شیر های راه دهنده| انواع آنها
شیر های راه دهنده و کنترل جهت | انواع
ساختمان و پیکربندی شیر های راه دهنده و کنترل جهت
شیرهای راه دهنده و کنترل جهت عناصری هستند که بر مسیر جریان هوا تاثیر میگذارند.که معمولاً این پروسه شامل بازکردن مسیر هوا و هدایت آن به خطوط مشخص هوایی و یا مسدود کردن سـیگنالهای هـوا و یـا تخلیـه کـردن هـوا بـه اتمسفر از طریق دهانه تخلیه می باشـند.
شـیر راه دهنـده براسـاس تعـداد دهانـه هـای اتـصالی ،تعـداد موضـعهای سوئیچی و روش راه اندازی تقسیم بندی می شوند.
اگر چه سمبولهای شیر راه دهنده و کنترل جهت هیچگونه اطلاعاتی در مـورد ساختمان آنها نمی دهند اما صرفا" نحوه عملکرد اینگونه شیرها را نمایش می دهند.
موضع نرمال در شیرهای برگشت فنر اشاره دارد به موقعیت سوئیچینگ ایجاد شده به وسـیله قطعـات متحـرک شیر در حالتی که تحریک نباشند.
موضع اولیه به موضع سوئیچینگ گفته میشود . پس از اینکه شیر در یک سیستم تحریک گردید و فشار موجـود در سیستم باعث سوئیچ شدن قسمتهای متحرک می شود،و یا در اثر ولتاژ برق و جـایی کـه برنامـه سـوئیچینگ مشخص گردیده تا شیر تغییر وضعیت دهد.
اصول ساختمان شیر راه دهنده و کنترل جهت برای دانستن عمر کاری، زمان تغییر موضع(سوئیچینگ)، نـوع تحریـک، روشـهای اتصال و اندازه آن فاکتور مهمی می باشد.
براساس نوع ساختمان، این شیرها به دو دسته زیر تقسیم بندی می شوند:
شیرهای نشستی
شیر نشستی ساچمه ای
شیر نشستی دیسکی
دهانــه هــای شــیرهای نشــستی بوســیله قطعــاتی ماننــد ســاچمه، دیــسک ، صــفحه یــا مخــروط، بــاز و بــسته میگردند.درزگیری این شیرها اغلب بطریق ساده و با درزگیرهای انعطـاف پـذیر صـورت مـیگیـرد.در ایـن نـوع شیرها تعداد قطعاتی که درمعرض سائیدگی هستند، کم می باشند و بدین جهت عمر کاری آنها زیاد میباشد و در مقابل گرد و خاک حساس نبوده و مقاوم میباشند. نیروی راه انداز آنها نسبتاً زیاد بوده،زیرا که این نیرو بایستی بتواند بر نیروی فنر داخل شیر و همچنین فشار هوا غلبه نماید.
شیرهای کشویی
شیر کشویی طولی
شیر کشویی مسطح طولی
شیر کشویی صفحه ای (کف گرد)
شیرهای کشویی دهانه های شیرهای کشویی توسط پیستون کشویی، پیستون سطح کـف گـرد و یـا صـفحه کـف گـرد بهـم دیگـر متصل شده و یا قطع می گردند.