اطلاعات علمی گردو
n نام علمی گردو Juglans regia بوده و متعلق به خانواده گردوسانان Juglandaceae است.
n کشور ایران ازنظر تولید و سطح كل زیر کشت مقام سوم جهان را پس ا ز کشورهای چین و آمریکا دارد.
گردو درختی چند منظوره ، با ارزش و با عمر باردهی بسیار طولانی ( بیش از 500 سال ) است و به دلیل سهولت در انبارداری و عمر انباری زیاد ( تا یکسال) و کیفیت بالای ارقام ایرانی امکان صادرات به کشورهای خارجی را داشته و در اکثر استانهای کشور قابل کشت و پرورش می باشد و در سالهای اخیر بیشترین سطح توسعه را در میان محصولات سردسیری و خشک به خود اختصاص داده است.
n مناطق عمده تولید:
n استانهای كرمان، فارس ، همدان ، كردستان ، كهگيلويه وبويراحمد، تهران ، مازندران ، مركزي، زنجان ، سمنان
n ارقام عمده :
n محلي : پوست کاغذی، تویسرکان (ژنوتیپ های متنوع)، ماکويي ، ضیاءآبادی، شهميرزادي
n اصلاح شده: Z60, Z63, Z67,B21,G3 ,Chandler, Pedro
■ گردوي ايران را به 3 گروه تقسيم مي كنند:
1 – درشت: كه از حلقه اي با قطر كمتر از 5/3 سانتيمتر عبور نمي كند.
2 – متوسط: كه از حلقه اي با قطر كمتر از 3 سانتيمتر عبور نمي كند.
3 – ريز: كه از حلقه اي با قطر 5/2 سانتيمتر يا كمترعبور مي كند.
■ مغز گردوي ايران را به 3 گروه تقسيم مي كنند:
1 – درشت: حد اكثر تا 200 دانه در يك كيلو گرم ( هردانه بيش از 5 گرم)
2 – متوسط: 200 تا 300 دانه در يك كيلو گرم ( هردانه از 3/3 تا 5 گرم)
3 – ريز: 300 تا 400 دانه در يك كيلو گرم ( هردانه از 5/2 تا 3/3 گرم)
n ارزش غذایی :
دارای پروتئین ، چربی ، نشاسته ، قند، فسفر ، آهن ، پتاسيم ، ويتامين هاي B و E
n نوع مصرف :
n مصارف غذائی : بصورت مغز گردو تازه و خشک و در شیرینی پزی مصرف دارد، پوست سخت آن بصورت پودر جهت تهیه سنباده صنعتی بکار می رود .
n مصارف صنعتی و داروئی : پوست میوه در لاستیک سازی اتومبیل ، تهیه زغال فعال ، پوست ریشه در رنگرزی ، چوب گردو در صنایع تبدیلی کارخانجات پارکت سازی ، مبل سازی و خراطی و اسانس و برگ آن در دارو سازی مصرف می شود.
n اهداف کیفی : تکثیر کلونی وایجاد ارقام یکنواخت با استفاده از سیستمهای تکثیر پیوند گردو به منظور افزايش توليد وعملكرد و کاهش هزینه هاي تمام شده، افزايش صادرات، آموزش و ترویج روشهای مناسب برداشت ، پوست کنی و مغز کنی، مکان یابی مناسب درمناطق مستعد ، مبارزه با آفات و بیماریها .
n اهداف کمی : افزایش سطح زیر کشت گردو از 158493 هكتاردر سال 1383(سال پايه) به بيش از200هزار هکتاردرپایان برنامه چهارم و افزایش میزان تولید از 168320 تن در سال 1383 به 343 هزار تن در پایان برنامه چهارم(سال 1388) .
توسعه باغهای جدید با استفاده ازارقام با باردهی جانبی (لترال) . استفاده بهینه از منابع محدود آب وخاک، ارائه روشهای مناسب آبیاری و تغذیه، ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری و بسته بندی و غیره .
فراوري گردو: درسال 1384 يك خط كامل فرآوري گردو وارد كشور و در منطقه هشتگرد مستقر گرديده است كه ظرفيت اسمي آن حدود 3000 تن در سال مي باشد ولي هنوز به بهره برداري نرسيده است، همچنين درسال 1384 تعداد 8 دستگاه پوست سبز كني با ظرفيت يك تن در ساعت به بهره برداري رسيده است.