روش اصولي در پرس يك كانكتور BNC
آماده كردن كابل كواكسيال براي اتصال به كانكتور BNC يكي از بخشهاي مهم و پر نكته در كابلكشي ميباشد كه اگر به درستي صورت نگيرد ميتواند موجب اتصال كوتاه، قطعي و يا تضعيف سيگنال به علت بالا رفتن مقاومت اتصال و قطع و وصل شدن تصوير بر اثر لرزش گردد.به عنوان مثال بسياري از اتصال كوتاه شدنها به دليل بلند بودن مغزي كابل ميباشد كه هنگام جا زدن در داخل كانكتور خميده شده و منجر به اتصال به بدنه ميشود. علاوه بر اين استفاده از كابل يا كانكتور غيراستاندارد موجب ميشود كه مغزي حتي بعد از پرس BNC محكم نشده و باز از آن بيرون بيايد. بسيار ديده شده كه از كابل آنتن به جاي كابل RG59 مخصوص دوربين مداربسته استفاده ميشود كه در آنها علاوه بر متفاوت بودن مشخصات خود كابل، قطر مغزي نيز متفاوت است.
كانكتورهاي BNC داراي انواع مختلفي ميباشد. در مدلهاي اوليه اتصال شبيه فيشهاي صداي معمولي از طريق لحيمكاري مغزي و شيلد صورت ميگرفت پس از آن كانكتورهاي پيچي تداول يافت كه از لحيم براي اتصال مغزي و از يك پيچ براي محكم كردن و اتصال به شيلد استفاده ميشد اين روش نياز به تجربه زيادي داشت و بسيار زمانگير بود. همچنين در هر نقطه نياز به روشن كردن هويه بود كه در بسياري از محلها دسترسي به هويه و برق مقدرو نبود. مثل زماني كه كار بالاي دكل انجام ميشد. به همين علت نوع سوم BNC كه پرسي بود توليد شد و به سرعت جاي خود را در بازار باز كرد. در اين نوع BNC هم مغزي و هم رينگ از طريق يك آچار مخصوص پرس ميشود به همين دليل سرعت كار به نحو شاياني افزايش پيدا ميكند. اين نوع كانكتورها نيز داراي تنوع زيادي ميباشند مشكلاتي كه در نوع نامرغوب كانكتورها با آن برخورد خواهد داشت به قرار زير است:
1. باز شدن خود كانكتور BNC بر اثر كشش
2.قفل نشدن مغزي BNC در داخل كانكتور كه منجر به بيرون آمدن بيش از حد يا فرو رفتن بيش از حد مغزي در كانكتور ميشود. به طور كلي هر اتصال كانكتور BNCمنجر به افت سيگنال شده كه بر حسب دسيبل اندازهگيري ميشود. استفاده از كانكتورهاي نامرغوب باعث افت زياد سيگنال ميشود كه در نهايت بر روي كيفيت تصوير اثر ميگذارد يكي از علائم مشخصه ظاهري اين كانكتور رنگ مات آنها است. در مورد كانكتور بيشتر بايد به فروشنده آن اعتماد نمود. زيرا معمولاً روي خود كانكتور مشخصاتي چاپ نميشود.
براي كاربردهايي كه لرزش در آنها يك پارامتر محسوب ميشود به جاي كانكتور BNC از كانكتورهاي TNC استفاده نماييد اين نوع كانكتور كاملا شبيه نوع BNC است با اين تفاوت كه اتصال كانكتورها به برل (واسط در كانكتور) به صورت پيچي ميباشد لذا اتصال محكمتري را ايجاد ميكند. از TNCبراي سيستمهاي پرتابل يا سيستمهايي كه بر روي وسايل نقليه نصب ميشود استفاده ميگردد. مراحل كار جهت پرس كردن BNC را ميتوان به صورت زير برشمرد:
1- به طور معمول ابتداي كابل در يك حلقه، به دليل مجاورت با هوا اكسيده شده و رنگ آن تيرهتر ميشود به همين دليل حدود10 سانتيمتر از ابتداي حلقه را با كابلبر ببريد. استفاده از انبردست جهت بريدن كابل باعث تغيير شكل مقطع كابل ميشود اما استفاده از كابلبر علاوه بر اينكه باعث برش ساده كابل ميشود به دليل مقطع نيم دايره دهانه كابلبر شكل كابل به هم نميريزد و براي عملياتهاي بعدي راحتتر ميتوان با آن كار كرد. قبل از آماده كردن كابل جهت لخت كردن، رينگ استوانهاي را روي كابل بيندازيد. براي بهتر شدن كيفيت كار ميتوانيد از كاور پلاستيكي ويژهاي كه علاوه بر افزايش زيبايي به استقامت كانكتور نيز كمك ميكند استفاده نمايد.
در غير اين صورت ميتوانيد از شرينكهاي رنگي استفاده نماييد. حال با استفاده از رولر و يا لختكن سه تيغه و قرار دادن كابل در جهت مناسب داخل آن و چرخاندن رولر به دور كابل برشهاي لازم براي مغزي، شيلد و غلاف كابل را همزمان انجام دهيد.
اگر رولر با كابل تنظيم باشد اين كار چيزي حدود سه تا چهار ثانيه زمان ميبرد در صورتي كه در روشهاي معمولي لخت كردن كابل با استفاده از كاتر حدود30 ثانيه زمان ميبرد در ضمن احتمال بريده شدن تارهاي سيم شيلد در آن زياد ميباشد. تنظيمات رولر در دو بخش انجام ميشود:
1. ارتفاع تيغهها آن كه با آچار آلن تعبيه شده در زير رولر قابل تنظيم ميباشند.
2. محل استقرار تيغهها كه براي تغيير موقيعت آنها با توجه به راهنماي رولر بايد دهانه رولر را كاملا باز نماييد. بعد از لخت كردن كابل با خارج كردن قطعات بريده شده شيلد را به سمت عقب برگردانيد. ابتدا مغزي مفتولي را وارد بخش طلايي رنگ كانكتور كنيد به طوريكه لبه انتهايي مغزي روي پلاستيك دور مغزي نشيند. سپس اقدام به پرس كردن آن نمايد. هنگام پرس مغزي توجه داشته باشيد كه لبه برآمده مغزي داخل پرس قرار نگيرد و له نشود زيرا در غير اين صورت مغزي در داخل كانكتور BNC جا نميافتد. بعد از پرس مغزي با دست از محكم بودن آن اطمينان حاصل كنيد سپس كابل را وارد كانكتور نماييد و آنقدر فشار دهيد تا صداي تق مربوط به جا افتادن مغزي را بشنويد در اين وضعيت كانكتور به سادگي بيرون نميآيد. در صورت جا نيفتادن مغزي هنگام اتصال كانكتور با فشار مختصري مغزي به عقب ميرود و اتصال برقرار نميشود. لازم به ذكر است صداي جا افتادن مغزي تنها در كانكتورهايي كه داخل آنها علامت بعلاوه ترسيم شده است شنيده ميشود. توصيه ميشود فقط از اين نوع كانكتور استفاده نماييد. به هر حال براي اطمينان از جا افتادن صحيح مغزي شما بايد قادر باشيد نوع مغزي را با انگشت لمس كنيد.
حال رينگ را روي كانكتور كشيده و اقدام به پرس آن نماييد. در آخرين مرحله اگر از كاور مخصوص استفاده كردهايد آن را روي رينگ فشار دهيد تا كاملاً روي رينگ را بپوشاند در صورت استفاده از شرينك حرارتي آنها را روي رينگ كشيده و با حرارت جمع نماييد. بهتر است جهت بالا رفتن كيفيت اتصال دو كانكتور BNC با استفاده از برل از يك شيرينك استفاده نماييد.