داستانی خواندنی دربارهی جایزه نوبل ۲۰۱۴ و اختراع LED آبی
زمانیکه “ایسامو آکاساکی” ، “هیروشی آمانو” و “شوجی ناکامورا” در اوایل دهه ۱۹۹۰ پرتوهای نور آبی را از نیمههادیها تولید کردند، باعث ایجاد یک تحول بنیادین در صنعت تکنولوژی روشنایی شدند.
تقریباً بیشتر از نیم قرن بود که دیودهای قرمز و سبز اختراع شده بودند، اما اختراع دیودهای آبی با مشکلات تکنولوژیکی بسیاری رو به رو شده بود. بدون نور آبی دسترسی به نور سفید امکان پذیر نبود. علارغم تلاش های بسیار هم در صنعت و هم در مجامع آکادمیک، اختراع دیودهای آبی LED برای سه دهه به عنوان یک چالش بزرگ باقی ماند.
آکاساکی به همراه آمانو از دانشگاه ناگویا بر روی گالیوم نیترید ال ای دی” Gallium Nitride (GaN)LED” کار کردند، این درحالیبود که، ناکامورا کارمند شرکت شیمیایی نیچیا (Nichia) که شرکتی بسیار کوچک در توکوشیما بود، به صورت همزمان با آکاساکی و آمانو بر روی LED کار میکردند. اختراع این سه نفر دنیا را با چراغهای LED روشن کرد.
چراغهای LED سفید نور سفید بسیار درخشانی رو تولید میکنند، با دوام بوده و کارآمد هستند. صنعت LED به صورت دائم در حال پیشرفت و ارتقا است، لامپهای LED جدید بهرهوری بالاتری داشته و شار نوری بیشتری به ازای هر واحد توان ورودی تولید میکنند. آخرین رکوردی که از لامپهای LED به ثبت رسیده است ۳۰۰ لومن بر وات بوده که در مقایسه با لامپهای حبابی معمولی که ۱۶ لومن بر وات است و لامپهای فلورسنت که ۷۰ لومن بر وات است، بسیار بالاتر است.
از آنجاکه حدود یک چهارم برق دنیا برای روشنایی مورد استفاده قرار میگیرد، توسعهی لامپهای LED به حفظ منابع کرهی زمین کمک شایانی خواهد کرد.
لامپهای LED، حدود ۱۰۰۰۰۰ ساعت طول عمر دارند که در مقایسه با لامپهای رشتهای که ۱۰۰۰ ساعت است و لامپهای فلورسنت که ۱۰۰۰۰ ساعت است، بسیار بیشتر و اثربخشتر است.
امید بسیاری میرود که لامپهای LED کیفیت زندگی بیش از ۱.۵ میلیارد نفر در سراسر جهان که فاقد دسترسی به شبکههای برق را داشتهاند، افزایش دهد. با توجه به مصرف بسیار کم لامپهای LED میتوان آنها را با استفاده از انرژی ارزان خورشیدی روشن کرد.