برای بزرگنمایی روی تصویر کلیک کنید
رسوب آب :
همه ساله میلیاردها تومان خسارت بر صنایع، شبکه های آبرسانی، تأسیسات ساختمانها و ماشین آلت صنعتی وارد می کند، در حالی که استفاده از رسوب زداهای الکترونیکی در کشورهای توسعه یافته امری مرسوم و متداول است اما این فناوری در کشور ما تقریباً ناشناخته و دور از دسترس عموم است. مردم و افراد غیر متخصص همواره به وضع موجود، خو کرده و تصور میکنند که شرایط محیطی آنها طبیعی و معمولی است. در حالی که دانشمندان به دنبال اصلاح روشها و ارتقاء فنآوری ها هستند.
فنآوریهای مربوط به زندگی روزمره و افزایش رفاه معمولا در مورد تعدادی از کالاها نظیر خودرو در معرض دید و توجه همگان قرار دارد، ولی فنآوری های تخصصی و زیر بنایی تنها توسط متخصصان، درک و فهمیده میشود و اخبار و اطلاعات آنها در رسانه های تخصصی ارائه می شود. اثر رسوب بر اتلاف انرژی نیز موضوعی است که بیشتر مورد توجه متخصصان و مدیران می باشد. در حالی که در اثر این پدیده سالانه معادل یکصد میلیون بشکه نفت خام انرژی در کشور تلف شده و ارزش آن به قیمت فعلی بالغ بر هفت میلیارد دلار در سال برآورد میشود که می توان با استفاده از فنآوری های پیشرفته، از این اتلاف انرژی جلوگیری کرد. بنابراین در صورت استفاده از فنآوریهای مدرن برای حذف رسوب در تأسیسات و ماشین آلات، صرفه جویی قابل توجهی در مصرف گاز، برق و آب صنایع، ادارات، سازمانها و حتی لوازم خانگی انجام داد.
پیامد های رسوب آب :
یکی از مهمترین عوامل فرسایش و خوردگی تأسیسات حرارتی و برودتی صنایع، ساختمانهای مسکونی و عمومی است. سالیانه میلیاردها تومان تجهیزات فلزی تأسیسات نظیر بویلرها، مبدلها، کندانسورها، اواپراتورها، شیرآلات لوله ها، رادیاتورها و ... به علت خوردگی و پوسیدگی اسقاط شده و هزینه سنگینی برای مصرف کنند گان تحمیل میکند. در کنار خسارت خوردگی فلز که ناشی از رسوب گرفتگی است، مقدار قابل توجهی انرژی گاز، برق و یا گازوئیل به دلیل عدم تبادل حرارت هدر میرود. تشکیل رسوب در تمامی اجزای داخلی تأسیسات ،تبادل حرارت را مختل کرده و راندمان تأسیسات را کاهش میدهد. این پدیده که شاید یکی از بزرگترین عوامل اتلاف انرژی درصنایع، خانه های مسکونی و ساختمان ها است، موجب نارضایتی مصرف کنندگان نیز میشود، چرا که گرما و یا سرمای مورد نیاز هیچگاه به مقدار کافی تولید نمی شود، زیرا رسوب آب باعث کاهش ظرفیت اسمی تأسیسات شده و به سرعت توانایی تجهیزات را کاهش میدهد. لازم به یادآوری است که ضریب رسانش حرارتی رسوب کربنات کلسیم در حدود یک صدم آهن ویک چهارصدم مس است. انسداد لوله ها، کانالها و مجراهای تأسیسات در اثر رسوب، مدیران صنایع و ساختمانها را ناچار به اسید شویی رسوب آب میکند. زیرا بدون پاک کردن رسوب،افت بازده تبادل حرارت و نیز انسداد شدت می یابد تا حدی که فعالیت تأسیسات کاملا مختل شده و در نهایت متوقف شود. از طرفی در جریان اسید شویی پدیده خوردگی فلزات تشدید شده، هزینه های سنگینی به سیستم تحمیل می شود و مصرف کنندگان برای چندروز از خدمات تأسیسات بی بهره می شوند ویا خط تولید به ناچار متوقف می گردد. به علاوه مواد اسیدی حاوی رسوب نیز از طریق چاه ها وارد منابع زیرزمینی آب می شوند و این منابع حیاتی را که امروزه یکی از مهمترین منابع تأمین آب شرب شهرها وصنایع هستند، آلوده می سازند و به چرخه ی معیوبی تبدیل می گردند.
ضد رسوب :
بنابراین استفاده از فن آوری ضد رسوب الکترونیکی در تأسیسات، علاوه بر جلوگیری از بروز خسارت های سنگین مالی، موجب افزایش بهره وری،کاهش هزینه ها،افزایش عمر مفید دستگاهها،کاهش هزینه ی تعمیر و نگهداری ودر نهایت رفاه افراد و حفاظت محیط زیست از آلودگیهای اسیدی می شود.
روشهای مبارزه با رسوب:
رسوب آب علاوه بر کاهش راندمان ، پس از مدتی موجب از کار انداختن تأسیسات و ماشین آلات میشود. در نتیجه تکنسین ها با خاموش کردن تأسیسات ، به وسیله اسید به شستشوی رسوب می پردازند. این روش علاوه بر هزینه بالا، مشکالت اجرایی و آلودگی منابع زیر زمینی آب، باعث خوردگی فلزات و استهالک شدید تأسیسات میشود. هر 6 ماه وحتی هر 54 روز ( تکرار میشود و در اسید شویی رسوب ها هر سال )"در مناطقی " موارد بعدی پدیده استهلاک را تشدید میکند. در نتیجه مانند یک چرخه ی معیوب، تکرار میشود. استفاده از سختی گیرهای شیمیایی روش دیگری برای پیشگیری از رسوب گذاری است. این روش تنها میزان رسوب گذاری را کاهش میدهد و تأثیر قطعی و دراز مدت ندارد. در این روش، یون های مزاحم کلسیم و منیزیم به کمک نمک از آب خارج میشود و میزان سختی آب تا حدودی کاهش مییابد. همچنین استفاده از فیلترهای فسفات و سایر فیلترهای کاهنده سختی، میزان کلسیم و منیزیم و یا یونهای آهن در آب کاهش مییابد. مشکل استفاده از این روش، گرانی و هزینه های سنگین تأسیسات و مواد مصرفی ، نیاز به سرکشی و تأمین مواد شیمیایی مصرف شده و یا تعویض فیلترها از سویی وتولید پساب نمکی و آلودگی محیط زیست از سوی دیگر، قطعی نبودن تأثیر آن بر رسوب گذاری است که موجب نارضایتی مصرف کنندگان میشود.