صنعت آلومينيوم به سوي استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر پيش ميرود
سالانه بیش از ۸۰۰ میلیون تن گازهای گلخانهای در اثر فرآیندهای صنعت آلومینیوم در جهان به اتمسفر وارد میشود. سهم قابل توجه انتشار گازهای گلخانهای در تأمین برق مورد نیاز این صنعت، بسیاری از شرکتهای تولیدکننده را به استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر (خصوصا نیروگاههای برقابی) سوق داده است.
به نقل از اخبار فلزات، افزایش نگرانیها در مورد گرمایش جهانی زمین همزمان با صنعتی شدن جوامع رو به رشد، باعث شده تا قوانینی برای کاهش آلایندگی و انتشار گازهای مضر به اتمسفر وضع شود و با گذشت زمان این قوانین همواره سختگیرانهتر از قبل به اجرا در میآیند.
از این رو کنترل و کاهش آلایندهها و جلوگیری از نشر آنها در اتمسفر و محیط زیست اطراف، امری ضروری است که صاحبان صنایع مختلف باید توجه ویژهای به آن داشته باشند.
صنعت آلومینیوم، بهعنوان یکی از صنایع با مصرف انرژی بالا و از طرفی پتانسیل بالای نشر گازهای خطرناک و گلخانهای همچون دیاکسید کربن، گازهای فلوریدی و پرفلوئوروکربن در حین تولید و ذوب آلومینیوم، یکی از صنایع مهمی بهشمار میرود که در این عرصه توجه ویژهای به آن معطوف شده است.
در هر مرحله از فرآوری و تولید آلومینیوم، از استخراج و پالایش منابع معدنی تا تولید و ذوب آلومینیوم در اثر فرآیندهای مختلف انجام گرفته همواره مواد مضری وارد جو اتمسفر و محیط زیست میشود.
مهمترین مراحلی که اثر قابل توجهی در انتشار آلایندهها دارند شامل معدنکاری (استخراج بوکسیت)، پالایش بوکسیت و تولید آلومینا، تهیه و تولید آندهای کربنی، مرحله الکترولیز و تولید آلومینیوم و در نهایت مرحله ریختهگری و تهیه شمش و انواع بیلتهای آلومینیومی میشود كه البته انتشار گازهایی که در اثر حمل و نقل و جابهجایی مواد در این صنعت ایجاد میشوندرا نيز بايد به آنها اضافه نمود.
بررسي ها نشان ميدهد كه بیشترین مقدار نشر گازهای گلخانهای در فرآیندهای مختلف تولید آلومینیوم، در مرحله الکترولیز مذاب آلومینات است. مرحله الکترولیز و ذوب آلومینیوم، سهم قابل توجه ۷۴ درصدی در تولید و نشر گازهای گلخانهای در صنعت آلومینیوم دارد که از آن میان حدود ۸۰ درصد کل گازهای گلخانهای تولید شده در این مرحله مربوط به تولید برق و الکتریسیته مورد نیاز است.
مابقی گازهای گلخانهای منتشر شده در این مرحله در اثر اکسیداسیون آندهای کربنی است که منجر به تولید گازهایی نظیر اکسیدهای کربنی و پرفلوئوروکربنها میشود. بعد از مرحله احیا و تولید مذاب آلومینیوم، مرحله پالایش و تولید آلومینا بیشترین سهم (حدود ۲۱ درصد) در تولید و نشر گازهای گلخانهای در صنعت آلومینیوم را بهخود اختصاص میدهد. عمده گازهای گلخانهای تولید شده در این بخش، مربوط به تولید انرژی حرارتی مورد نیاز برای پالایش بوکسیت (کلسینه کردن در فرآیند بایر) میشود.
با در نظر گرفتن این امر که تولید برق سهم قابل توجهی در انتشار گازهای گلخانهای در صنعت آلومینیوم دارد، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر که انتشار گازهای گلخانهای بسیار ناچیزی دارند، میتوانند اثر محسوس و قابل توجهی در کاهش انتشار گازهای گلخانهای در صنعت آلومینیوم داشته باشند.
در بین نیروگاههای تولید برق بر پایه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، نیروگاههای برقابی، با بازدهی بسیار بالای ۸۰ تا ۹۰ درصدی، موفقترین نوع نیروگاههای تولید برق در جهان بهشمار میآیند. بنا به همین امر، شرکتهای بزرگی نظیر روسال یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده آلومینیوم است که عمده برق مورد نیاز خود را از طریق نیروگاههای برقابی تأمین میکند.