چین آماده سرمایه گذاری در حوزه انرژی خورشیدی در ایران
کشورمان با داشتن حدود ۳۰۰ روز آفتابی در سال جزو بهترین کشورهای دنیا در زمینه پتانسیل انرژی خورشیدی در جهان است بسیاری از کشورها تمایل دارند در این زمینه در ایران سرمایه گذاری کنند. |
انرژی خورشیدی منحصربهفردترین منبع انرژی تجدیدپذیر در جهان است و منبع اصلی تمامی انرژیهای موجود در زمین است. انرژی خورشیدی به صورت مستقیم و غیرمستقیم میتواند به اشکال دیگر انرژی تبدیل شود. بهطور کلی انرژی متصاعد شده از خورشیدی در حدود ۳٫۸ در ۱۰۲۳ کیلووات در ثانیه میباشد.
با توجه به موقعیت جغرافیای ایران و پراکندگی روستای در کشور، استفاده از انرژی خورشیدی یکی از مهمترین عواملی است که باید مورد توجه قرار گیرد. استفاده از انرژی خورشیدی یکی از بهترین راههای برق رسانی و تولید انرژی در مقایسه با دیگر مدلهای انتقال انرژی به روستاها و نقاط دور افتاده در کشور از نظر هزینه، حملنقل، نگهداری و عوامل مشابه میباشد.
با توجه به استانداردهای بینالمللی اگر میانگین انرژی تابشی خورشید در روز بالاتر از ۳٫۵ کیلووات ساعت در مترمربع (۳۵۰۰ وات/ساعت) باشد استفاده از مدلهای انرژی خورشیدی نظیر کلکتورهای خورشیدی یا سیستمهای فتوولتائیک بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه است. در بسیاری از قسمتهای ایران انرژی تابشی خورشید بسیار بالاتر از این میانگین بینالمللی میباشد و در برخی از نقاط حتی بالاتر از ۷ تا ۸ کیلو وات ساعت بر مترمربع اندازهگیری شده است ولی بطور متوسط انرژی تابشی خورشید بر سطح سرزمین ایران حدود ۴٫۵ کیلو وات ساعت بر مترمربع است.
بنابراین گزارش، با توجه به موقعیت جغرافیایی کشورمان در بهره برداری از انرژی خورشیدی بسیاری از کشورها تمایل دارند در این زمینه در ایران سرمایه گذاری کنند به تازگی یك شركت چینی با حضور در سازمان انرژی های نو ایران (سانا) برای ساخت ٦٠٠ مگاوات نیروگاه خورشیدی در كشور اعلام آمادگی كرده است. ایرنا درباره این اتفاق خبر داده است که: "نمایندگان شركت چینی شانسی انرژی (Shanxi Energy) در روزهای گذشته با حضور در سازمان انرژی های نو ایران (سانا) و برگزاری جلسه با مدیران و كارشناسان این سازمان، از هدفگذاری برای ساخت ٦٠٠ مگاوات نیروگاه خورشیدی (فتوولتائیك) در ایران خبر دادند. این شركت در سال ٢٠٠٧ میلادی یك پروژه برقابی در ایران به ظرفیت ١٠٠ مگاوات اجرا كرده و به دنبال آن است فعالیت خود در این زمینه را با ساخت یك نیروگاه ٥٠ مگاواتی خورشیدی در كشورمان آغاز كند.
پیشتر شركت هایی از ایتالیا، آلمان و اسلوواكی نیز برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در كشورمان اعلام آمادگی كرده و شماری از آنها نسبت به عقد قرارداد نیز اقدام كردند كه آخرین آنها امضای تفاهمنامه همكاری صنعتی بین وزارتخانه های نیرو ایران و توسعه اقتصادی ایتالیا در تهران برای ساخت چند نیروگاه تجدیدپذیر در زمینه های زیست توده، خورشیدی و زمین گرمایی با مجموع 500 مگاوات بود."
این گزارش می افزاید: حمید چیت چیان، وزیر نیرو در این زمینه به ایرنا گفته است: "تبصره خاصی در بودجه سال 1395 درباره حمایت از استفاده از انرژی های تجدیدپذیر پیش بینی شده كه مطابق این تبصره حداقل هفت هزار میلیارد ریال منابع و اعتبارات از محل عوارض متداول كشور برای انرژی های نو اختصاص خواهد یافت."
یادآور می شود: با وجود برخورداری كشور از منابع غنی فسیلی نفت و گاز، توان استفاده از سوخت حرارتی برای تولید برق و در دسترس بودن این سوخت، سیاست وزارت نیرو بر استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و نو است. این مساله پیرو حضور ایران در همایش بین المللی زیست محیطی پاریس فرانسه مشهور به «كاپ ٢١» كه از 30 نوامبر تا 11 دسامبر سال گذشته میلادی در پاریس برگزار شد، قوت گرفت. ایران برنامه گستردهای بهصورت داوطلبانه برای این موضوع اعلام كرده كه از جمله میتوان به بهرهگیری از انرژیهای تجدیدپذیر، افزایش بازده نیروگاههای حرارتی، كاهش تلفات شبكههای انتقال و توزیع نیروی برق، تبدیل نیروگاههای گازی به سیكل تركیبی و تكیه بر تولید نیروگاههای تولید پراكنده اشاره كرد. به گفته مسئولان وزارت نیرو، سیاستهای دولت و این وزارتخانه در تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر بر آن است كه پنج هزار مگاوات انرژی از این دست در برنامه ششم توسعه به ظرفیت نیروگاهی كشور اضافه شود كه بخش خصوصی نیز سهم عمدهای در ساخت آن خواهد داشت.
در همین راستا ستاد توسعه فناوری انرژی های تجدید پذیر نیز به همت معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری در کشور تشکیل شده است تا كارهای پراكنده ای كه در زمینه انرژی های تجدیدپذیر در دانشگاه ها، سازمان ها و دیگر مراكز بخش خصوصی كشور انجام می شود، تحت پوشش قرار گرفته و هماهنگ شوند. ستاد توسعه فناوري انرژيهاي تجدید پذیر، در تير ماه 1387 با اهداف فعال کردن کليه منابع موجود انساني و مالي کشور، پرهيز از موازي کاری، شفاف سازی و ايجاد امکان نقد و ارزيابی فعاليتها، تعيين ظرفيتهای موجود در کشور و نهايتاً تجاری سازی نتايج حاصل از تحقيقات به عنوان مهمترين حلقه زنجير نوآوری در زمينه انرژيهای تجدید پذیر تأسيس شده است.