کاربردهای سیستمهای حفاظتی بطور کلی
کاربردهای اصلی سیستم های نظارت تصویری بصورت کلی
سیستم های امنیتی و حفاظتی
اولین وشایع ترین کاربری که در لحظه خلق سیستم های امنیتی و حفاظتی به ذهن بشر خطور کرد در زمینه بالا بردن امنیت و حفاظت در محل های مختلف بوده است. بشر برای تامین حفاظت وامنیت محیط های وسیع، نقاطی که دسترسی به آن ها یا زمان بر یا غیرممکن بود و محل هایی که نیاز به بالا بردن سطح امنیت داشتند از اینگونه سیستم ها استفاده می نمود.
دقت در انتخاب نوع وتعداد تجهیزاتی که در لایه حفاظت قرار دارند در پائین آوردن قیمت و بالا بردن ضریب امنیت بسیار مهم وحائز اهمیت می باشد.
دوربین هایی که در این لایه قرار می گیرند باید در کلاس دوربین های صنعتی Day-Night بوده و از رزولوشن نسبتا بالایی برخوردار باشند. Day&Night بودن آن ها باعث می شود تا دوربین ها در نور کم هم قادر به انتقال تصویر تا اطاق مانیتوررینگ باشند و صنعتی بودن و روزولوشن بالای آن ها علاوه بر دقت بالای تفکیک در تصویر باعث بالا رفتن طول عمر دوربین و تصویر نیز می شود.
دوربین سکه ای که در طراحی این لایه مورد توجه است چیدمان و شکل قرار گیری دوربین ها در این لایه است.
فاصله دوربین های صنعتی باید به گونه ای تنظیم گردد که نه به واسطه ی نزدیکی بیش از حد وتعدد دوربین ها باعث بالا رفتن هزینه ی تمام شده و دشواری مانیتورینگ گردد و نه واسطه ی فاصله زیاد و تکسر دوربین ها باعث نقص در تصاویر و زیاد شدن نقاط کور گردند.
فاصله دوربین ها بسته به میزان حساسیت محیط، نوع لنز وقابلیت دوربین تعیین می گردد ولی در حالت استاندارد بهترین حالت استفاده از دوربین های مجهز به لنز 4 تا 5/5 میلیمتری در فواصل 50 متری است.
مرحله سومی که در طراحی سیستم های امنیتی – حفاظتی باید بسیار مورد توجه قرار گیرد و به نوعی مربوط به جانمایی نیز می شودپوشاندن نواقص و معایب دوربین های صنعتی است. معزلاتی که کاربران این گونه سیستم ها با آن دست و پنجه نرم می کنند عبارتند از :
- عدم دقت کافی دوربین های صنعتی در قسمت انتهای طول 50 متر
- عدم تعقیب سوژه های متحرک و بررسی دقیق تر
برای رفع این نواقص نیاز به لایه ثانویه ای موسوم به لایه پشتیبان می باشد که این لایه در واقع از تعدادی دوربین اسپیددام با فاصله ی 100 تا 150 متری از یک دیگر تشکیل شده است. این دوربین ها با توجه به قابلیت ویژه ای که منحصرا در این کلاس از سری کلاس های دوربین موجود است(سرعت چرخش ، بزرگنمایی بسیار بالا ، قدرت برنامه ریزی بالا و ...) در بالا بردن دقت وتعقیب سوژه های متحرک به کاربر کمک می کنند.
با اجرای این دو لایه و رعایت تمامی ریزکارهای آن هم تصویر مناطق مورد نظر را به صورت همیشگی داشته واشتباهات نیروی انسانی را به حداقل رسانده ایم و هم در صورت نیاز و شرایط خاص از تصاویری با دقت و پویایی خاص برخورداریم.
مسئله ی دیگری که در اجرای سیستم امنیتی و حفاظتی باید دقت رعایت شود استفاده از بسترهای مناسب و حفظ امنیت آنها است . بایددقت شود که بسترهای کابل(لوله، داکت، کانال و ...) دور از دسترسی بوده و حتما در مقابل آسیب های طبیعی وغیرطبیعی (خرابکارانه) مقاومت کافی را داشته باشند، به طور مثال در محیط های خارجی از لوله ها وجعبه های فولادی به عنوان بستر استفاده شود و در مواردی که از کانال به عنوان بستر استفاده می شوند، من هول ها و هندهول با درب های محکم و قفل های مطمئن محافظت شوند.
باید دقت کرد که برای بالا بردن امنیت بستر، باید آن ها را در جایی قرارداد که در تصاویر دوربین ها کاملا موجود باشند و یا در جایی که به هر دلیل بستر یا من هول و هندهول خارج از دید دوربین های موجود در لایه ی اصلی است تعدادی دوربین با ماموریت حفاظت از آنها باید در مجموعه قرار گیرند، چرا که دسترسی به آن ها به منزله دسترسی به چند کابل بوده و قطع آن ها در زمانی معادل چند ثانیه با تنها یک سیم چین انجام پذیر است ولی برای رفع عیب واتصال مجدد (به صورت سریع وغیراستاندارد) حداقل یک روز زمان نیاز است.
سیستم های نظارت تصویری کنترلی
ساده ترین حالت طراحی سیستم های نظارت تصویری طراحی یک سیستم کنترلی است. در طراحی این گونه سیستم ها باید دقت داشت که در سیستم های کنترلی (تردد ، عبورو مرور ، کالا ، حمل و نقل ، ترافیک و ...) هدف اصلی تشخیص دقیق سوژه است واین امر زمانی محقق خواهد شد که سوژه بیش از 60 تا 70 درصد تصویر را به خود اختصاص دهد.
این گونه سیستم ها عموما در مقابل درب ها نصب می گردند و تصویری که از آن ها دریافت می شود صرفا تصویر درب است.باید دقت کرد که دوربین هایی که در سیستم مذکور مورد استفاده قرار می گیرند فقط و فقط ماموریت نمایش درب را دارند و در نظر گرفتن هر ماموریتی غیر از این برای آنها باعث کاهش دقت در تشخیص خواهد شد. بهتر است برای این مجموعه از دوربین های با روزولوشن بالا و با قدرت تفکیک بالای نور استفاد شود تا درصد خطا در ساعات مختلف روز و شب به حداقل برسد.
مسئله ی دیگری که در هنگام جانمایی این دوربین ها باید مورد توجه قرار گیرد محل نصب دوربین استم حل نصب باید به گونه ای انتخاب گردد که هم سوژه را کامل و واضح نمایش دهد هم فقط درب تصویر باشد (تا از حواس پرتی و سهل انگاری جلوگیری شود.) وهم خورشید در هنگام طلوع و غروب مقابل دوربین قرار نگیرد .
نکته دیگری که در راه اندازی این گونه سیستم ها باید مورد توجه قرا رگیرد تامین نور مناسب برای دوربین ها درتمامی ساعات روز وشب است و این مسئله برای تمامی دوربین ها صادق است باید توجه داشت باشید که دوربین های DN,IR در تاریکی کمتر از 0.05lux تصاویر قابل تشخیص با دقت بالا تهیه نمی کنند.
لازم به ذکر است دوربین های مربوط به این بخش در اطاق مانیتورینگ تلویزیون های خاص خود را داشته و به تنهایی نمایش داده ومشاهده می شوند.
سیستم های نظارت تصویری مدیریتی
یکی از کاربردهای که چندسالی است به عنوان کاربری سیستم های نظارت تصویری مطرح شده است و مورد استقبال مدیران قرار گرفته است استفاده مدیریتی از این گونه سیستم ها می باشد . در واقع مدیران از این گونه سیستم ها به عنوان حضور مجازی خود درمکان های مورد نظر استفاده می کنند و به جای ساعت ها پیاده روی در محیط هایی که از لحاظ ظاهری وهزاران دلیل دیگر صلاح نیست مدیران در آن ها حضور یابند و یا حضور در آن ها باعث اتلاف وقت مدیران می شود به صورت کامل بازدید کرده و حتی قادر به اعمال مدیریت می باشند.
این امر در سال های اخیر و با پیشرفت چشمگیری در تمامی زمینه های الکترونیکی (IT,Security,access control) به میزان قابل توجهی گسترش داشته تا آنجا که مدیران امروز قادرند از کیلومترها فاصله یا حتی از قاره ای دیگر محل مورد نظر را کنترل و مدیریت کنند و یا حتی در جلسات و کنفرانس هایی که در نقاطی خارج از کشور و یا قاره ی محل زندگی خود، حضور صوتی وتصویری داشته باشند.
این مسئله که بیشتر وقت مدیران صرف سیاست های کلان و استراتژی اصلی سازمان ها می شود طراحان سیستم های نظارت تصویری مدیریتی را مجاب می کند تا در طراحی این گونه سیستم ها دقت و ظرافت های لازم را به عمل آورده و سیستمی کارا و بهینه جهت برداشتن باری از دوش مدیران طراحی کنند در واقع وظیفه ی طراحان این گونه سیستم ها کم کردن مشغله های فکری مدیران است نه اضافه کردن یک مشغله ی دیگر در میان حجم اندوهی از مشاغل فکری.
باید دقت کرد مدیران نه وقت زیادی برای نگاه کردن تصاویری دارند و نه وقتی برای نگاه کردن تصاویر زیاد واین مسئله طراحی را مشکل می کند در واقع شما بایدبا تعداد دوربین کم همه چیز(حتی جزئیات) را در اختیار مدیر قرار دهید.
طبیعتا با این استدلال نمی توان برای اجرای سیستم نظارت تصویری یک سوله با هشت دستگاه و شانزده کاربر از شانزده دوربین استفاده کرد، چرا که این مسئله هم باعث بالا رفتن هزینه و زمان اجرا خواهد و هم برای مدیر بسیار خسته کننده وغیر قابل استفاده است.
راه کاری که برای طراحی این گونه سیستم ها پیشنهاد می شود و در عین پیچیدگی بسیار ساده است. در این روش طراحی در دولایه تصویر به مدیر داده می شود . لایه اول عبارت است از تعدادی دوربین صنعتی با لنز و قابلیت های مناسب(بسته به توان مالی کارفرما، نیازهای کارفرما، شرایط محیط و...) این دوربین ها وظیفه دارند در کمترین تعداد تصویر ممکن یک شمای کلی از محیط در اختیار مدیر قرار دهند. در واقع مدیر با مشاهده ی این تصاویر کلیتی از وضعیت کارکنان کارگاه، دفتر یا کارخانه را مشاهده و اقدام به اجرا و کنترل فرایندهای کلان و گروهی می کند
لایه دومی که به مدیر در درک و بررسی دقیق تر جزئیات کمک می کند یک یا چند دوربین اسپیددام (بسته به شرایط محیط و نوع دوربین ها) می باشد. با استفاده از دوربین های این لایه مدیر در بخش هایی که در تصاویر کلی مشاهده کرد و نیاز به دقت بیشتر را حس می کند دقیق شده واقدام فعالیت های ریزتر و مشخصی در زمینه مدیریت منابع انسانی می کند.
با طراحی و راه اندازی سیستم های مدیریتی طبق الگوهای ارائه شده می توان حتی بزرگترین سوله ها با بیش از 100 نفر پرسنل را فقط با شش یا هفت دستگاه دوربین صنعتی و یک یا دو دستگاه دوربین اسپیددام با دقت تمام مدیریت وکنترل کرد.
www.gaki.ir گروه امنیت کاران ایران 09132654565