نمایش آثار ۱۳ هنرمند ایرانی در موسسهی خاورمیانه در واشنگتن
«حداکثر جزئیات؛ هنر معاصر از ایران» عنوان نمایشی است که به سرپرستی خانم دانا هنرپیشه، کیوریتور موسسه هنر معاصر میامی گردآوری شده و به ارائهی آثار تعدادی از هنرمندان معاصر ایرانی میپردازد. این نمایش بهزودی از تاریخ ۳ فوریه تا ۲۳ مه ۲۰۲۵ (۱۵ بهمن ۱۴۰۳ تا ۲ خرداد ۱۴۰۴) در مرکز هنر و فرهنگ خاورمیانه (MEI) واقع در واشنگتن دیسی برگزار خواهد شد.
۱۳ هنرمند حاضر در این نمایش گروهی، هر یک به شیوهی منحصربهفرد خود، به بازآفرینی سنت نگارگری کلاسیک ایرانی از دریچهای معاصر دست زدهاند. نگارگری ایرانی، که به دلیل جزییات ظریف و پیوند عمیقی که میان متن و تصویر ایجاد میکند شناخته میشود، اغلب اشعاری از شاهنامه، داستانهای حماسی، نبردهای مهم و شخصیتهای اسطورهای را به تصویر میکشد. نگارگریها اغلب با ترکیبی از خوشنویسی، عناصر معماری و پیکرههای انسانی خلق میشدند.
در آثار حاضر در نمایش «حداکثر جزئیات»، هنرمندان با بهکارگیری برخی اصول پایهای نگارگری همچون مقیاس، رنگ، ترکیببندی، پیکرهپردازی و انتزاع، کوشیدهاند این هنر سنتی را در تماس با هنر مدرن و معاصر گسترش دهند. آثار آنها به موضوعاتی هول محور هویت، جنسیت، محیطزیست، مهاجرت و اسطورههایی که زندگی گذشته و حال را شکل میدهند میپردازد. این رویکرد نوین باعث شده است که آثار از بازنمایی صرف فراتر رفته و پا به عرصهی هنر سورئال، انتزاعی و فانتزی بگذارند؛ این هنرمندان بدین ترتیب نگارگری را از نقش تزئینی در نسخ خطی به شکلی از یک بیان هنری گستردهتر تبدیل کردهاند.
این نمایش نهتنها بار دیگر نگاهی به میراث پایدار نگارگری ایرانی انداخته، بلکه بازآفرینی پویای آن توسط هنرمندان معاصر را نیز به نمایش گذاشته است تا پیچیدگیها و ظرافتهای هویت مدرن ایرانی و بیان هنری آن را منعکس کند.
هر یک از هنرمندان حاضر در نمایش «حداکثر جزيیات»، رویکردی مخصوص به خود در بازتعریف میراث نگارگری ایرانی دارند و مخاطب را از زاویهای تازه به کشف پیچیدگیها و ظرافتهای هنر معاصر ایران دعوت میکنند. ۱۳ هنرمند شرکتکننده در این نمایش عبارتند از: رضا درخشانی، پریناز علیش، امیر ح. فلاح، ارغوان خسروی، فریده لاشایی، فرح اصولی، کورپور، الهام پورخانی، شاهپور پویان، ایمان راد، بهار سبزواری، ثریا شرقی، مهسا طهرانی. این هنرمندان امکانات زیباییشناختی جدیدی را در نگارگری ایجاد کرده و آن را در قالبهای متنوعی از نقاشی، مجسمهسازی و آثار روی کاغذ ارائه دادهاند.
لازم به ذکر است که در طول مدت نمایش، مؤسسه خاورمیانه میزبان برنامههای جانبی متعددی از جمله گفتوگوهای هنری و نمایش فیلمهای سینمای ایران خواهد بود که درک عمیقتری از موضوعات مطرحشده در این آثار را ارائه میدهد.