معرفی انواع فلنچ
فلنجها یکی از انواع اتصالات صنعتی هستند که به منظور متصل کردن شیرآلات صنعتی به یکدیگر در صنایع مختلف استفاده میشوند. فلنجها دارای انواع مختلفی هستند که در این مطلب به بررسی هر یکی از آنها پرداخته شده است
• فلنج ساده
فلنچ های ساده نوعی ازاتصالات صنعتی هستند که سطحی صاف، بدون شیار و مقطع دارند. این نوع فلنجها در اتصالات در دمای پایین و فشار کم کاربرد دارند. لازم به ذکر است که این نوع از فلنجها نسبت به دیگر فلنجهای موجود در بازار به صرفهتر هستند.
• فلنج نر و ماده
یکی از مهمترین و اصلترین انواع اتصالات صنعتی در صنایع پتروشیمی و نفت و گاز، فلنج نر و ماده است. همان طور که از نام این نوع فلنج پیداست، از دو فلنج نر و ماده تشکیل شده است که به یکدیگر متصل میشوند که یکی از آنها دارای سطحی صاف و دیگری دارای سطح شیاردار است. توجه داشته باشید که ارتفاع قسمت برآمده در فلنج نر تقریبا ۶.۴ میلیمتر است و عمق قسمت فرورفته در شیار ماده ۵ میلیمتر است. این نوع از فلنجها را میتوان در پوسته مبدل حرارتی به کانال و پوشش فلنجی مشاهده نمود.
• فلنج با صفحه دارای زبانه و شیاردار
فلنج با صفحه شیاردار همانند فلنج نر و ماده است و تنها تفاوت آنها در یک واشر است که بر روی قطر داخلی قرار داده میشود و همین امر سبب جلوگیری از خوردگی، سلیش و فرسودگی میشود.
• فلنج گلودار جوشی
این نوع از فلنج در دماهای پایین و فشار بالا کاربرد بسیار زیادی دارد و به دلیل گردن مخروطی شکلی که دارد به انتهای لوله وصل میشود. همچنین حائز اهمیت است که از فلنج گلودار جوشی در زمانهایی که بارهای ازتعاشی و نوسانی وجود دارد نیز استفاده میشود.
• اوریفیس فلنج
اوریفیس فلنج جزء فلنجهای گردندار به شمار میآید و به منظور قطع جریان و یا کم کردن فشار در صنایع مختلف استفاده میشود. بهتر است بدانید که سوراخهایی که بر روی این فلنج واقع شده است، به منظور اندازهگیری جریان سیال مایع و گاز تعبیه شده است.
• فلنج اسلیپان
از فلنج اسلیپان میتوانید برای فشارهای مختلف همچون ۱۵۰ و ۳۰۰ استفاده نمایید. همچنین لازم است بدانید که جوش داخلی این نوع از فلنجها نسبت به سایر فلنجها بهتر است. یکی از مهترین ویژگیهای فلنج اسلیپان، نصب آسان آن در میان فلنجهای دیگر است اما بزرگترین عیب آن نیز، در برابر فشار داخلی نسبت به فلنج گردندار مقاومت کمتری دارد. همچنین توجه داشته باشید، اگر میخواهید از این فلنج برای اتصالات صنعتی استفاده نمایید، باید بدانید که لازم است ابتدا لولهها جوش داده شوند و در نهایت با اتصالات صنعتی تنظیم شوند.
• فلنج جوشی ساکت
در این نوع فلنج محلی برای قرارگیری لوله درنظر گرفته شده است و توجه داشته باشید که این فلنج از داخل و بیرون قابلیت جوشکاری را دارد اما بهتر است که جوشکاری از داخل انجام شود؛ زیرا مقاومت استاتیکی و مقاومت در برابر خستگی فلنج بیشتر میشود. از این نوع فلنجها در موقعیتهایی که فشار بالا و قطر لوله کم است بیشتر استفاده میشود.
• فلنج رزوهای
فلنج رزوهای یا فلنج دندهای همانطور که از نامش پیداست، داخل آن رزوه کاری انجام شده است و بدون نیاز به عملیات جوش میتوان از این فلنج استفاده نمود که یک مزیت خاص به شمار میآید. اما برای اطمینان بیشتر از آببندی لازم است یک پاس جوش نیز انجام شود. از فلنج رزوهای در موقعیتهایی که فشار و دما بالا است استفاده میشود.
• فلنج حلقه مشترک
فلنج حلقه مشترک بیشتر در فشار و دمای بالا کاربرد دارد و لازم است بدانید که این نوع از فلنجها تحمل بار بیشتر از تنش پیچ را ندارند و در نهایت ممکن است سبب شکستگی واشر شود.
• فلنج لبهدار
فلنج لبهدار با سیال به هیچ عنوان در تماس نیست و امکان چرخش بر روی محور خود را دارد که به همین دلیل تنظیم پیچهای آن کار ساده و راحتی است. یکی از مهمترین کاربردهای فلنج لبهدار، مقرون به صرفه بودن آن برای سیستمهایی است که در معرض زنگ زدگی و خوردگی هستند اما توجه نمایید که در برابر خستگی مقاومت پایینی دارند.
• فلنج کور
اگر قصد مسدود کردن انتهای خط لوله، شیرآلات صنعتی، دهانه منابع و ... را دارید، از فلنج کور استفاده نمایید. زیرا بر روی این فلنج هیچ گونه سوراخی تعبیه نشده است. فلنجهای کور سایز بزرگ تنش پذیرترین نوع فلنحها محسوب میشوند که میتوانند فشار داخلی زیادی را تحمل کنند.