نصب پیشرفته ترین سیستم برداشت انرژی خورشیدی در فضا تا سال ۲۰۳۰
برداشت انرژی خورشیدی بر روی زمین محدود به ساعات روز میشود و تحت تاثیر شرایط آب و هوایی و فصول سال قرار دارد. اما در فضا، این محدودیتها وجود ندارد، و انرژی خورشیدی که منبع دریافت آن در فضا قرار داشته باشد، میتواند ذخیرهی بیپایانی از انرژی پاک و تجدیدپذیر را علیرغم فصول سال یا شرایط نامساعد جوی بر روی زمین تامین کند.
در راستای تلاش جهت افزایش امکانات برای تامین انرژی ژاپن، آژانس فضایی این کشور (JAXA)، در حال توسعهی روشی برای استحصال انرژی خورشیدی از ماهوارههای ثابتی است که در ۳۶۰۰۰ کیلومتری بالای جو زمین قرار دارند، و انرژی را به شکل امواج مایکروویو یا پرتوهای لیزر به سطح زمین منتقل میکنند. هدف آژانس فضایی ژاپن تا سال ۲۰۳۰ دستیابی موفقیتآمیز به یک سیستم انرژی خورشیدی است که منبع دریافت آن در فضا واقع شده باشد، و فعلا در حال انجام آزمایشات بخش زمینی این پروژه است تا موثرترین روش را برای انتقال انرژی از چنین فواصل دوری بیابد.
یاسویوکی فوکومورو از آژانس فضایی ژاپن در اینباره اظهار میدارد: “چالشهای فنی فراوانی قبل از اینکه این سیستم انرژی خورشیدی فضایی (SSPS) بتواند تحقق پیدا کند، وجود دارد که باید حل شود. با این حال اصولا، به مرحلهای که بتوانیم آن را عملی کنیم، بسیار نزدیک شدهایم، و اخیرا از فاز مطالعاتی به فاز عملیات فنی وارد شدهایم. محققان آمادگی آن را پیدا کردهاند که اولین عملیات فناوری انتقال بیسیم انرژی در مقیاس ۱ کیلووات را آغاز کنند، و هدفشان این است که در دههی ۲۰۳۰ بتوانند آن را عملی کنند.”
ارسال انرژی از فاصلهی دهها هزار کیلومتری بدون اتلاف قابل توجه آن و بدون به مخاطره انداختن جان افراد بر روی زمین، چالشهای مهم حال حاضر هستند که لازم است برای تحقق یک سیستم انرژی خورشیدی فضایی بر آنها غلبه کرد. لازم است پرتوهای انرژی ۳۶۰۰۰ کیلومتر را طی کنند و به ایستگاههای زمینی که قطر آنها بر روی زمین سه کیلومتر است، برسند، اما فوکومورو که مدیر طرح تحقیقاتی پروژهی انرژی خورشیدی فضایی است، معتقد است که “ژاپن در حال حاضر، پیشرفتهترین فناوری را برای انجام این پروژه در اختیار دارد.