9مرداد روز اهدای خون گرامی باد
اهدای خون همه روزه باعث نجات جان میلیونها نفر در دنیا میشود، با وجود تلاشهای پزشکی برای تولید خون مصنوعی یا سایر روشهای جایگزین هنوز خون طبیعی انسان تنها راهکار برای حفظ سلامت انسانها و جلوگیری از مرگ در اثر خونریزی، اعمال جراحی، تروما یا برخی بیماریهای خونی است.
مهم ترین نکته در انتقال خون اطمینان از سلامت فرد اهدا کننده خون است تا از انتقال ناخواسته بیماری از اهدا کننده به گیرنده خون جلوگیری شود. با وجود انجام تمامی آزمایشات طبی برای اطمینان از صحت و سلامت خون اهدایی، خود فرد اهدا کننده باید از سلامت خود آگاهی و اطمینان کامل داشته باشد.
افرادی که دچار بیماری هایی همچون ایدز، هیپاتیت، ابولا و سایر بیماریهای خطرناک قابل انتقال از طریق خون هستند نباید خون اهدا کنند؛ از جمله مزایای سلامتی اهدای خون به تفضیل میتوان موارد زیر را نام برد.
1-جلوگیری از بروز خطر هموکروماتوز
هموکروماتوز نوعی عارضه سلامتی است که به علت جذب بیش از حد آهن توسط بدن ایجاد میشود. این عارضه علل ارثی یا ژنتیکی دارد یا ممکن است در اثر کم خونی یا اختلالات دیگر ایجاد شود. اهدای منظم میتواند در کاهش مقدار اضافی آهن خون کمک کند و به این ترتیب از بروز این عارضه در افراد جلوگیری کند.
2-ضد سرطان
اهدای خون همچنین میتواند در کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان موثر باشد. با اهدا کردن خون پاکسازی میشود و مواد سمی و ایجاد کننده سرطان دربدن تا حد زیادی تولید نمیشوند.
3-سلامت قلب و کبد
اهدای خون در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و کبدی ناشی از میزان زیاد آهن در بدن مفید است. داشتن رژیم غذایی غنی از آهن به ویژه پروتئینهای حیوانی می تواند سطح آهن در بدن را افزایش دهد و از آنجایی که تنها مقادیر محدودی می تواند جذب بدن شود، آهن اضافی در قلب، کبد و پانکراس ذخیره می شود که این خود مسبب ابتلا به سیروز و نارسایی کبد، آسیب به پانکراس و یا اختلالات قلبی مانند ریتم نامنظم قلب است. اهدای منظم خون کمک میکند تا سطح نرمال آهن خون حفظ شود و در نتیجه ریسک ابتلا به بیماریهای مختلف کاهش پیدا کند.
4-کاهش وزن
اهدای خون منظم سبب کاهش وزن اهدا کنندگان میشود. به همین سبب افراد چاق یا دارای اضافه وزن میتوانند از اهدای خون به عنوان یک روش کمک درمانی برای کاهش وزن خود بدون هیچ خطر سلامتی استفاده کنند تا خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در آنها کاهش پیدا کند.
5-ساخت گلبولهای جدید خونی
پس از اهدای خون، بدن شروع به فعالیت برای پرکردن گویچههای خونی و تامین مقدار مورد نیاز خون بدن میکند که این سبب تولید سلولهای جدید خونی و کمک به افزایش سلامت بدن میشود.
6-معاینه و تست رایگان قبل از اهدای خون
قبل از اهدای خون پرستار یا پزشک به مشاوره سلامتی فرد میپردازد، در نتیجه فرد یک چکاپ رایگان شده وضعیت سلامت او مورد بررسی قرار میگیرد.
7-احساس خوب انجام یک عمل انسان دوستانه
اهدای خون سبب نجات جان زندگی هزاران نفر میشود و انجام این کار باعث ایجاد حسی خوب در فرد، افزایش مقبولیت اجتماعی، دریافتکارت اهدای خون و خدمات پزشکی ویژه برای خود فرد و اعضای خانواده او در شرایط اورژانسی و صدها فایده و سود دنیوی و اخروی میشود.
ابتدا درخصوص مسائل سلامت خود با پزشک مشاوره انجام دهید و با صلاحدید او این کار را انجام دهید. با خود خوراکیهای شیرین و نیز یک همراه داشته باشید، لباس آزاد و راحت بپوشید، از خوردن هر نوع قرص و دارو چند روز مانده به اهدای خون پرهیز کنید و پس از اتمام خونگیری خوراک مغذی حاوی پروتئین مصرف و مدتی استراحت کنید.
بهترین سن برای اهدای خون بین ۱۸ الی ۶۰ سال است و تفاوتی بین زن و مرد در اهدای خون وجود ندارد، تنها خانمها در دوران قاعدگی و بارداری نباید خون اهدا کنند.