شهری سبز در دل بیابانها
شهر مصدر یکی از شهرهای جدید سبز جهان است که در خارج از ابوظبی (امارات متحده عربی) واقع شده است.
این شهر قرار است به بزرگترین نیروگاه خورشیدی در خاورمیانه با پوشش معادل 35 زمین فوتبال از طریق 88000 پانل خورشیدی، برای تولید برق شهر مصدر و ابوظبی مجهز شود.
اطلاعات و آمار كلي شهر مصدر
به گزارش «صما»، این شهر توسط مصدر، یک شرکت تابعه از شرکت توسعه Mubadalaساخته شده است و بهطور کامل، بر انرژی خورشیدی و سایر منابع انرژی تجدیدپذیر با محیط زیست و زبالههای صفر متکی است.
شهر مصدر در 17 کیلومتری (11 مایل) شرق شهرستان ابوظبی، در کنار فرودگاه بینالمللی ابوظبی ساخته شده است و قرار بود تا 2016 تکمیل شود؛ اما با توجه به بحرانهای مالی و اقتصادی جهان، این سال به بین سالهای 2020 و 2025 رانده شده است.
مساحت تقريبي شهر مصدر 7 كيلومتر مربع و حدود 50 درصد آن سطح زير ساخت است. جمعيت قابل اسكان در هر هكتار بين 130 تا 160 نفر برآورد شده و در صورت ساخت كامل شهر، ظرفيت 90.000 نفر (40.000 نفر جمعيت مقيم و ساكن در شهر و 50.000 نفر جمعيت ترددي و غيرساكن) براي اين شهر در نظر گرفته شده است. ساختمانها بهطور متوسط 4 تا 6 طبقه طراحي شدهاند و بلندترين ساختمان طراحيشده 40 متر ارتفاع دارد. حداكثر عرض خيابانهاي اصلي 14 متر و عرض خيابانهاي فرعي 8. 5 متر است. همچنين شاهراه مركزي اين شهر 25 متر پهنا دارد.
بخشهاي مختلف شهر
اين شهر به 4 بخش تقسيم ميشود:
بخش مسکوني که داراي خانهها و آپارتمانهاي مدرن و راحت است. بخش تجاري که دارای دفاتر با فناوري پيشرفته، مراکز خريد فعال، رستوران و بازار است.
بخش مرکز تحقيق و توسعه، جايي براي شرکتها و سازمانهايي که در زمينه فناوري پاک و انرژيهاي زيست پايدار کار ميکنند. بخش چهارم، جايي براي مؤسسه علم و فناوري مصدر است که دانشجويان و اساتيدي از سراسر جهان را به گرد خود ميآورد. در حال حاضر، اين مؤسسه 170 دانشجو از 32 مؤسسه مختلف دارد. از هر 5 دانشجو، 2 نفر زن هستند و 43 درصد از ساکنان از امارات متحده عربي هستند. در نهايت، اين مؤسسه میتواند بين 600 تا 800 دانشجو را ثبتنام کند. 42 نفر عضو هيئتمديره از دانشگاههاي برجسته در سراسر جهان هستند. اين مؤسسه که به مؤسسه مشهور فناوري ماساچوست در آمريکا وابسته و تحت حمايت آن است، صرف تحقيقات و توسعه در 4 زمينه زیر ميشود:
1. توليد و ذخيره انرژي زيست پايدار؛
2 . توزيع و استفاده پربازده از انرژي؛
3 . آب، محيط زيست و شرايط اقليمي؛
4. توسعه پايدار الحاقي.
خالد عواد، مدير واحد توسعه مستغلات طرح مصدر شركت انرژي آينده ابوظبي در حاشيه «اجلاس انرژي آينده جهان» در ابوظبي پايتخت امارات عربي متحده گفت: اين شهر بیشترین كيفيت زندگي را به شهروندان خود ارائه خواهد داد.
زماني كه كار ساخت اين شهر به اتمام رسد، اهالي آن میتوانند با استفاده از يك خط راهآهن نوري و يكسري محفظههاي حملونقل خودكار، در اين شهر 6 كيلومتري تردد كنند.
عواد در رابطه با اين محفظهها گفت: آنها شبيه نوعی آسانسور افقياند؛ فقط كافي است بگوييد كجا میخواهيد برويد و آنها شما را به آنجا خواهند برد.
برخلاف برجهاي درخشان حومه ابوظبي، در ماكتي از شهر مصدر كه در اين اجلاس به نمايش گذاشته شد، تنها ساختمانهايي مشاهده میشد که با ارتفاع كوتاه، در پشت بام هريك صفحههاي خورشيدي قرار داشت.
اين شهر در موقعيتي قرار خواهد گرفت كه از نسيمهاي ملايم دريا بهرهمند خواهد شد و ديواري پيرامون آن كشيده خواهد شد كه از اين شهر در برابر هواي داغ صحرا و سروصداي فرودگاه ابوظبي كه در نزديكي آن قرار دارد، محافظت میكند.
طرح «كربن صفر» بخشي از طرح بزرگتر مصدر است كه دولت ابوظبي آن را در سال ۲۰۰۶ آغاز كرده است. شهر «مصدر»، يكي از پروژههاي طرح گروه جهاني حافظت ازمحيطزيست (صندوق بينالمللي حياتوحش) نيزهست.
سلطان الجابر، رئيس اجرايي «مصدر» (كه در زبان عربي به معناي «منبع» است)، اين شهر را بخش اقتصادي كاملاً جديدي توصيف كرد كه 100 درصد به انرژي جايگزين اختصاص داده شده است. او این شهر را شهري خواند كه بر اقتصاد امارات عربي متحده تاثير مثبت خواهد گذاشت.
در طرح «مصدر» همچنين برنامههايي براي ساخت يك نيروگاه خورشيدي ۳۵۰ميليون دلاري با ظرفيت توليد ۱۰۰ مگاوات پيشبيني شده و قرار است در آينده توان اين نيروگاه براي كاستن از فشار به شبكه ملي برق در زمان اوج مصرف، به ۵۰۰ مگاوات افزايش يابد.
در اين ابتكار، احداث يك دانشگاه براي مطالعات آتي انرژي با همكاري موسسه فناوري ماساچوست (MITقيد شده است.