دوشش بیش از حد دام
دوشیدن دام به طور کامل و در حالیکه دیگر هیچ شیری از پستان پایین نیاید (دوشش خشک) امکان پذیر نیست. شیر در سیستم پستانی به صورت پیوسته تولید می شود و بنابراین همیشه مقداری شیر در پستان وجود دارد. با این توضیح، زمانی که میزان خروج شیر از پستان دام کمتر از مقدار مشخصی باشد (بسته به نوع و نژاد دام متغیر است) می بایست خرچنگی ها را جدا نمود. در غیر این صورت دوشش بیش از حد دام رخ می دهد. با اصلاح نژاد دام ها و بهبود سیستم پستانی، شیر تولیدی افزایش یافته است. دام ها در تولید شیر کارامدتر شده اند و شیر بیشتری تولید می کنند. هر دام به اندازه ظرفیت ژنتیکی خود شیر تولید می نماید و با دوشش بیشتر نمی توان شیر بیشتری از دام استحصال کرد. این موضوعی است که برخی دامداران تازه کار به آن توجه نمی کنند و انتظار دارند با خرید دستگاه شیردوش، تولید شیر دام افزایش یابد. دوشش بیش از حد بر روی وضعیت سرپستانک و سلامتی پستان تاثیر منفی میگذارد. گاهی دامدار متوجه ساختاری زگیل مانند یا نقاط زبر در انتهای سرپستانک می شود که این امر می بایست به عنون هشداری جدی در نظر گرفته شود.
با دوشش بیش از حد، بافت درون دهلیز پستان در برابر عوامل بیماری زا به شدت آسیب پذیر می شود و حمله باکتریایی به دهلیز سرپستانک افزایش میابد. این امر منجر به مستعد شدن دام به ابتلا به ورم پستان و تحمیل هزینه سنگین درمان و یا گاه حذف دام به دامدار می گردد. گاوهای مبتلا به این عارضه معمولا شمار سلول های بدنی بالایی دارند که به دلیل عدم امکان تمیز کردن کامل انتهای سرپستانک میباشد.
سلامتی انتهای سرپستانک نیز به میزان زیادی تحت تاثیر دوشش زیاد قرار می گیرد. هایپرکراتوزیس و یا پرولاپس سرپستان، غالبا در دامداری هایی که دستگاه دوشش زمان طولانی به پستان دام متصل است و یا خلا شیردوشی بالاست، روی می دهد.
چگونه می توان پی برد که دوشش بیش از حد در شیردوشی انجام نمی شود؟
به صورت یک آزمایش غیرعلمی در گاو، بلافاصله بعد از پایان دوشش، هر کارتیه را با دست به مدت 15 ثانیه رگ بزنید و شیر را در یک ظرف جمع کنید . گاوی که به صورت صحیح دوشیده شده است حدود یک فنجان شیر در پستان دارد که اگر شیر دوشیده شده کمتر یا بیشتر از این میزان باشد، مشکل دوشش در دامداری شما وجود دارد.
اگر از جدا کننده خودکار استفاده می شود تنظیم جدا شدن به موقع دستگاه دوشش اهمیت زیادی دارد تا به کاهش زمان اتصال دستگاه کمک کند. اگر در دامداری شما دستگاه به صورت دستی و توسط کارگر شیردوشی جدا می شود، کارکنان باید از مشکلی که در اثر زیاد دوشیدن دام روی می دهد آگاه باشند و آموزش داده شوند.