نقش لاینر شیردوشی
نقش لاینر شیردوشیلاینر شیردوشی تنها قسمتی از دستگاه شیردوش است که در تماس مستقیم با بدن دام قرار میگیرد و در نتیجه کیفیت و ویژگی های لاینر تاثیر بسیار زیادی بر روی عملکرد دوشش و سلامت دام دارد. بنابراین بسیار مهم است که بهترین نوع لاینر برای دوشش مورد استفاده قرار گیرد و اطمینان حاصل شود که دوشش با لاینرهای قدیمی و فرسوده انجام نمی پذیرد.
لاینرها دارای تنوع زیادی می باشند و بر اساس قطر دهانه، طول، قطر بدنه، شکل، مواد سازنده و برخی موارد دیگر طبقه بندی میشوند.
چرا انتخاب لاینر خوب و تعویض آن بسیار مهم است؟
از آنجاییکه لاینر در طول مدت دوشش، 2.5 میلیون بار باز و بسته می شود، به سرعت تخریب و فرسوده می گردد. به صورت ظاهری، لاینر بعد از مدتی استفاده در قسمت دهانه و بدنه شل و سست می گردد که این امر سبب افزایش فشار بر روی پستان دام و افزایش لیزخوردگی لاینر و بروز عوارضی مانند ورم پستان و یا ایجاد فشار بر روی دستگاه شیردوشی میشود.
همچنین از آنجاییکه بعد از دوشش، لاینر در دماهای بالا و در معرض مواد شوینده شیمیایی قرار میگیرد، به علت تاثیر خورندگی این مواد، رابر شروع به تجزیه شدن می کند. شیر نیز به تنهایی بر روی لاینر اثر منفی میگذارد. چربی های شیر جذب دیواره لاینر می شوند و رسوبات مانند سنگ شیر بروی سطح آن تشکیل می شوند.
چرا لاینر ها میبایست تعویض شوند؟
دو تا 3000 هزار بار بعد از دوشش توسط یک لاینر لاستیکی یا از جنس رابر، درجاتی از قرمزی بر روی پوست سرپستانک ها مشاهده می گردد و آسیب به سرپستانک ها افزایش می یابد. سپس سرپستانک، مقاومت طبیعی اش را نسبت به باکتری ها و عوامل بیماری زا از دست می دهد که این امر سبب افزایش تعداد سلول های سوماتیکی ( SCC ) و افزایش ابتلا به ورم پستان میشود. بنابراین، برنامه منظم دایمی جهت تعویض لاینرهای لاستیکی (رابر) بعد از 2500 تا 3000 بار دوشش، سلامت گله و کیفیت شیر را افزایش می دهد. برای آگاهی از نحوه محاسبه طول عمر لاینر و تعداد دفعات دوشش لطفا این مقاله را مطالعه فرمایید.
با بررسی تصویرهای میکروسکوپی زیر، به خوبی مشاهده می شود که دیواره لاینر بعد از 3000 بار دوشش (تصویر شماره دو) در مقایسه با یک لاینر نو (تصویر شماره یک)، دچار تخریب شدیدی شده است و این تخریب به خوبی با کاهش اثر شوینده ها، فضای مناسبی را جهت تجمع باکتری ها و افزایش بیماری های
پستانی فراهم می سازد.