حذف دیاکسید کربن و سایر ترکیبات فرار آب
ترکیبات فرار موجود در فاز مایع (مانند ترکیبات آلی فرار) را میتوان توسط جریان هوا از آن جدا نمود. این فرایند جداسازی را عموما در برجهای جذبی هوا انجام میدهند. این برجها برای شکستن آب به ذرات ریز و سهولت در انتقال ترکیبات فرار از فاز آب به هوا مورد استفاده قرار میگیرد. در این سیستمها فرض اولیه بر این است که جریان اتمسفر میتواند مکش مناسبی برای هوا و ترکیبات فرار جداسازی شده ایجاد کند، در غیر این صورت یک پمپ مکش نیز در بالای برج تعبیه میشود.
برج های پرشده جداسازی گازمعمولا برای حذف ترکیبات فرار(مانند تتراکلرواتیلن، تریکلرواتیلن، آمونیاک، دی اکسید کربن و ...) از آب استفاده میشوند. استفاده از این سیستم برای تصفیه آبهای زیرزمینی آلوده شده با ترکیبات آلی فعال که ناشی از نشت مخازن زیرزمینی و یا دفع نامناسب زبالهها میباشد، استفاده میگردد.
هرچه سطح تماس و زمان تماس هوا با آب بیشتر باشد درصد جزء فرار دفع شده ازآب بیشتر خواهد بود، برای ایجاد شرایط فوق برج را به صورت سینیدار میسازند و یا داخل برج را از پرکنهای پلاستیکی یا سرامیکی پر میکنند. پرکنها قطعات مشخصی هستند که نسبت سطح به حجم آنها زیاد است به عبارتی سطح ویژه زیادی دارند بنابراین امکان تماس بیشتر آب با هوا را فراهم میکنند.
شرح کلی سیستم حذف گاز دی اکسیدکربن از آب
1.سیستم تزریق اسید کلریدریک:
جهت سهولت در جداسازی گازهای محلول در آب، PH آب ورودی توسط سیستم تزریق اسید تنظیم میگردد.
2. دمنده هوا:
برای تامین هوای موردنیاز سیستم از یک دمنده هوا با قدرت موتور متناسب و سرعت جریان تنظیم شده استفاده میگردد. این دمنده، هوای تازه را با کمترین درصد گاز دیاکسیدکربن، به داخل برج جداسازی منتقل میکند.
3. برج جداسازی گاز(Stripping Tower):
بخش اصلی سیستم حذف دی اکسیدکربن از گاز، در این برج عمل جداسازی گاز دی اکسید کربن انجام خواهد شد. برجهای پرشده با جریان غیرهمسو طراحی میشوند. آب آلوده توسط نازل از بالای برج بر روی سینیهای پرشده با پرکن پاشیده میشود. هوای تازه نیز توسط دمنده هوا از پایین برج دمیده میشود. با تماس جریان گاز با آب آلوده، دی اکسیدکربن از فاز مایع وارد فاز گاز شده و همراه با آن از بالای برج خارج میشود. در صورت بالا بودن میزان اجزای آلوده در جریان گاز، از یک فیلتر تصفیه هوا استفاده میشود.
در این برج از پرکن های با جنس پلیپروپیلن استفاده میشوند. این پرکنها در سیستمهای آبی و غیر آبی قابل استفاده میباشند. از مزایای این پر کنها میتوان مواردی چون: سبک بودن، تنوع در شکل، بی اثر بودن در مقابل مواد شیمیایی، ایجاد افت فشار کم در برج و نیز قیمت مناسب آنها را نام برد.