اکسیژن فعال و تاثیر آن در حذف آلودگی هوا
توانمندی عنصر حیاتی اکسیژن فعال و کاربرد حیرت آور آن در ارتباط با حذف آلودگی ها و عوامل بیماری زا به اندازه ایی جالب و قابل توجه می باشد که می تواند برای شما دوست عزیز تحول و نگرش متفاوتی در این خصوص به ارمغان آورد . به همین منظور پس از معرفی انواع آلودگی و عوامل بیماری زا و اثرات آن بر سلامتی انسان شما را با روشهای معمول مبارزه با آلودگی هوا علی الخصوص روش اکسیژن فعال و مقایسه آن با دیگر روش ها آشنا می نمائیم .
آلودگی هوا چیست
آلودگی هوا به معنای مخلوط شدن هوا با گاز ها ، قطرات ، ذرات و عوامل بیماری زا یی است که باعث کاهش کیفیت هوا شده و شرایط را برای انتقال آلاینده ها و عوامل بیماری زا به انسان و موجودات زنده فراهم می آورد
انواع آلودگی و تاثیرات آن بر سلامتی
به طور کلی منابع انتشار آلودگی ها به صورت طبیعی و مصنوعی به ترتیب زیر ایجاد میشوند :
۱ . منابع طبیعی :
از جمله منابع انتشار آلودگی در طبیعت عبارتند از * گازها و خاکستر های ناشی از آتشفشانها * طوفانهای شن * گرد و غبار طبیعی * دود و منواکسید کربن ناشی از آتش سوزی * گازهای رادون ناشی از کانی های زمین * ترکیبات آلی که از درختانی مثل کاج و … متصاعد می شوند
۲ . منابع مصنوعی
که امروزه بشر با آن بیشتر دست به گریبان می باشد . به همین منظور برای درک بهتر می توان آن را به دو صورت آلاینده ها و عوامل بیماری زا به ترتیب ذیل بیان نمود .
الف ) آلاینده ها :
* منواکسید کربن :
گازی است بی بو ، بی مزه ، بی رنگ و فوق العاده خطرناک که بر اثر سوخت ناقص ، دود سیگار ، بسته بودن محیط و نزدیک بودن به گاراژ و خیابان ، اگزوز اتومبیل ها ، دودکش کارخانجات سوختن ذغال ، آتش سوزی ، گاز های خانگی ، استفاده از مواد مصنوعی و شیمیایی در ساختمان ها ، حشره کش ها ، شوینده ها و همین طور احتراق ناقص سوخت در تاسیسات تجاری و دستگاه های حرارتی سوختن زباله نیز تولید می گردد . منواکسید کربن بسیار خطرناک میباشد به طوری که از طریق ریه وارد خون شده و با همو گلوبین ترکیب میشود و اجازه نمی دهد اکسیژن کافی به سلولها برسد . از علائم آن می توان آنفولانزا ، خستگی ، سردرد ، گیجی ، حالت تهوع ، ناراحتی روحی و تبش قلب را نام برد . همچنین مسمومیت بالای آن می تواند به مرگ فوری منتهی شود . مسمومیت آن با میزان پایین نیز برای خانم های باردار عوارض جبران ناپذیری به همراه دارد .
* دود سیگار :
منبع آلودگی آن خود سیگار می باشد که اثرات زیان بار آن سر درد ، تهوع ، سرگیجه ، کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماری ها ، اختلالات حاد مزمن دستگاه تنفسی به ویژه در کودکان ، حساسیت غشاء های مخاطی ، بیماریهای قلبی و عروقی به ویژه در کودکان ، اثرات ژنتیکی ، سندرم مرگ ناگهانی نوزادان در مادران سیگاری و سرطان می باشد .
* ترکیبات آلی احتراقی و غیر احتراقی :
این ترکیبات عموما از طریق وسایل سوختی ، دود سیگار ، رنگ ها ، حلال ها ، چسب ها ، بتونه ها ، حشره کش ها ، سموم ضد آفات و پاک کننده ها به وجود می آیند که دارای اثرات زیانباری مثل کاهش مقاومت بدن ، تصلب شرائین ، اختلالات قلبی ، ریوی ، سرطان ، حساسیت ها ، تحریکات گوناگون پوستی ، مشکلات چشم ، بینی و گلو ، اثر بر سیستم عصبی رفتاری ، ژنتیکی و اثر بر روی کبد را ایجاد می نماید .
* ذرات جامد :
شرایط ایجاد ذرات جامد حاصل از فرآیند احتراق و غیر احتراقی می باشد ، که منابع تولید آن عبارتند از وسایل سوختی ، دود سیگار ، هوای آزاد ، مصالح ساختمانی ، کفپوش ها ، مواد عایق ، ذرات آزبست آزاد شده از لنت اتو مبیل ها که اثرات زیان بار این آلایندها را می توان از حساسیت های پوستی آز بستوزیس ، سرطان ، ریه و مزو تلیوما ، کاهش عملکرد طبیعی ریه ، تحریکات چشمی ، بینی و گلو ، نام برد .
* اکسید های ازت :
از دیگر آلاینده ها اکسید ازت می باشد که از طریق وسایل سوختی ، دود سیگار ، هوای آزاد تولید می گردد. و دارای اثرات زیانبار اختلال در عملکرد تنفسی افراد مبتلا به آسم ، افزایش حساسیت نسبت به بیماریهای عفونی ، اثر مخرب بر سیستم تنفسی کودکان و بزرگسالان ، تغییر در شکل و عملکرد ریه می باشد .
* دی اکسید گوگرد :
دی اکسید گوگرد آلاینده ایست که اکثرا از منابع سوخت های حاوی گوگرد منتشر می شود و عوارضی چون کاهش عملکرد طبیعی ریه ، حساسیت در مجاری فوقانی و مجاری اختلالات دستگاه تنفسی ایجاد می کند .
* گاز رادون :
گاز رادون گازی است بدون بو و مزه که ۵/۷ بار از هوا سنگین تر و غلظت آن ۸ برابر بیشتر از محیط باز و خارج می باشد .گاز رادون در مصالح ساختمانی چوب و آجر به مقدار کم و سنگ هایی از نوع پومیک بیش از همه دارای این گاز هستند . همچنین مردم بیشتر گاز رادون را از طریق تنفس بخصوص در حمام دریافت می کنند . به طور متوسط تراکم این گاز در حمام سه برابر بیشتر از مقدار آن در آشپزخانه است . گاز رادون خطرناک و سرطان زا بوده و علاوه بر موارد فوق از طریق سوختن ذغال ، خاک و سنگ حاوی رادیو اکتیو و بعضی مصالح ساختمانی نیز به وجود می آیند .
ب ) عوامل بیماری زا :
عوامل بیماری زا از جمله آلودگی هایی هستند که بسیار خطرناک بوده و به مراتب می توانند از آلودگی های فوق که تحت عنوان آلاینده ها عنوان گردید خطرناک تر باشند و عملا با عث بروز بیماری هایی می گردند که از طریق محیط و هوا به انسان منتقل می شوند و می توان به ترتیب زیر بیان نمود .
* بیماریهای واگیر دار :
به آن دسته از بیماریهایی گفته می شود که عامل عفونی بیماری زا یا فرآورده های سمی آن بتواند به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم توسط محیط از انسان به انسان و یا از حشرات و حیوانات به انسان قابل انتقال باشند .
* بیماریهای باکتریایی :
به آن دسته از بیماریهایی گفته می شود که از طریق باکتری موجود در هوا به انسان منتقل شده و می تواند بیماری هایی را همچون مخملک ، آنژین چرکی ، تب روماتیسمی ، دیفتری ، مننژیت باکتریایی ، سیاه سرفه ، سل و پنومونی را نام برد .
* بیماری های ویروسی :
اینگونه بیماری ها نیز می توانند از طریق ویروس های موجود در هوا به انسان منتقل شوند که بیماری هایی از جمله آنفولانزا ، سرخک ، سرخچه ، اوریون ، آبله مرغان ، مننژیت ویروسی ، عفونتهای تنفسی ویروسی و سرماخوردگی از این دسته می باشند .
منبع اطلاعات
سایت مرکز تحقیقات و اطلاعات ازن ایران