دستورالعمل نصب شماره گوش و مواردی که می بایست مورد توجه قرار بگیرد
نصب صحیح شماره گوش بسیار مهم است، از این نظر که کمترین ناراحتی را برای دام ایجاد میکند، خطر آسیب به شخص شماره گذار را کاهش میدهد و پلاک برای مدت طولانی روی گوش باقی می ماند.
پلاک با کیفیت در صورت نصب صحیح، برای تمام طول عمر دام بر روی گوش باقی می ماند.
لطفا به موارد زیر توجه کنید:
پلاک نویسی
- اطلاعات مختلفی شامل شماره دام، پدر، مادر و سال تولد را می توان بر روی پلاک ثبت نمود.
- پلاک ها با رنگ های مختلفی تولید می شوند که می توان از آنها برای تشخیص سریعتر دام ها بهره برد.
- اطمینان حاصل کنید که از ماژیک مخصوص شماره گوش استفاده می نمایید و نه از ماژیکهای معمولی. زیرا ماژیک های معمولی بعد از مدتی کمرنگ و یا بی رنگ می شوند.
- اعداد را به صورت واضح و تا آن حد که اندازه پلاک گوش اجازه می دهد بزرگ درج کنید تا از فاصله دور نیز به راحتی خوانده شود.
مهار کردن دام
به منظور نصب پلاک گوش در محل صحیح، دام می بایست به خوبی مهار شود. به خصوص زمانی که قرار است به گوش دام بزرگ مانند گاو پلاک نصب شود، دام می بایست کاملا با کله بند مهار گردد. اگر دام مضطرب است بهتر است سر حیوان با افسار کاملا بسته شود.
نصب پلاک گوش
- بهترین محل برای نصب پلاک، وسط یک سوم ابتدای گوش از سمت سر و بین برآمدگی های غضروف گوش است.
- نصب پلاک بسیار نزدیک به سر ممکن است منجر به نکروز بافت، کنده شدن پلاک و آسیب به گوش دام گردد.
- نصب پلاک نزدیک به نوک و یا لبه های گوش باعث پاره شدن گوش می گردد.
بهداشت
- برخی از باکتری ها و ویروس های دامی با استفاده از دستگاه پلاک زنی (اپلیکاتور) بین دامها انتشار می یابند. بنابراین دستگاه می بایست همواره با الکل و یا سایر ضدعفونی کننده ها تمیز و عاری از عوامل بیماری زا گردد.
- به منظور کاهش خطر عفونت، آلودگی های روی گوش دام را برطرف سازید. گوش را می توان توسط پنبه آغشته به الکل کمی قبل از شماره زنی ضدعفونی نمود.
نگهداری از پنس شماره زن
قبل از شماره زنی بر روی گوش، از سلامت دستگاه, قرار داشتن پین ها و اتصالات در جای خود مطمئن شوید.
در صورت استفاده از پنس مخصوص پلاک گوش یک تکه مطمئن شوید که سوزن پنس صاف است و در محل تعیین شده قرار می گیرد. اگر از پنس پلاک دو تکه استفاده می کنید با باز و بسته کردن دستگاه مطمئن شوید که قسمت نری دقیقا در حفره ماده گی قرار میگرد.
در صورت لزوم ، قطعات آسیب دیده را تعویض کنید.
پلاک زنی به صورت خلاصه :
- قبل از شروع، سالم بودن دستگاه را کنترل نمایید ( لطفا مورد شماره 5 را مرور کنید).
- در صورت استفاده از پلاک گوش یک تکه، سوزن را به حالت افقی در آورید و سپس پلاک گوش را بر روی سوزن جایگذاری کنید (تصویر یک).
- در صورت استفاده از پلاک گوش دو تکه، پلاک ماده را در محل مورد نطر بر روی پنس قرار دهید و پلاک نری را بر روی سوزن و یا جایگاه تعبیه شده جایگذاری کنید (تصویر دو).
- محل صحیح نصب پلاک را بر روی گوش مشخص کنید (لطفا مورد شماره 3 را مرور کنید).
- محل نصب را از آلودگی ها و یا فضولات تمیز کنید و در صورت امکان با پنبه الکل ضدعفونی کنید (لطفا مورد شماره 4 را مرور کنید).
- توجه کنید که اگر پلاک گوش دو تکه و قسمت نری از نوع سکه ای میخ دار است ، قسمت نری و یا میخ پشت گوش و قسمت مادگی (یا صفحه شماره خورده ) و یا RFID در داخل گوش قرار میگیرد.
- اگر پلاک گوش یک تکه است نصب پلاک از سمت داخل گوش صورت میگیرد. به این معنی که قسمت تیز پلاک می بایست از داخل گوش به سمت بیرون گوش وارد گردد.
- عملیات نصب را به سرعت و در عین حال محکم انجام دهید.
- دستگاه را جدا کنید و بررسی کنید که پلاک در حای صحیح قرار گرفته است. در پلاکهای دو تکه کنترل کنید که قسمت نری کاملا در پلاک ماده چفت شده و کاملا فرو رفته باشد.
- دام را طی چند هفته پس از نصب به منظور بروز علایم عفونت و آسیب به بافت گوش تحت نظر داشته باشید. در صورتی که درد شدت یافت و یا قرمزی بافت و ترشحات مشاهده گردید، در صورت لزوم پلاک گوش را جدا کنید و بعد از تکمیل دوره درمان ( به تشخیص دامپزشک ) پلاک را مجددا به گوش نصب نمایید