گیاه آشلانتوس
آشلانتوس
آبیاری(Irrigation) :
گیاه برای رشد مناسب نیاز به آب کافی دارد که بهتر است بهصورت قطرهای و یا سیستم نشتی و در غیر اینصورت از آبیاری جوی و پشتهای استفاده شود. برای جلوگیری از تنش آبیاری هنگام صبح و یا در پایان روز انجام شود. خاکهای آلی توانایی حفاظت آب بیشتری در خاک دارند و مناسب پرورش این گیاه میباشند. حتی الامکان از بروز تنش خشکی در این گیاه خودداری شود چرا که باعث کوتاهی قامت و تولید تاج گل ضعیف در گیاهان میشود؛ بنابراین به آب کافی و منظم نیازمند است.
نور (Light) :
آشلانتوس نیاز به نور کامل خورشید دارد و در شرایط نیمسایه رشد مناسبی ندارد. گیاه در نور ضعیف اندامها و گلآذین ضعیفی تولید میکند. بهدلیل اینکه یک گیاه C4 است بنابراین راندمان تولید در این گیاه بالا میباشد.برای بهره گیری از توانایی بالقوه گیاه، آب و مواد غذایی، دما و نور کافی باید در اختیار گیاه قرار گیرد. گیاه روزکوتاه است و رشد زایشی (تولید گل) معمولاً با کوتاه شدن روزها در اوایل تابستان آغاز میگردد.
دما(Temperature) :
این گیاه برای تولید مناسب و انجام فرایند فتوسنتز نیاز مبرمی به دمای مناسب دارد بنابراین یکی از عوامل محدودکنندهنمایید دماهای پایین میباشد. دمای مناسب رشد در این گیاه ۲۰-۳۰ درجه سانتیگراد و حتی کمی بیشتر است.با وجود این، بهخوبی با مناطق مختلف کشور سازگار شده است.دماهای زیر ۱۵ درجه سانتیگراد مناسب رشد این گیاه نیستند و محدود کننده رشد محسوب میشود. در دمای ۴ درجه سانتیگراد رشد گیاه متوقف میشود و در دمای زیر صفر درجه سانتیگراد از بین میرود.
خاک(Soil) :
خاکهای غنی از مواد آلی و حاصلخیز، مناسب پرورش این گیاه زیبا هستند، هرچند گیاه کم توقعی است و در خاکهای فقیر نیز رشد میکند.خاکهای خنثی تا کمی اسیدی (۶/۵-۵/۷) با زهکشی خوب، مناسب رشد این گیاه هستند. گیاه حتی در خاکهای با شوری کم نیز سازگاری خوبی نشان داده است. خاکهای غنی باعث رشد سریع و توسعه اندامهای هوایی گیاه میشوند. برای تقویت خاک و جلوگیری از سله بستن آن که مانع جوانهزنی و رشد گیاهان جوان میشود استفاده از مواد آلی راه حل کارآمدی میباشد.
تکثیر (Reproduction):
دانهها پس از سپری شدن آخرین یخبندان در بهار کاشته میشود که در صورت دریافت دمای مناسب ۱۰-۱۴ روزه جوانه میزند.حداقل دمای خاک برای جوانهزنی ۱۵ درجه سانتیگراد است و این دما زمانی حادث میشود که دمای محیط۲۰-۲۵ درجه سانتیگراد باشد. در صورت خراش دادن سطح بذر با اسید سولفوریک غلیظ و یا کاغذ سمباده، درصد جوانه زنی بذرها افزایش مییابد. بهترین عمق کاشت بذر ۱-۵/۱ سانتیمتر میباشد و در صورت کاشت عمیق درصد سبز کردن بذرها کمتر میشود. علاوه بر کاشت بهصورت مستقیم، ۶-۸ هفته قبل از پایان یخبندان نیز میتوان دانهها را در گلخانه و یا منزل کشتو پس از سپری شدن خطر سرمازدگی، در زمین اصلی نشانمود که در این مدت ارتفاع گیاه تقریباً به ۸ سانتیمتر میرسد. گیاهان جوان حداقل یک بار به وجین (مبارزه با گیاهان هرز) و سلهشکنی (در خاکهای سلهدار و سنگین) نیاز دارند و زمانی که ارتفاع گیاه به ۳۰ سانتیمتر برسد بهخوبی بر گیاهان هرز چیره میشود. با توجه بهاینکه گیاه در تراکم بالا کشت میشود و گیاهچهها به تعداد زیاد سبز میشوند، پس از اطمینان از خطر حمله حشرات، سرما زدگی، گیاهان هرز و … نسبت به تنک کردن آن اقدام نمایید