با توجه به قیمت بالایLED آیا استفاده از لامپ LED اقتصادی است ؟
قیمتLED با توجه به نوع، کیفیت نور، توان خروجی و ... متفاوت است و در هر صورت قیمت بالاتری نسبت به معادل منابع روشنائی فلورسنت یا رشتهای خود دارد اما بدیهی است با همه گیر شدن آن و افزایش تقاضا. کاهش قیمت شدیدی را خواهد داشت که در نتیجه استفاده از آن را مقرون به صرفهتر خواهد کرد.
از دیگر فوایدLEDها در روشنائی خانگی میتوان به اندازه کوچک آن اشاره کرد که با قرارگیری چند عدد از آن بر روی برد الکترونیک، نور کافی را تولید میکنند. بزرگترین فایده این سایز کوچک، مانند لامپهای هالوژنی قرارگیری آن در فرورفتگیهای سقف ساختمان، با اندازه دلخواه است و به این ترتیب افراد میتوانند طراحی منزل و روشنایی آن را به صورت دلخواه انجام دهند، در حالیکه لامپهای تابان و به ویژه لامپهای فلورسنت دارای سایز نسبتاً بزرگ و غیر قابل انعطافی هستند و فضای زیاد و همواری را برای نصب لازم دارند.
اما بزرگترین برتریLED عمر مفید آن است. LEDها 50 هزار ساعت عمر مفید دارند در حالیکه عمر مفید لامپهای تابان تنها 1000 ساعت و در نهایت عمر مفید فلورسنتها، 10000 ساعت است. این برتریLED باعث میشود که بسیاری از افراد آیندهنگر استفاده از آن را در دستور کار خود قرار دهند، زیرا طول عمر زیاد، نور تولیدی روشن و واضح آن باعث میشود که در هزینههای صرفهجویی شود. عدم احتیاج به تعویض در کوتاه مدت (حداقل 5 برابر بیش از فلورسنتها) باعث صرفهجویی بسیار در وقت مصرفکنندگان نیز میشود. یکی دیگر از برتریهای آنها مصرف بسیار پائین انرژی است که باعث تولید گرمای بسیار کم در اطراف لامپ و اشاعه آن به محیط است که میتواند فواید زیادی داشته باشد. که با توجه به دامنه کاربرد دمائی از 40- تا 85 درجه سلسیوس که یکی از مزایای عمده این منابع روشنایی است، صنایع برودتی و به ویژه کارخانههای یخچالسازی یکی از مصرفکنندگانLED هستند و از آن در داخل دستگاههای خود استفاده میکنند، زیرا گرمای کم تولیدی آن، سرمای داخل دستگاه را از بین نمیبرد. یکی دیگر از فوایدLED عدم تولید زهر سمی و کشنده جیوه است که توسط لامپهای تابان و کمی هم فلورسنتها تولید میشود.
با توجه به موارد گفته شده بسیاری از مصرفکنندگان میتوانند با پرداخت یک هزینه اولیه نسبتاً بالاتر، تا مدتها از نورLED استفاده کرده و زمانی را صرف تعویض یا تعمیر آن نکنند. تولیدکنندگان لوازم روشنایی درجه یک در جهان نیز در حال حاضر تولیدات زیادی را در این زمینه ارائه دادهاند که از جمله آنها شرکت آلمانی اسرام است.
همانطور که گفته شد سهم روشنایی از کل مصرف الکتریسیته خصوصاً در زمان اوج مصرف چشمگیر است به نحوی که در کشور حدود 30 درصد از کل انرژی مصرفی و حدود 45 تا 50 درصد از مصرف پیک صرف تامین روشنایی میشود.
میزان فروش انرژی الکتریکی در سال 85 برابر با 144598 میلیون کیلووات ساعت است که با درنظر گرفتن حداقل 30 درصد سهم روشنائی و با جایگزینی 20درصد از مصارف روشنایی با لامپهایLED و صرفهجویی به طور متوسط 80% (70 تا 90 درصدی) طرح، میزان صرفهجوئی به عمل آمده برابر با 6941 میلیون کیلووات ساعت در یک سال است در حالی که مجموع تولید نیروگاه اصفهان در یک سال برابر با 5248 میلیون کیلووات ساعت است.
با توجه به مزیتهای بسیار زیادLEDها، در آینده نه چندان دور بالاخره این منابع روشنایی جایگزین لامپهای معمولی میشود و دیگر نور تنها از چراغهای حبابدار پخش نخواهد شد