آشنائی با هزار پا و روش های مبارزه با هزار پا
هزارپا و روشهای مبارزه با آن
هزارپايان درخانهها، باغها، پاركها و برجهاي مسكوني يافته ميشوند. جانوراني شب فعال هستند و بطور مخفيانه زندگي ميكنند و معمولا در هنگام شب يا پس از بارش باران دیده می شوند. طول آنها از 5/0 ميليمتر تا 50 سانتيمتر است، بدن از دو ناحيه سر و تنه تشكيل شده است. تنه شامل چندين بند است كه در هر بند يك يا دو جفت پا وجود دارد. تعداد پاها از 10 تا 750 عدد متفاوت است. يك جفت شاخك و چشماني ساده دارند. آنها بر روي زمين و خشكي زندگی ميكنند، زندگي پنهان دارند یعنی روزها درون خاك، درز و شكاف ديوارها، زير سنگها مخفي می شوند و شب يا پس از بارانهاي شديد مدت كوتاهي به صورت مخفيانه ظاهر ميگردند. از جاهای خشك و تابش مستقيم نور خورشيد يا روشنايي دوری ميكنند، درجنگلهاي مرطوب بسيار فراوان دیده می شوند. گونههايي از آنها در علفزارها، نواحي مسكوني، باغها، خانههاي متروكه و نواحي بياباني خشك یافته می شوند. بیشتر آنها گياهخوار هستند ولي بعضي شكارچي هستند و از جانوران دیگر تغذيه ميكنند.
پس دو نوع هزارپا داریم: گوشت خوار و گیاه خوار. نوعی که در مزارع آفت به حساب می آید هزارپای گیاه خوار است و در منزل و گیاهان زینتی نوع گوشت خوار آن یافته میشود . نوع گیاه خوار از ریشه بافت های مرده گیاهی و ریشه گیاه تغذیه میکند و باعث آسیب به گیاه میشود. گاهی داخل ساقه ی گیاه را سوراخ میکنند و از آن تغذیه میکنند. نوع گوشت خوار شکارچی بوده و به هر موجود زنده ی کوچکی حمله میکند. گاهی ممکن است به انسان حمله کند و با نیش زدن از خون انسان تغذیه کند. البته انواع خطرناک در افریقا و امریکا وجود دارند ، اما گونه های ایرانی زردرنگ هستند ، کشنده نیستند و فقط جای نیش متورم شده و درد نیش و تورم ، از نیش زنبور کمتر است و به شکل کاملا متورم و قرمز رنگ با جای ۲ تا نیش در مرکز برآمدگی مشخص است.
عمر آنها 3 تا هفت سال است، بچه های آنها شبیه بزرگترها هستند، فصل بهار تخم ریزی می کنند، و با ترشح ماده سمی ضد باکتری و قارچ از تخمها محفاظت می کنند. هنگام حرکت با پاهای خود محیط را حس کرده و شکار را از میان حشرات انتخاب می کند، شکار های بزرگ مثل زنبورها و سوسک های درشت را نیش می زنند و منتظر میشوند تا زهر اثر کند . زیر سنگ های بزرگ، کپه های چوب و کود مخلوط، بصورت دسته ای زندگی می کنند.در زیر زمین خانه ها، حمام و دستشویی، و زیر ظرفشویی آشپزخانه و جاهای متمایل به مرطوب زندگی کرده، شبها برای شکار و خورد و خوراک، به اتاق خواب و آشپزخانه و نهار خوری میروند.
مبارزه با هزارپا:
- از بین بردن جاهای مرطوب در خانه و تعمیرات شکافها و نقاط محل تجمع حشرات مثلا عدم استفاده از خزه درگلدان . بهتر است روی خاک گلدان در حدود ۲ تا ۵ سانتی متر از شن یا سنگ های ریز استفاده شود . در این حالت بعد از آبیاری گلدان ، بسیاری از هزارپاها از بین می روند و امکان زندگی درون گلدان برایشان فراهم نمیشود و نمیتوانند درون خاک تنفس کنند و از بین میروند.
- پاشیدن سم سوین در حاشیه فرشها و گوشه و کنار منزل نیز وسیله ای دیگر برای مبارزه با این حشره می باشد. باید از سمپاشی روی خاک در فواصل مختلف استفاده کرد. با شروع فصل گرما باید سم پاشی انجام شود و نوبت بعد اواخر بهار است و یک ماه بعد باید سم پاشی تکرار شود.
-مبارزه از طریق امواج فراصوتی ( التراسونیک ): در این روش امواج صوتی ایجاد شده در فـرکانسهای بالاتر از قدرت شنوایی گوش انسان و در محدوده شنوایی جانوران موذی باعث دور شدن آنها از محیط می شود. این روش کاملا بی ضرر و سازگار با محیط زیست می باشد.