آنودایزینگ آلومینیوم و مزایاء آن
فلزآلومینیوم در شرایط محیطی نیز اکسیدی می شود بطوری که درمجاورت هوا و بطور معمول لایه ای بسیار نازک از اکسید آلومینیوم به صورت غیرمتخلخل بر روی سطوح قطعات آلومینیومی تشکیل می گردد که منجر حفاظت قطعه در محیط می شود. این لایه ی اکسیدی که به طور طبیعی تشکیل می شود، بسیار نازک، چسبنده و محافظ است. درحالی که در روش آندایزینگ لایه ی اکسیدی ضخامت بیشتری می گیرد و در نتیجه نسبت به شرایط طبیعی از مقاومت خوردگی بیشتری برخوردار می شود. نتیجه ی این عملیات، لایهای است سخت با ضخامت حداکثر 200 میکرون بر تمام سطح آلومینیوم كه علاوه بر مقاومت به خوردگی در مقابل سایش نیز استحكام كافی دارد .
مکانیزم عملیات به روش الکتروشیمیایی می باشد به طوری که فلز آلومینیوم آند و فلز مناسب دیگری به عنوان کاتد در نظر گرفته می شود. این آند به عنوان قطب منفی در نظر گرفته میشود. الکترونها در مدار خارجی هر پیل ولتایی که در حال کارکردن است، از قطب منفی به طرف قطب مثبت سیر میکنند. بنابراین کاتد که در آنجا الکترونها در واکنش الکترودی مصرف میشوند، قطب مثبت است. با اکسید شدن سطح آلومینیوم به تدریج لایه ی اکسیدی آلومینا روی قطعه ایجاد می شوند.
مزایای آنودایز کردن قطعه آلومینومی :
افزایش مقاومت در مقابل خوردگی:
- لایه ی آلومینا ایجاد شده متناسب با ضخامت باعث حفاظت قطعه از محیط های خورنده می شود.
- افزایش قدرت چسبندگی رنگ ها و ایجاد سطح برای آبکاری :
- لایه اکسیدی ایجاد شده به دلیل ایجاد نانو لوله ها بر روی سطوح آلومینوم منجر به بالا رفتن میزان جذب رنگ دانه ها می شود. و هم چنین باعث افزایش قابلیت آبکاری قطعات آلومینیومی می شود. (بطور مثال از انودایزینگ در الکترولیت اسید فسفریک میتوان نام برد که به عنوان مرحله ماقبل آبکاری بکار می رود.)
- ایجاد نمای ظاهری مناسب جهت دکوراسیون و تزئینات:
- لایه اکسیدی – آندی آلومینیوم بطور طبیعی پوششی یکنواخت و درخشان بوده از طرف دیگر به دلیل مقاومت خوبی که در مقابل خوردگی دارد. لذا میتوان از آن به عنوان سطح نهایی مورد نظر جهت تزئینات و نماسازی استفاده نمود. سطح نهایی رو می توان با روش های پولیش مکانیکی و یا حتی در مرحله ی قبل از آنودایزینگ با انجام عملیات الکتروپولیش قطعه، درخشان تر و صیقلی تر کرد.
- عایق الکتریکی :
- اکسید آلومینیوم به دلیل نارسانا بودن می توان از آن به عنوان عایق کردن قطعه در مقابل ولتاز های بالا استفاده کرد. میزان عایق پذیری لایه بستگی به ضخامت و آلیاژ آلومینوم نیز دارد.
- پایین آوردن ضریب انتقال حرارت:
- لایه اکسیدی – آندی در ضخامت های بالاتر از 30 میکرون باعث مقاوم ساختن قطعه ی آلومینومی در مقابل شک های حرارتی می شود. این پوشش در عملیات هارد آنودایزینگ رخ می دهد.
- افزایش مقاومت سایشی:
- با استفاده از مکانیزم آنودایزینگ سخت(hard anodzing) بر روی قطعات آلومینیومی پوشش به ضخامت حدود 100 میکرون ایجاد می شود که دارای سختی بالایی است و می توان از آنها جهت ساخت یاتاقان ها و قطعات دوار و یا سایر مواردی که نیاز به مقاومت سایشی دارند استفاده نمود . آنالیز محلول، دمایی آن و نحوی ولتاژ دهی از عوامل تاثیر گذار بر لابه ی اکسیدی سخت می باشد.