آموزش گیتار: مقدمهای بر گام مینور هارمونیک
در این ویدئوی آموزش گیتار، خشایار جوزی درباره ماهیت گام مینور هارمونیک (harmonic minor) و فواصل و تریادهای آن صحبت میکند. این ویدیو، در واقع قسمت اول از مجموعهای از ویدیوهای آموزشی است که به گام مینور هارمونیک و کاربرد آن در سبکهای راک، بلوز و کانتری و آثار نوازندگان بزرگ این سه سبک اختصاص دارد. اگر به آهنگسازی و بداههنوازی علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنیم حتماً این ویدیو و قسمتهای بعدی آن را تماشا کنید.
گام مینور هارمونیک را میتوان جزو جذابترین گامهای موسیقی دانست و به عقیده ما، هر گیتاریستی باید آن را فرا بگیرد. این گام در تمام سبکهای موسیقی از جمله بلوز، راک و متال رایج است و کاربرد بسیار زیادی در نوازندگی دارد.
اگر با گام مینور طبیعی آشنایی داشته باشید، میدانید که در آن، فاصله میان درجات ۲ و ۳ و همچنین ۵ و ۶، نیمپرده است و فاصله میان سایر درجات، یک پرده است. بهطور مثال، گام لا مینور (A minor) را در نظر بگیرید. نتهای این گام عبارتند از لا (A)، سی (B)، دو (C)، ر (D)، می (E)، فا (F)، سل (G) و پس از آن، مجدداً به نت لا (A) میرسیم.
حال که با گام مینور طبیعی آشنایی پیدا کردید، بیایید به سراغ گام مینور هارمونیک برویم.
تنها تفاوت مینور هارمونیک با مینور طبیعی، در درجه هفتم آن نهفته است که نیمپرده جلوتر است. در نتیجه، اگر به مثال قبلی خود بازگردیم و بخواهیم نتهای گام لا مینور هارمونیک را برشماریم، با چنین ترتیبی مواجه خواهیم شد: لا (A)، سی (B)، دو (C)، ر (D)، می (E)، فا (F) و سل دیز (#G).
برای درک بهتر این مبحث، باید با گام مینور و فواصل آن آشنایی کامل داشته باشید. جهت شناخت این گام پیشنهاد میکنیم ویدیوی «آشنایی با گام مینور» را تماشا کنید. برای آشنایی با فواصل نیز میتوانید ویدیوی دو-قسمتی «آشنایی با فواصل» را تماشا کنید.
شایان ذکر است که شما میتوانید از طریق بخش «آکادمی» در وبسایت ما یا کانال آپارات گیتار ایران، به مجموعه بسیار بزرگی از ویدیوهای آموزش گیتار، یوکللی، تولید موسیقی و تئوری موسیقی دسترسی داشته باشید.