نصب سامانههای خورشیدی برای همه ساختمانها امکانپذیر است
مدیر دفتر تحقیقات شرکت توزیع برق استان تهران بابیان اینکه بهرهگیری از سامانههای خورشیدی به یک ضرورت اجتنابناپذیر تبدیلشده است تاکید کرد: با اطلاعرسانیهای صورت گرفته، مردم برای بهرهگیری از این نوع انرژیها رغبت بیشتری پیداکردهاند و به نظرمی رسد که در آینده سهم استفاده از سامانههای خورشیدی روند فزایندهای پیدا کند.
عزیز آقازاده، مدیر دفتر تحقیقات شرکت توزیع برق استان تهران ضمن بیان مطلب فوق در توضیح نحوه نصب سامانههای خورشیدی توسط مشترکان برق گفت: شرط اول برای نصب سامانههای خورشیدی دارا بودن انشعاب برق است و مشترکان بهاندازه ظرفیت انشعاب و ظرفیت آمپر کنتور واحدهای مسکونیشان میتوانند نسبت به نصب سامانه خورشیدی در بالای پشتبام منازلشان اقدام کنند.
وی درباره نحوه محاسبه هزینه و سازوکار بازگشت سرمایه نصب سامانههای خورشیدی گفت: هزینههای نصب سامانه به عهده مشترکان است ولی وزارت نیرو طی یک قرارداد بیستساله در قالب خرید تضمینی برق، انرژی تولیدی این سامانه را به اختصاص داده است. یعنی وزارت نیرو ضمانت میدهد که بیست سال برق را از سامانههایی که تولید کرده است بخرد که این مقدار در حال حاضر برای سال 96 از یک تا 20 کیلووات به ازای هر کیلووات 800 تومان است و از 20 کیلووات تا 100 کیلووات نیز به ازای هر کیلووات 700 تومان است. فروش انرژی که مشترک به وزارت نیرو میفروشد.
وی با تاکید بر این امر که مشترکان برای نصب این سامانهها عموماً به دنبال نمونههای اقتصادی پنلها و پیمانکارانی میروند که با کمترین قیمت برای آنها سامانههای خورشیدی را نصب کنند خاطرنشان ساخت: بر اساس اظهارات کارشناسان وزارت نیرو، مشترکانی که برای نصب سامانههای خورشیدی اقدام میکنند بین 3 تا 3 و نیم سال زمانی برای بازگشت سرمایه خود باید انتظار بکشند اما پسازاین دوره استفاده از این نوع پنلها تا بیست سال برای مشترکان دربردارنده سود خواهد بود.
مدیر دفتر تحقیقات شرکت توزیع برق استان تهران امکان نصب سامانههای خورشیدی برای تمامی مجتمعهایی که از فضای پشتبام و نیز ظرفیت انشعاب برق کافی برخوردار باشند را امکانپذیر دانست و درعینحال درباره نحوه محاسبه هزینه تولید انرژیهای خورشیدی گفت: هرچقدر سامانههای خورشیدی انرژی تولید میکنند، شبکه ما بهصورت آنلاین رصد میکند و میزان کیلوواتی که انرژِی تولید و به شبکه ما واریزشده یادداشت میشود. سپس این موارد صورتوضعیت میشود و به سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) ارسال میشود و این سازمان مبالغ صورتوضعیت را برای شرکت ما واریز میکند و سپس ما آن را به مردم پرداخت میکنیم.
آقازاده با یادآوری این امر که روند استقبال مردم از سامانههای خورشیدی رو به رشد است درباره ضرورتهای بهکارگیری این نوع انرژیها گفت: کشور ما با داشتن حدود ۳۰۰ روز آفتابی در سال جزو بهترین کشورهای دنیا درزمینهٔ پتانسیل انرژی خورشیدی در جهان است. از دیگر سو نصب این سامانهها باعث خواهد شد که هم مصرف سوختهای فسیلی کاهش پیدا کند و هم اینکه از حجم احداث نیروگاههای بزرگ که هزینههای سنگینی را برای وزارت نیرو در بردارد کاسته شود.
وی با تاکید بر اینکه با نصب سامانههای خورشیدی توسط مردم، کمک شایانی به شبکه برق در زمان پیکبار مصرف برق ایجاد خواهد شد و این امر چرخه مصرف را متعادل میکند در همین حال گفت: انرژیهای فسیلی روزبهروز قیمتشان گرانتر میشود و مصرف آنها دیگر مقرونبهصرفه نیست چراکه دربردارنده آلودگیهای زیستمحیطی بالایی هستند از همین رو وزارت نیرو از چند سال گذشته با سیاستگذاریهای مختلف، برای ترغیب مردم جهت استفاده از این نوع انرژیها گام برداشته است.
وی افزود: در همین راستا وزارت نیرو در سطح کلان سرمایهگذاریهایی برای راهاندازی نیروگاههای خورشیدی انجام داده است بهطوریکه برای جذب سرمایهگذاران خارجی ونیز دریافت فاینانس اقدامات زیادی انجام داده است و درعینحال در سطح جزء نیز با ابلاغ یکسری دستورالعملها و آئیننامهها زمینهای جلب مشارکت مردم برای نصب این سامانهها را فراهم کرده است.
مدیر دفتر تحقیقات شرکت توزیع برق استان تهران با یادآوری این امر که انرژیهای خورشیدی، انرژیهایی پاک و بدون آلایندگی زیستمحیطی هستند که برای طبیعت قطعاً مضر نخواهند بود گفت: در کشورهای پیشرفته بهرهگیری از این نوع انرژیها، از سالهای پیش رواج یافته است بهطوریکه بعضی از کشورها 30 الی 40 درصد از انرژی موردنیاز خود را از این طریق تأمین میکنند. در کشور ما نیز البته با شیب کندی حرکت به این سمت آغازشده است و فراگیر شدن بهرهگیری از این نوع انرژیها درگروی افزایش آگاهی مردم و راغبتر شدن آنها برای استفاده از این نوع سیستمها ونیز استفاده از سرمایهگذاریهای خارجی است تا بتوانیم بخشی از سبد انرژی موردنیازمان را از این طریق تأمین کنیم.
آقازاده با تاکید براینکه بر اساس آمارها در کل کشور استفاده از انرژیهای تجدید پذیر زیر 5 درصد است تاکید کرد: اما وزارت نیرو تلاش میکند که سهم بهرهگیری از این انرژیها را به حداقل استانداردهای جهانی ارتقاء دهد.
وی درباره تبعات غفلت از بهرهگیری از این نوع انرژیها گفت: هر ساله بهصورت میانگین ده درصد مصرف انرژی در کشور ما بالا میرود که تولید انرژی برای این ده درصد درگرو احداث نیروگاه است. درعینحال با در نظر گرفتن این امر که اساساً احداث نیروگاه زمانبر و هزینهبر است، لذا ما چارهای نداریم جزء اینکه مردم را به سمت استفاده از این نوع انرژیها ترغیب کنیم.
وی از تلاش وزارت نیرو و سازمان ساتبا برای تسهیل فرآِیند بوروکراسی بهکارگیری از این نوع سامانهها خبر داد و گفت: بدون شک هرچقدر قوانین و دستورالعملهای بهکارگیری انرژیهای تجدید پذیر دستوپا گیرتر و با بورکراسی پیچیدهای همراه باشد توسعه این سیستمها با مشکل مواجه خواهد شد و ازاینرو وزارت نیرو و سازمان ساتبا تمام اهتمام خود را بر تسهیل قوانین و روند بوروکراسی متمرکز کردهاند.
آقازاده افزود: با این رویکرد روزبهروز قوانین بهرهگیری از پنلهای خورشیدی تسهیلتر میشود و موانع بوروکراسی آن نیز برداشته میشود تا مردم با کمترین درگیری اداری بتوانند از این نوع سیستمها استفاده کنند. البته در همین راستا نیز اخیرا شرکت ساتبا سامانهای را خروجی تارنمای خود راهاندازی کرده است تا مشترکان متقاضی سامانههای خورشیدی سیکل ثبتنام خود را بدون نیز به حضور فیزیکی انجام دهند.
وی افزود: بر این اساس سامانه مذکور اتوماتیک پرونده متقاضی را به ادارات برق منطقه ارسال میکند و ادارههای برق منطقه نیز متعاقباً با مردم تماس قرار میگیرند و این امر باعث میشود که از حجم ترددهای شهروندان برای انجام کارهای اداری کاسته شود که این امر نقش فزایندهای در ترغیب مردم برای بهرهگیری از این نوع انرژیها دارد.
مدیر دفتر تحقیقات شرکت توزیع برق استان تهران همچنین درباره شاخصترین دغدغهای که سبب سلب انگیزه مردم در بهرهگیری از سامانههای خورشیدی میشود گفت: عمده نگرانی مردم در نصب تجهیزات مربوط به کاهش راندمان این نوع تجهیزات و همچنین خرابی این سیستمها است که باعث میشود هزینههای تحت عنوان هزینه بازسازی و نگهداری به مشترکان تحمیل کند.
وی تاکید کرد: این نگرانی مردم در حالی است که شهروندان میتوانند با خرید سامانههای دارای گارانتی از این دغدغه خود را رها کنند چراکه خرید تضمینی برق و پرداختیهای شرکت متبوع ما با ضمانت همراه است، بنابراین از این نظر مشکلی وجود ندارد.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که با استقبال مردم و اطلاع رسانی استفاده از این نوع سامانهها رواج بیشتری پیدا کند.