نقش و جايگاه انرژي هاي تجديدپذير در توسعه و عمران روستايي
چکیده:
دسترسي مناسب و آسان به انرژي موتور رشد و توسعه و پيشرفت کشورهاست. تصميم گيري و برنامه ريزي دولت ها در اين زمينه اثرات مستقيم بر زندگي مردم و جامعه دارد. (World Bank, 2002) هم اکنون محدوديت و گراني سوخت هاي فسيلي، بحران زيست محيطي، و آلودگي ناشي از آنها جستجوي منابع انرژي تجديدپذير را به موضوعي پر اهميت تبديل نموده است.
وسعت کشور و پراکندگي جغرافيايي حدود 130000 آبادي و مکان مسکون و طرح هاي رشد و توسعه اقتصادي اين مناطق، نياز روزافزون به انرژي را تا دهه هاي آينده همچنان تداوم خواهد بخشيد. ارتقا کيفيت زندگي و رونق کار و اشتغال در روستاها به طور فزاينده اي تحت تاثير تامين انرژي پايه و ارزان مورد نياز در مزارع، صنايع روستايي و تبديلي است به طوري که توسعه مناطق روستايي مي تواند عميقا تحت تاثير بحران هاي انرژي و قيمت آن قرار گيرد. انرژي مورد نياز جمعيت روستايي عمدتا شامل انرژي حرارتي خصوصا براي پخت و پز، تامين آبگرم، گرمايش، و انرژي براي فعاليت هاي توليدي معيشتي مانند خشک کردن محصولات، پمپاژ آب، صنايع دستي، ماشين هاي کشاورزي، روشنايي عمومي، صنايع تبديلي و مانند آن است. (Zhang Ji-G, 1982) با توجه به اينکه توسعه روستايي نيازمند سرمايه گذاري در بخش هاي صنعت، کشاورزي و خدمات روستايي است تامين انرژي ارزان و پايدار بخش هاي مذکور نيازي ضروري است.
اين مقاله با هدف شناسايي و معرفي انواع انرژي هاي تجديدپذير و استعداد مناطق مختلف کشور براي به کارگيري آنها در توسعه و عمران مناطق روستايي تهيه شده است. بخش اول به مقدمه، طرح مساله در خصوص ضرورت روي آوردن و به کارگيري منابع انرژي تجديدپذير مي پردازد. بخش دوم معرفي مهمترين انرژي هاي تجديدپذير را مورد توجه قرار داده و استعداد مناطق مختلف کشور جهت بررسي امکان به کارگيري انرژي هاي خورشيد، جزر و مد، زيست توده، زمين گرمايي، باد، و نيروگاه هاي کوچک برق آبي را مشخص مي کند. بخش سوم و انتهايي رويکردهاي پيش روي براي به کارگيري انرژي تجديدپذير و گسترش آن در مناطق روستايي و انواع انرژهاي مناسب تجديدپذير براي به کارگيري در فعاليت هاي متنوع روستايي را پيشنهاد مي کند.
تشریح مقاله به پیوست ارائه شده است.