۸۰هزار خانوار عشایری از پنلهای خورشیدی بهرهمند میشوند/اجرای هفت طرح اشتغال پایدار
رئیس سازمان عشایر ایران گفت : با برنامه مدون به دنبال بهرهمند کردن حدود ۸۰ هزار خانوار عشایری از نعمت برق با استفاده از انرژیهای نو و پنلهای خورشیدی هستیم.
کرمعلی قندالی با تاکید بر برگزاری همایشی با هدف طرح مباحث اجرایی و سیاستهای سازمان، و همچنین دوره پدافند غیرعامل با حضور مدیران ستادی و ملی در استان هرمزگان اظهار داشت: سازمان امور عشایر، دو رویکرد اعم از معیشت و رفاه عشایر را دنبال میکند که در مبحث معیشت، تنوع تولید و ارتقاء وضعیت زندگی عشایر را پیگیری میکند.
وی با مهم برشمردن بهرهوری از منابع تولید و اشتغال افزود: عمده فعالیت عشایر در حوزه دام و دامپروری است و در راستای زنجیره تولید گوشت قرمز، با استناد به بند ب ماده ۵۲ قانون احکام دائمی هر سال یک درصد از منابع ورودی به صندوق توسعه ملی به عنوان تسهیلات برای جامعه عشایری در نظر گرفته شده است.
اختصاص 600 میلیارد تومان برای اجرای طرح زنجیره تولید گوشت قرمز
رئیس سازمان عشایر ایران ادامه داد: در چهار سال گذشته و با احتساب امسال حدود 600 میلیارد تومان از این محل صندوق توسعه ملی برای طرح زنجیره تولید گوشت قرمز اختصاص یافته که این تسهیلات در مناطق برخوردار با سود ۱۴ درصد و در مناطق کمتر برخوردار با سود ۱۰ درصد به عشایران اعطا شده است.
قندالی در خصوص اهداف این طرح گفت: در این طرح دو مبحث را دنبال میکنیم که یکی از آنها پروار دام تا حد توان و جلوگیری از ورود دام نارس به بازار، و دیگر هدف نیز افزایش سطح سرانه درآمدی خانوار عشایری بود.
ویافزود: بر اساس ارزیابیهای صورتگرفته به ازای هر خانوار حدود ۶۰ میلیون ریال به سطح سرانه درآمدی خانوار عشایری افزوده شده است، ضمن آنکه با اجرای این طرح به تعادل دام و مرتع در جهت فعالیتهای زیست محیطی نیز کمک شده است.
اجرای هفت طرح اقتصاد مقاومتی با هدف برخورداری عشایر از اشتغال پایدار
رئیس سازمان عشایر ایران ادامه داد: در مناطق عشایری، هفت طرح به عنوان طرح اشتغال پایدار در قالب اقتصاد مقاومتی و با هدف برخورداری عشایر از اشتغال پایدار در دستورکار قرار دارد.
قندالی بیان داشت: این طرح در قالب زنجیره تولید گوشت قرمز، گردشگری، صنایع دستی، تولید گیاهان دارویی، کشت در اراضی شیبدار، تولیدات مواد لبنی و تشکیل شرکتهای مشاورهای درحال اجرایی شدن است.
وی افزود: کارگروه تخصیص اعتبار تا سال گذشته و در مرحله اول چهارهزار میلیارد ریال تسهیلات برای عشایر در نظر گرفته و به دنبال آن هستیم برای مرحله دوم نیز همین میزان را جذب کنیم.
ارتقاء سطح سواد جامعه عشایری از ۲۷ درصد به ۷۲ درصد
رئیس سازمان عشایر ایران ادامه داد: علاوه بر طرحهای ذکر شده با مشارکت سایر دستگاهها در قالب آئیننامه، ساماندهی و مصوبه شورای عالی عشایر تحت عنوان ارائه خدمات آموزشی و مباحث فرهنگی برای عشایر درحال انجام است و فعالیتهایی در قالب آموزشهای رسمی، مهارتی و ترویجی شکل گرفته است.
قندالی ابراز داشت: در ۳۰ سال گذشته، سطح سواد جامعه عشایری از ۲۷ درصد به ۷۲ درصد افزایش یافته است و پیشرفت خوبی داشتهایم.
وی از انعقاد تفاهمنامه با وزارت جهاد کشاورزی خبر داد و گفت: طی این تفاهمنامه مقرر شده است در حدود ۱۱۰ هزار نفر روز آموزش ترویجی به صورت پایلوت در شش استان کشور برای عشایران خواهیم داشت.
این مقام مسوول گفت: در حوزه رفاهی نیز بر اساس الزامات تردد و رساندن محصولات عشایر به بازار به مباحث زیرساختی و احداث راههای دسترسی توجه خاصی شده است.
احداث حدود ۶۶ هزار کیلومتر راه دسترسی برای مناطق ییلاقی و قشلاقی
قندالی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حدود ۶۶ هزار کیلومتر راه دسترسی برای مناطق ییلاقی و قشلاقی احداث شده است و نقشه جامع آن نیز تدوین شده که در قالب اطلس منتشر خواهد شد.
وی گفت: در بحث تامین آب عشایر، روزانه با ۶۰۰ تانکر آبرسانی به مناطق عشایری درحال انجام است و برنامههایی برای احداث سازههای آبی در این مناطق داریم.
۸۰ هزار خانوار عشایری از انرژیهای نو و پنلهای خورشیدی بهره مند میشوند
رئیس سازمان عشایر ایران تصریحکرد: در حوزه برق نیز با برنامه مدون به دنبال بهرهمند کردن حدود ۸۰ هزار خانوار عشایری از نعمت برق با استفاده از انرژیهای نو و پنلهای خورشیدی هستیم.
قندالی گفت: استان هرمزگان در واگذاری اراضی و فعالیتهای زراعی و کشاورزی عشایر، از استانهای شاخص است و مانند سایر استانها در سایر طرحها نیز ایفای نقش میکند.
وی، ظرفیت بومگردی و صنایع دستی را نیز از جمله ظرفیتهای مهم در اشتغال جامعه عشایری عنوان کرد و اظهار امیدواری کرد با بهرهوری از این ظرفیتها، میزان کسب درآمد عشایر افزایش یابد.
با مصرف نهاده دامی به صورت خام مخالفیم
رئیس سازمان عشایر ایران گفت: در بحث اصلاح روش تغذیه دام، با مصرف نهاده دامی به صورت خام مخالفیم و در همین راستا با احداث ۲۵ کارخانه تولید کنستانتره با ظرفیت تولید ۲۵۰ هزار تن در سال به دنبال اصلاح روش تغذیه هستیم.
قندالی به آمار جامعه عشایری استان هرمزگان اشاره کرد و گفت: درحال حاضر حدود چهار هزار خانوار عشایری در استان هرمزگان حضور داشته که بیشتر آنها در شهرستانهای حاجیآباد، میناب، رودان و بشاگرد سکونت دارند.
وجود بیش از ۵۰۰ هزار واحد دام پرورشی عشایر در هرمزگان
وی افزود: بیش از دوهزار خانوار عشایری درون کوچ هستند و صرفا درون استان هرمزگان به کوچ میپردازند و حدود یکهزار و 800 خانوار نیز برون کوچ هستند که از استانهای فارس و کرمان در فصل قشلاق به این استان کوچ میکنند.
رئیس سازمان عشایر ایران درخصوص جمعیت دام پرورشی عشایر استان هرمزگان اظهار داشت: بیش از ۵۰۰ هزار واحد دام پرورشی عشایر در استان هرمزگان وجود دارد.
قندالی با بیان اینکه شرایط خشکسالی و فقر منابع آبی موجب شده حدود نیمی از عشایر به استان هرمزگان کوچ نکنند، گفت: معیشت عشایر متکی به مرتع و بارش باران است، در حال حاضر با بحران در مبحث عشایر به علت کمبود آب آشامیدنی و علوفه برای دام این عشایر مواجه هستیم.
۷۰ درصد از اراضی عشایری مجهز به آبیاری تحت فشار هستند
وی به موضوع اسکان عشایر هرمزگانی پرداخت و گفت: نزدیک به ۳۸۰ خانوار عشایری در کانونهای اسکان شهرستانهای حاجیآباد و رودان سکونت دارند.
این مقام مسوول در پایان با تاکید بر این مطلب که فعالیت اصلی عشایران بر پایه پرورش دام و کشاورزی است اظهار داشت: در بحث محصولات کشاورزی بیش از چهارهزار هکتار اراضی عشایری داریم که ۷۰ درصد آنها مجهز به آبیاری تحت فشار هستند.