آندایزینگ آلومینیوم
آندایزینگ :
آندایزینگ فرآیند تبدیلی الکتروشیمیائی میباشد که منجربه تشکیل فیلم اکسیدی روی آلومینیوم در یک محلول الکتروشیمیائی میشود . مکانیزم فرآیند آنادایز دیفوزیون میباشد که در آن قطعات آلومینیوم به آند متصل شده و جریان بین آنها و کاتد که میتواند استیل – سرب – تیتانیم و حتی آلیاژ آلومینیوم باشد میگذرد . مطابق استاندارد MIL-8625 آنودایز به سه نوع طبقه بندی میشود : نوع یک آنودایز اسید کرومیک – نوع دوم آنادایز اسید سولفوریک – و نوع سوم هارد آنادایز یه همان آنودایز سخت
البته انواع مختلفی از جمله آنودایز اسید فسفریک و مخلوط اسیدی و یا تیتانیم نیز وجود دارد که بسته به نوع آنها غالبا کمتر مرسوم هستند .
فیلم آنودایز دارالی ساختاری متخلخل بوده که از سطح آلومینیوم بطرف بیرون رشد مینمایدو به همین واسطه قابلیت جذب رنگهای آلی و معدنی را دارد . پوشش آنودایز عایق بوده و بسته به پارامترهای مختلفی میتواند تلورانس ابعادی را تحت تاثیر قرار دهد .
ویژگیهای آنادایز اسید کرومیک Mil-8625-Type I
مناسب جهت قطعات با تلورانس بسته
قابلیت جذب رنگ مشکی
مناسب برای آبکاری
نارسانا
مناسب برای قطعات جوشی و مونتاژی
کاربرد جهت : اجزا ماشینهای دقیق
اجزا هوا فضا
پایه مناسب جهت رنگ
آنودایز اسید سولفوریکی Mil 8625-Type II
مرسوم ترین روش جهت آنادایز میباشد که ضخامتی در حدود 0.01 تا 0.001 اینچ را ایجاد مینماید . 67 درصد بدرون قطعه نفوذ گرده و 33 درص روی سطح رشد مینماید . این روش برای ایجاد سختی و مقاومت به سایش و خوردگی بسیار مناسب است . فیلم آندی ایجاد شده به این روش قابلیت جذب مناسبی جهت انواع رنگ را دارد که پس از انجام مناسب سیل ثبات مطلوبی نیز خواهد داشت .
ویژگیهای پوشش آنادایز سولفوریکی :
مناسبتر از لحاظ هزینه و انرژی نسبت به سایر فرآیندها
قابلیت اجرا جهت اکثر آلیاژهای آلومینیوم
سخت تر نسبت به آنادایز کرومیکی
قابلیت جذب رنگ با تنوع زیاد
موارد کاربرد :
قطعات اپتیکی جهت حذف انعکاس نور
بدنه شیرهای هیدرولیک
تجهیزات نظامی
قطعات کامپیوتر و الکترونیک
تجهیزات سخت افزار مکانیکی
هارد آنادایز Mil 8625-Type III
پوششی سخت و مقاوم در برابر خوردگی و سایش با قابلیت ماشینکاری میباشد که بروش الکتروشیمیائی و ایجاد لایه اکسید آلومینیوم روی سطح آلومینیوم و آلیاژهای آن بوجود میاید .
لایه ایجاد شده نتیجه واکنش اکسیداسیون اندی در محلول اسیدی غالبا خنک و زیر صفر میباشد مراحل ثانویه همانند آغشته سازی فیلم آندی با روان سازها و یا عناصر رنگی خواهد بود .
خواص پوشش هارد آنودایز :
بسته به نوع آلیاژ و مشخصات فرآیند اجرائی ویژگیهای ذیل را خواهد داشت :
ضخامت بیش از 200 میکرون
مقاومت به خوردگی
سختی و سایش بالا
مقاومت الکتریکی
مقاومت حرارتی
ضریب اصطکاک (در صورت اجراء روان سازی)
لازم بذکر است نوع کاربرد قطعه- آلیاژ آن – مشخصات سختی و خوردگی مد نظر – رنج ضخامت پوشش با توجه به تلورانس ابعادی و خواص مکانیکی – نقاط اتصال – و سایر پارامترهای احتمالی در تعیین کیفیت و اجرا بهتر فرآیند آنودایز سخت تاثیر گذار میباشد .
کاربرد :
پوشش هارد آنادایز دارای کاربرد وسیع و گسترده ای میباشد از انجا که آنادایز سخت آلومینیوم غالبا جزو پوششهای مهندسی میباشد عمده مصارف آن خاص و صنعتی بوده و ایجاد ارزش افزوده مناسبی روی آلومینیوم میگردد عمده صنایع سنگین و خواص ذیل از این پوشش استفاده مینمایند :
هوا فضا – نظامی – نیوماتیک و هیدرولیک – خودرو و موتور – شیمیائی – پزشکی – دریائی – نساجی – ساختمان – الکترونیک و لوازم آشپزخانه
مراجع استاندارد :
مراجع استاندارد پیشنهادی بشرح ذیل میباشند :
MIL 8625
AMS 2471
ASTM B 580