آب بندی بتن
آب بندی بتن
concrete waterproofing
آب ، یک عامل آسیب رسان
بتن تنها مصالحی نیست که در فرایند های فیزیکی و شیمیایی آسیب دیدگی مرتبط با آب صدمه می بیند . نفوذ آب به داخل سازه های بتنی یکی از معضلات آنهاست . مهندسی بتن در مورد تراوایی خمیر سیمان بدین گونه است که به طور کلی ، وقتی نسبت آب به سیمان زیاد و درجه هیدراتاسیون کم باشد ، خمیر سیمان تخلخل مویینگی زیادی خواهد داشت و شامل تعداد زیادی از منافذ بزرگ و کاملا به هم متصل می شود و در نتیجه تراوایی آن زیاد خواهد بود . با پیشرفت هیدراتاسیون ، اندازه بسیاری از منافذ کاهش یافته ( مثلا به 100mm یا کمتر ) , و همچنین اتصال زنجیریشان را از دست خواهند داد و در نتیجه تراوایی شان کاهش خواهد یافت . ( لازم به ذکر است که تراوایی مصالح سنگی و ریز ترک های ناحیه اتصال نیز در این مسئله به میزان زیادی تاثیر گذار هستند ) از نظر محدود کردن آسیب دیدگی بتن، در حقیقت مناسبتر آن است که از اصطلاح بتن غیر قابل نفوذ Water Impermeable استفاده گردد . زیرا امکان آب بندی مطلق در مخلوط نامتجانسی همچون بتن به سختی میسر می باشد. بدین معنی که اگر حجم رطوبت نفوذ یافته در جسم بتن در سطح مجاور هوا تبخیر شود و در زمان تجزیه و تحلیل رطوبت هیچ صدمه ای ایجاد نشود در این صورت طبق استاندارد کاربردی ساختمان (ASTM) به چنین بتنی بتن آب بند ( آب کیپ یا ناتراوا) گفته می شود این موضوع در خصوص سازه های نگهداری مایعات از اهمیت بیشتری برخوردار است. لذا آب بندی سازه های بتنی از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
آب بندی سازه های بتنی را به 2 روش معمول می توان انجام داد :
آب بندی اولیه ( آب بندی در حین ساخت )
این روش با استفاده از مواد افزودنی مناسب وارائه طرح اختلاط بتن مصرفی و قرار دادن واتراستاپ در درزهای اجرایی یا انبساطی و رعایت نکات مهم فنی و اجرایی انجام می گیرد . لازم به ذکر است که آب بندی سازه های بتنی در این مرحله اقتصادی ترین و بهترین روش است . و از دیدگاه مهندسی بتن بیشترین توجیه را داشته . مواد افزودنی مناسب ، جهت استفاده در این مرحله عبارتند از :
روان کننده ها
استفاده از مواد روان کننده ، باعث کاهش نسبت آب به سیمان و افزایش سهولت متراکم سازی بتن شده و این مورد به نوبه خود باعث کاهش قطر لوله های مویینه ، افزایش وزن مخصوص ، تراکم بتن و در نتیجه سبب کاهش نفوذ پذیری بتن می شود.
این افزودنی با لغزنده کردن سطوح داخلی لوله های مویینه درون بتن بواسطه از میان بردن نفوذ آب از طریق خاصیت اسمزی نفوذ پذیری بتن را کاهش و موجب آب بندی بتن می گردد.
مواد حباب هوازا
قطع لوله های مویینه با ایجاد حباب های ریز هوا در جهت آب بندی بتن از دیگر خصوصیات یک افزودنی مناسب جهت آب بندی است .
پوزولانها
واکنش مواد پوزولانی قابلیت اصلاح شرایط منفذی بتن را داشته و تراوایی بتن را کاهش می دهد .
مواد افزودنی چند منظوره
(Multi-Functional)
بدلیل عملکرد چند کاره باعث افزایش مقاومت فشاری و دوام بتن می شود
. بهبود خواص پمپ پذیری بدلیل خاصیت روان کنندگی آن از دیگر مزایای استفاده از این نوع افزودنیها می باشد
آب بند نمودن ساختار جسم بتن
آب بند نمودن سازهای بتنی ( شامل درزهای اجرایی و انبساطی)
آبندی ثانویه ( پس از بتن ریزی )
اساس این روش ایجاد یک لایه آب بند بر روی سطح بتن است ( آب بندی غشایی) . در این روش ملات امولسیون پلیمری در یک یا چند لایه و با رعایت نکات فنی روی سطوح به اجرا در می آید . این ملات دارای طرح اختلاط خاصی است و با تشکیل فیلم پلیمری درون آن و واکنشهای پوزولانی ناشی از میکروسیلیکای موجود در این مواد باعث ایجاد یک پرده انعطاف پذیر و مقاوم آب بند بصورت پوششی بر روی سطح بتن می شود . که به سیستم آب ها بندی تقسیم می گردند :
_ سیستم آب بندی غشایی
_ سیستم آب بند غشایی نفوذ گر
گروه مهندسی زیگورات، مقاوم سازی بتن ساختمان ، آب بندی بتن ساختمان ،ترمیم بتن ساختمان ، تعمیر بتن ، کاشت میلگرد ، کفپوش اپوکسی ، کفپوش پلی اورتان ، پوشش ضد حریق ، پوشش مقاوم در برابر حریق ، اپوکسی ضد اسید ، اپوکسی مقاوم در برابر اسید ، تزریق رزین اپوکسی و ترمیم ترک بتن ، تزریق پلی اورتان و آب بندی ترک بتن ،اجرا و تزریق گروت ، گروت ریزی ، مقاوم سازی با الیاف FRPبتن
شرکت فنی مهندسی زیگورات
WWW.TSZ.CO.IR