Ways to reduce energy consumption at cooler gaziراه های کاهش مصرف انرژی درکولرگازی
1 - ظرفیت برودتی کولرها باید متناسب با فضای مورد استفاده و شرایط آب و هوایی محل (از لحاظ دما و رطوبت) انتخاب شود. کولرهای بزرگتر ازحد نیاز تنها باعث مصرف بی مورد انرژی الکتریکی می شوند. نوع کولرها را متناسب با مناطق آب و هوایی انتخاب کنید. از کولرهای گازی برای مناطق گرم و مرطوب و از کولرهای آبی برای مناطق معتدل استفاده کنید.
2 - کولر های گازی بسته به نوع آب وهوا به 3 کلاس منطقه ای گرمسیری, معتدله و سردسیر تقسیم می شوند. موقع خرید متناسب با آب و هوای محل زندگی خود کولر را انتخاب کنید.
3- کلید بادزن (فن) در کولرهای گازی به شما امکان می دهد هنگام شب از دستگاه فقط برای تهویه استفاده کنید و هزینه برق دستگاه را به میزان زیادی کاهش می دهد.
4- چنانچه امکان پذیر باشد باید از سیستم سرمایش موضعی استفاده گردد. به این معنی که تنها به اتاقهایی که مورد استفاده قرار می گیرد هوای سرد را منتقل کنیم. به این منظور می توان دریچه های ورودی هوا به سایر اتاقها را مسدود کرد. سرمایش موضعی در مورد فضاهای بزرگتر به ویژه سالنهای کار مانند سالن مونتاژ به معنی سرمایش محدوده کار کارگر می باشد؛ به این ترتیب نیازی به سرمایش کل فضا نخواهد بود.
5- کولرهای گازی از جمله پرمصرف ترین وسایل خانگی هستند بنابراین در صورتی که ضرورتی به استفاده از این نوع کولرها وجود ندارد از استفاده از آنها خودداری کنید. در صورت ضرورت استفاده از این نوع کولرها که هزینه سنگینی را نیز در بردارند؛ باید سعی شود تا از استفاده در ساعت پیک مصرف برق ( از نیم ساعت قبل از اذان مغرب تا 5/2 ساعت بعد از آن) که مصرف انرژی الکتریکی در شبکه برق کشور به حداکثر می رسد؛ خودداری کرد.
6- هنگام خرید وسایل سرمایشی دستگاهی را انتخاب کنید که دارای علامت استاندارد و بر چسب انرژی با بالاترین درجه کارایی و بازدهی باشد.
7- کولرهای گازی معمولاًً دارای درجه تنظیم دما (ترموستات) هستند. تنظیم دما بر روی دمای مناسب فصل گرما که بین ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتیگراد است باعث می شود تا هنگام رسیدن دمای اتاق به درجه دمای تنظیم شده؛ کولر به طور خودکار خاموش شود و بنابراین انرژی کمتری مصرف کند. در مورد کولرهای آبی نیز نصب یک ترموستات ساده در اتاقها می تواند مقدار زیادی از مصرف انرژی را کاهش دهد.
8- برای جلوگیری از خروج سرما اطراف پنجره ها و درها را با نوارهای درزگیری عایق بندی کنید. استفاده از تهویه طبیعی بخصوص در شب و درز بندی منازل در طول روزهای گرم بسیار موثر خواهد بود.
9- بهترین درجه حرارت منزل در تابستان بین 18 تا 22 درجه سانتیگراد است . از سردکردن بیش از حد محل سکونت خود خودداری کنید.
10- نصب کندانسورهای کولر گازی در سایه باعث جلوگیری از اتلاف میزان قابل توجهی از انرژی مصرفی کولر گازی خواهد شد.
11- در صورت امکان کولر گازی خود را در مسیر باد نصب کنید. زیرا این کار بعلت تبادل بهتر حرارت در کندانسورکولر باعث افزایش بازدهی آن و کاهش مصرف انرژی می شود.
12- هنگامی که درجه حرارت بیرون ساختمان از دمای داخل کمتر است. با بازکردن پنجره ها به تهویه طبیعی ساختمان کمک کنید.
14- سیستمهای سرمایش خود را به طور منظم تمیز کرده و به ویژه گرد و خاک روی کویل ها و فن ها را پاک کنید.
15- اتاقهای نشیمن و خواب را کمتر از ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتیگراد سرد نکنید.
16- هنگام ترک ساختمان در طول روز، سیستم سرمایش را خاموش کنید.
17- پوشیدن لباسهای سبک و روشن، امکان گردش هوا بر روی پوست بدن را فراهم کرده و در نتیجه، احساس خنکی ناشی از تعرق، نیاز به سرمایش بیشتر را کاهش میدهد.
18- استفاده از روشنایی متناسب با مورد نیاز در طول شبهای گرم سال، باعث کاهش بارهای گرمایی داخل ساختمان میشود و در نتیجه ضرورت استفاده از سیستم های سرمایشی ساختمان ومصرف برق را کاهش می دهد.
19 - مسیرهای عبور هوای سیستم سرمایش را در کانالها و دریچههای ورودی و خروجی به طور مرتب تمیز کرده و از عدم وجود موانع در این مسیرها اطمینان حاصل نمایید
21- هنگام ترک ساختمان در طول روز در صورت روشن گذاشتن کولر، درجة ترموستات را 5 تا 10 درجه کمتر کنید؛ کاشتن درختچههای پیچک در مجاورت ساختمانها علاوه بر زیبایی، عایق سرما و گرما میباشند.
جایگزین های جدید دارای اتم هیدروژن نیز می باشند HFC’s و برای لایه ی اوزون ضرر کمتری دارند.
ولی هم اکنون استفاده از چنین گازهایی در مبردهایی مانند یخچالها و کولرهای گازی ممنوع شده و دیگر در هیچ کشور توسعه یافتهای چنین محصولاتی نه تولید و نه وارد و نه صادر می شود، ولی متأسفانه و با وجود این همه تذکرات کارشناسان امر، هنوز در ایران محصولاتی که از گازهای R22 استفاده میکنند، وجود دارد و به راحتی از مرزهای کشور وارد میشود.
R407 مخلوط زئوتروپیک از 134a ، 125 و HFC-32 می باشد. از نظر خواص ترمودینامیکی بسیار نزدیک به R22 بوده با این تفاوت که در هنگام تغییر فاز حدود 8 درجه فارنهایت تغییر دما می دهد. این مبرد مناسبترین گزینه برای جایگزینی R22 در سیستمهای در حال کار موجود است. در سیستمهای جدید نیز به طور محدود مورد استفاده قرار می گیرد. بالا بودن مقدار تغییر دما در هنگام تغییر فاز استفاده از آن را به سیستمهای DX و بعضی چیلرها محدود کرده است
موارد مذکور چند نمونه از ضرورت آزمایش و بررسی دقیق شرایط کاربردها در زمان تعویض مبردها می باشند. اما در نهایت می توان گفت که مبرد R-407C خصوصیات بسیار مطلوب و منحصر به فردی دارد.
پس چرا این مبرد جزو مبردهای با شانس و پتانسیل بالا برای جایگزینی HCFC-22 به نظر نرسد. پس چرا این مبرد جزو مبردهای با شانس پتانسیل بالا برای جایگزینی HCFC-22 معرفی می شود؟ مهم ترین علت آن برخورداری از خصوصیات بسیار نزدیک به آزئوتروپها می باشد که خطر تجزیه را از بین می برد. آزئوتروپها در شیمی به ترکیبات همجوش اطلاق می گردد. مزیت دیگری که استفاده از این مبرد در بر خواهد داشت این است که می توان اندازه تجهیزات و دستگاه ها را به دلیل افزایش فشار، کوچک تر ساخت. اگرچه صرفه جویی حاصل از کوچک تر ساختن تجهیزات تهویه مطبوع شاید در برابر نیاز به مواد مستحکم تر و ضخیم تر در بخشهایی از سیستم رنگ ببازد ولی در هر حال، صنایع مجبور نخواهند بود که طراحی های خود را کلا عوض کنند. آنها باید سیستم تولید خود را تصحیح کنند تا طراحی های جدید وارد خطوط تولید شوند اما همین کار به سرمای گذاری قابل توجهی نیاز دارد.
برنده نهایی کدام مبرد خواهد بود؛ 407C یا 410A؟ و در چه تناژهایی؟ به نظر می رسد که نتوان یک مبرد واحد مناسب برای کلیه کاربردها یافت ولی با توجه به تجربیات عملی و نتایج تحقیقات می توان گفت که مبرد HCFC-123 برای کاربردهای کم فشار، مبرد HFC-134a برای کاربردهای فشار متوسط و مبرد HCFC-22 برای کاربردهای پر فشار به کار برده شده و مبردهای مدرن 407C و 410A نیز به عنوان جایگزین های مطمئن HCGC-22 مورد استفاده قرار می گیرند. تک تک این مبردها در بزرگترین و مهم ترین چالش پیش روی صنعت تهویه مطبوع و تبرید جهان نقش اساسی ایفا می کنند؛ گذار و فاصله گرفتن از مبردهای گروه CFC.
جمع بندی از آنجا که مبردها به طور مستقیم و غیرمستقیم بر روی محیط زیست تاثیر می گذارند همواره پارامتر مهمی در تصمیم گیری پروژه های تهویه مطبوع و سرمایش هستند. اگرچه مبردها عامل تنها 3 تا 4 درصد تغییرات آب و هوایی زمین به طور مستقیم می باشند اما چون سیستمهای سرمایش مصرف کنندگان عمده انرژی هستند به طور مستقیم می باشند اما چون سیستمهای سرمایش مصرف کنندگان عمده انرژی هستند به طور غیرمسقتیم تاثیر مهمی بر روی گرم شدن زمین دارند. استفاده از مبردی که تمام مسایل زیست محیطی را برآورده کند اما عملکرد و خصوصایت ترمودینامیکی مناسب نداشته باشد باعث افزایش مصرف انرژی خواهد شد.
صنایع تبرید و تهویه مطبوع، از به وجود آمدن بحران تخریب لایه ی ازن گرفته تا اثرات منفی مبردها بر روی گرم شدن هوای زمین، دچار چالشی اساسی شده و انتخاب مبردها یا فناوری سرمایشی مناسب برای آنان بسیار مشکل تر شده است