انرژی خورشیدی درروستاها منطبق با آموزه های زیست محیطی است
پژوهشگر محیط زیست و استاد دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز با اشاره به طرح استفاده از انرژی خورشیدی در آبگرمکن های روستایی که هم اکنون اجرا می شود بیان داشت: این طرح ها منطبق با آموزه های زیست محیطی است و گامی در جهت توسعه پایدار و استفاده بهینه از انرژی قلمداد می شود .
دکتر ناصر طالب بیدختی یکشنبه در گفت و گو با ایرنا برلزوم حفظ بیشتر محیط زیست با پایش سوخت های فسیلی تاکید کرد و گفت:متاسفانه ما همچنان شاهد تلفات انسانی با استنشاق منو اکسید کربن بر اثر استفاده از بخاری های با سوخت فسیلی در شهر و روستا هستیم.
وی با بیان اینکه طرح استفاده از انرژی خورشیدی ضمن اینکه این تلفات انسانی را کاهش می دهد به حفظ محیط زیست و طبیعت هم کمک می کند اظهار داشت:درتقسیم بندی جغرافیایی،ایران در کمربند گرم زمین واقع شده و به طور متوسط بیش از 330 روز و در پاره ای مناطق روزهای بیشتری را در معرض تابش خورشید قرار دارد، چرا نباید طرح های استفاده از انرژی خورشیدی در همه مناطق ما فراگیر شود؟
او بیان کرد: انرژی خورشیدی که زمانی فقط برای خشک کردن لباس ویا میوه ها و سبزی ها مورد استفاده قرار می گرفت، با ارتقای تکنولوژی واختراعات نوآورانه امروزه کاربرد های فراوانی پیدا کرده است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد:متاسفانه در چند دهه اخیر درک نیاز به تامین انرژی به بیراهه رفت و موجب اتلاف سرمایه، صنایع ملی، خسارت به محیط زیست، تاثیر منفی بر منابع آبی و بسیاری خسارات دیگر شد در حالی که تصمیم گیرندگان اجرایی و برنامه ریزان می توانستند به جای اتلاف منابع انرژی های تجدید ناپذیر از قبیل نفت و گاز در بخش انرژی های تجزیه پذیر سرمایه گذاری کرده و منابع نفتی را که می توانستند ارزش افزوده ای بسیار بالا تولید کنند تا صدها سال مورد استفاده قرار دهند.
بیدختی با بیان اینکه باید منابع نفتی را که قادر به تولید و افزایش بهره بری چندین برابری هستند را بیهوده به تاراج ندهیم گفت: این منابع را حفظ کنیم و همچنین در بسیاری از موارد، تامین زیر ساخت های تولید انرژی مورد نیاز مراکزی مانند صنایع، مجتمع های بزرگ مسکونی و تجاری و از همه مهم تر مناطق روستایی را که تامین برق آن ها هزینه های زیادی را بر دولت ها تحمیل می کند، را با صرفه جویی در این منابع تامین کنیم و در جاهای دیگر انرژی مورد نیازشان را از خورشید تامین کنیم .
برنده جایزه کتاب سال جمهوری سال 1368 در رشته فنی ومهندسی با بیان اینکه کشورهای بسیاری ازاروپا گرفته تا آمریکا و آسیا و حتی آن هایی که نظیر آمریکا و عربستان در زمره دارندگان تراز اول منابع سوخت فسیلی هستند امروزبه سوخت خورشیدی روی آورده اند گفت : این کشورها بر آنند تا در پنج سال آینده، سرمایه گذاری در تولید انرژی از منابع تجدید پذیر را به دو برابر افزایش دهند.
وی ادامه داد : حال این سئوال مطرح می شود که با در نظر گرفتن تمام مشکلاتی که در تامین آب برای نیروگاه های برق آبی، هزینه های گزاف برق رسانی از نیروگاه های گازی و تامین سرمایه برای توسعه شبکه های چند هزار کیلومتری وجود دارد، چرا برق روستاها، شهرهای کوچک و مناطق دور افتاده از این روش تامین نمی شود؟
بیدختی گفت : قرار دادن صفحات خورشیدی روی چراغ های راهنمایی و برخی از پارک ها نشان داد که می توان ارتباط بعضی از مصرف کنندگان الکتریسیته را با مراکز نیروگاهی قطع کرد و از این منبع مجانی، استفاده دائمی کرد کمبود وگرانی سوخت های فسیلی و آلودگی های زیست محیطی ازیک سو ودسترسی آسان و ارزان به خورشید و نبود محدودیت برای دسترسی به استفاده از آفتاب ایجاب می کند که توسعه نیروگاه های خورشیدی بیش از این مورد توجه قرار گیرد.
این استاد دانشگاه همچنین به طرح های عمران روستایی ، راهسازی ، سد سازی و توسعه عمرانی در بخش های دیگر اشاره کرد و اظهار داشت : امروزه رسیدن به شاخص های توسعه پایدار مستلزم توسعه مطلوب زیرساخت هااز جمله شبکه حمل و نقل و راهسازی است.
بیدختی گفت: در این زمینه ارزیابی های زیست محیطی پروژه های عمرانی نقش ویژه ای در ایجاد زیرساخت های جاده ای ایفا می کند راه ها یکی از فاکتور های مهم ارتباطی در جوامع روستایی است که نیاز به ارزیابی زیست محیطی دارد.
وی ادامه داد:همزمان با طراحی راه ها ساخت و بهره برداری آنها از نقطه نظر توسعه پایدار امری پیچیده و اساسی است.
بر اساس آمارهای موجود برای استفاده از یک هزار آبگرمکن خورشیدی در روستاهای استان فارس از سوی بنیاد مسکن این استان برنامه ریزی شده و این آبگرمکن ها اکنون در مناطق روستایی شهرستان شیراز و برخی از شهرستان های دیگر در حال استفاده است .
این طرح ها در چهار هزار روستای کشور اجرا شده و قابلیت توسعه در 20 هزار روستا را دارد .