استخدام مهندس بدون سابقه کار بهتر است یا با سابقه!
با نگاهی به ستون استخدامی روزنامه ها و مطبوعات می توان اطلاعات جالبی در مورد وضعیت نیروی انسانی متخصص شرکتها ی ایرانی دست یافت. به عنوان مثال آگهیهای مشابه استخدام مهندس عمران با 10 سال سابقه کار و یا آگهی استخدام مهندس معمار با حداقل 8 سال سابقه کار. این آگهی ها در یک جمله مشترکند و آن تاکید بر سابقه کار متقاضیان است.
توضیحات خدمت
ه نام خدا
با نگاهی به ستون استخدامی روزنامه ها و مطبوعات می توان اطلاعات جالبی در مورد وضعیت نیروی انسانی متخصص شرکتها ی ایرانی دست یافت. به عنوان مثال آگهیهای مشابه استخدام مهندس عمران با 10 سال سابقه کار و یا آگهی استخدام مهندس معمار با حداقل 8 سال سابقه کار. این آگهی ها در یک جمله مشترکند و آن تاکید بر سابقه کار متقاضیان است. تقریبا همه آگهی ها در ایران به همین فرمت نوشته می شوند. برای بسیاری از افراد به خصوص فارغ التحصیلان جدید، همواره این سئوال وجود دارد. وضعیت افراد بدون سابقه کار چه می شود. پس افراد بدون سابقه چگونه استخدام شوند، یا اگر فرصت کار به من داده نشود چگونه می توانم سابقه کار بدست آورم.
این مسئله نشانگر یکی از تفاوتهای عمده میان صنایع ایران با کشورهای پیشرفته است. این تفاوت ناشی از ضعف آموزش فنی حین کار دراین شرکتها است. شرکتهای غربی معمولا در یک زمینه خاص کاملا متخصص هستند و در لبه تکنولوژی جهانی در این زمینه قرار دارند. اغلب آنها برای استخدام نیرو، افراد بدون سابقه را ترجیح می دهند. این افراد حین کار تحت آموزش قرارگرفته و زیر نظر متخصصین ارشد آن سازمان مشغول به کار می شوند و در طول زمان با نشان دادن استعداد و پرورش قابلیتهای خود در آن شرکت پیشرفت کرده و به مدارج بالاتری می رسند.
از نظر این شرکتها نیروی متخصص جزو سرمایه های اصلی شرکت محسوب میشود، زیرا برخلاف ماشین آلات که به سادگی قابل جایگزینی هستند، جذب و آموزش نیروی متخصص به سالها زمان و هزینه بالا نیاز دارد و از دست دادن این نیرو به سادگی قابل جبران نیست. بنابراین این شرکتها، برنامه های وسیعی برای حفظ نیروهای موجود خود دارند. از این رو در شرکتهای خارجی، معمولا استخدام مهندسین یا کارشناسان با تجربه کمتر مورد نیاز سازمان می باشد و در صورت نیاز به جایگزینی برای یک پست رده بالا، در بسیاری مواقع از کارمندان و متخصصین موجود در شرکت که سالها در محیط شرکت تجربه کسب کرده اند استفاده می شود. از این رو آگهی های استخدام با عنوان استخدام معماری با سلیقه و خلاق، با بیش از 15 سال سابقه کار به ندرت در شرکت های خارجی دیده می شود.
اما در ایران مسئله برعکس است. اکثر شرکتهای ایرانی، فاقد تکنولوژی جهانی هستند. آنها اغلب مونتاژکار و کار بر تکنولوژی دسته چندم غربی هستند. مدیران این شرکتها به نفرات متخصص نه به عنوان سرمایه های شرکت بلکه به عنوان نیروی کار یدی (work force) نگاه می کنند که هر لحظه قابل جایگزینی است. شرکتهای ایرانی به ندرت برای آموزش پرسنل خود هزینه می کنند و بسیاری از آنها برای نگاهداشت پرسنل متخصص خود نیز هیچ برنامه خاصی را ندارند .به همین دلیل است که در اغلب شرکتهای ایرانی نیرو یمتخصص بیش از سه یا چهارسال دریکجا نمی ماند و جذب شرکت جدیدی می شود. برای جبران این نقص، شرکت مجبور به استخدام نیروی متخصص با سابقه بالا می باشد. برای همین است که آگهی های با عنوان استخدام مهندس صنایع در تهران با بیش از 15 سال سابقه و یا جذب مدیر فنی با 20 سال سابقه، همچنان آگهی های اصلی استخدامی مطبوعات است و شرکتها تمایلی برای جذب نیروی بدون سابقه ندارند.
اما این موضوع اشکالات بسیار زیادی را در آینده ایجاد می کند. بدلیل آنکه نیروی جدید با وجود آنکه سابقه بالایی دارد، در بهترین حالت نیازمند یک زمان حدودا یکساله است تا با سیستم تولید شرکت جدید و نوع تولید یا خدمات، سیستم فروش و مالی و اداری و سبک مدیریتی شرکت جدید تطبیق یابد که در بسیاری از موارد هم نیروی جدید قابلیت چنین کاری را ندارد و پس از مدتی مجبور به ترک سازمان خواهد شد. این مسئله ضررهای هنگفتی را به مجموعه وارد می کند. بنابراین توصیه متخصصین منابع انسانی همواره این است که نسبت به استخدام نیروی انسانی تازه کار اقدام شود و با سرمایه گذاری بر روی آموزش این نیرو، نسبت به ارتقای نیروی متخصص اقدام و با اجرای برنامه های نگهداشت پرسنل اقدام به حفظ نیروی متخصص در درازمدت نمایند.
منبع:
https://vatanjob.com/should-i-recruite-new-grads-engineer