفرین ناب: شما اگر نوآوری کنید، ممکن است سریع از روی اختراع شما کپی شود. نظرتان راجع به قانون کپی رایت چیست؟
متأسفانه قانون کپی رایت در کشور ما رعایت نمی شود و این فرهنگ را هنوز جا نیفتاده است که نباید از تفکر و ایده فرد یا گروهی برای سودجویی خودمان استفاده کنیم، اما چند سالی است که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کارهای خوبی رخ داده و به ایده ها گواهی ثبت داده می شود که می توان در صورت تخلف در مراجع قضایی از طرح ثبت شده دفاع و از کپی بردار شکایت کرد.
کارآفرین ناب: تعریف شما از "موفقیت" چیست؟
در نظر اکثریت مردم فرد موفق کسی است که به آرزوهای خود رسیده و در درون احساس رضایت خاطر دارد که این خود حاصل تلاش و کوشش مداوم در زندگی می باشد؛ البته این را هم باید دانست که هیچ کس واقعاً موفق نیست، مگر آن که خوشبخت باشد و خوشبخت کسی است که کاری مفید و با ارزش انجام دهد.
می توان گفت موفقیت به مفهوم برخورداری از بسیاری مواهب است، از جمله: رفاه نسبی در زندگی، کسب احترام، بزرگی و عزّت در محیط کار و در عرصه ی اجتماع، رهایی از نگرانی، سرخوردگی و شکست. موفقیت یا کامیابی هدف زندگی است، هر انسانی خواهان موفقیت بوده و طالب بهترین چیزهایی می باشد که از روزگار میتواند به دست آورد. موفقیت پیش رفتن در مسیر است، نه به نقطه ی پایان رسیدن.
کارآفرین ناب: آیا به داشتن دانش روز در کار معتقدید؟
بله. زیرا بدون دانش روز ایده های ما به ثمر نخواهد نشست. چون ایده ها و تفکرات ما جدید و به روز بوده، بنابراین نیاز به دانش روز یک ضرورت محسوب می شود و نمی توان به راحتی از کنار آن گذشت. این سوال را با مثالی برای شما تشریح خواهم کرد، به طور مثال اگر قطاری با سرعت بالا در حال حرکت باشد و ما در ایستگاه باشیم چنان چه به موقع نتوانیم سوار قطار شویم، این قطار از ایستگاه ما خواهد گذشت و ما از دانش روز که همان قطار با سرعت بالا است، جا خواهیم ماند پس ما باید بتوانیم با کسب دانش روز همراه این قطار از ایستگاه های مختلف که همان دستاوردها و نیاز های روز دنیا است بهرهمند شویم.
کارآفرین ناب: از مسائل و مشکلات کاریتان بگوئید؟
نبود امکانات و تجهیزات روز دنیا و گاهاً وجود آن ها با قیمت های زیاد یکی از اساسی ترین مشکلات ما می باشد. ما برای رسیدن به دانش روز دنیا باید خودمان تلاش کنیم، زیرا کشورهای غربی مخالف رسیدن ما برای کسب دانش روز در تمامی سطوح علمی می باشند. این دو در کنار هم سد بلندی جهت کسب دانش روز برای ما می باشد. اما با توکل بر خدا و همت مضاعف، ما جوانان ایران زمین برای هر کاری یا راهی خواهیم یافت یا راهی خواهیم ساخت و بن بستی برای ما وجود ندارد.
کارآفرین ناب: آیا تاکنون حمایتی هم از جانب ارگان های دولتی دریافت کرده اید؟ چه انتظاری از دولت و نهادهای قانون گذار در این زمینه دارید؟
خیر.
انتظاری که دارم و شاید خیلی ها نیز این انتظار را داشته باشند، تدوین یک قانون که قابل اجراء برای حمایت مادی و معنوی پژوهشگران و مخترعین باشد برای حمایت از طرح های آن ها و کپی نشدن طرح ها. هر چند تاکنون اقدامات خوبی صورت گرفته مانند پارک های علم و فناوری، انجمن نخبگان و ثبت ایده در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اما کافی نیست و باید بیش تر تلاش کرد.
کارآفرین ناب: آیا تابحال موفق به دریافت تندیس یا جایزه ای شده اید؟
- دریافت لوح و تندیس از سومین نمایشگاه بین المللی تخصصی خدمات شهری، تجهیزات پارکی و مبلمان شهری مشهد
- دریافت لوح و تندیس به همراه چهارمین جایزه علمی- ترویجی حضرت عبدالعظیم به عنوان پژوهشگر برتر در زمینه شناخت ابوریحان بیرونی به عنوان عالم نجوم و ریاضی با ارائه مقاله شناخت ابوریحان بیرونی در عصر جدید.
- دریافت گواهی نامه آموزش رادیو تلسکوپ از مرکز نجوم عبد الرحمن صوفی رازی.
- دریافت تندیس از انجمن نجوم رادیویی خاورمیانه.
- دریافت لوح تقدیر از وزارت تعاون اداره کل تعاون استان مازندران.
- تقدیر نامه از بنیاد تعاون زندانیان کشور جهت اشتغالزایی و کارآفرینی برای مدد جویان و غیره ....
کارآفرین ناب: از چشم انداز و برنامه های آینده تان بگوئید.آیا ایده های جدیدی هم در سر دارید؟
بله. در سال جاری در نظر دارم دستگاه مواد مخدریاب با تکنولوژی بسیار پیشرفته ای را به مرحله تولید برسانم تا بتوانم گامی در جهت سالم سازی جامعه از این بلای خانمان سوز بردارم. هم چنین آینده ایران اسلامی را در سایه ولی امر مسلمین و عنایات امام زمان با وجود جوانان لایق و دانشمند و با غیرت بسیار روشن می بینم.
حرف پایانی...
ایمان به خدا، ایمان به خود و باور توانمندی های خود می تواند تمامی جوانان ما را به یک کارآفرین ناب تبدیل نماید.