تخت عمل جراحی
خت عمل جراحی یا میز جراحی(بهانگلیسی: Surgical operating table) وسیلهای که بیمار در طولعمل جراحی بر روی آن دراز میکشد و داخل هر بیمارستان مجهز بهاتاق عمل، یافت خواهد شد. تخت عمل، امروزه از پیچیدگی زیادی برخوردار میباشد.[۱] تخت جراحی باید به راحتی به حالتپوزیشنهای جراحی درآید.
- در صورت لزوم جهت پوزیشن دادن به بدن بیمار، وسایل اضافی باید به تخت متصل شود.[۲]
- پرستار باید به تمام جزئیات و نحوهٔ جابجایی اجزای تخت، آشنایی داشته باشد، چرا که ممکن است در یک لحظه اضطراری از او جهت تغییر پوزیشن بیمار کمک گرفته شود.
تخت عمل ممکن است:
- از ناحیهٔ سر یا پا به پایین خم شده یا پایین آورده شود.
- به یک طرف برگردانده شود.
- بالا یا پایین آورده شود.
- جهت انجام اعمال ژنیکولوژی (مثل هیسترکتومی واژینال) یا جراحی ناحیهٔ پا باز شده و پایین آورده شود. به عنوان مثال، در عمل جراحی مینسکتومی، ضروری است که پای بیمار از ناحیهٔ زانو خم شده و آویزان گردد تا جراح به راحتی به محل عمل دسترسی داشته باشد.
- در برخی اتاقهای عمل بین تخت عمل وبیمار یک پوشش برزنتی قرار میدهند تا جابجایی و بلند کردن بیمار توسط این پوشش انجام بگیرد و کار انتقال او آسان گردد.[۳]
محتویات
- ۱ ویژگیهای مشترک در تمام تختهای عمل
- ۲ ضمایم تخت عمل
- ۳ پوزیشنهای تخت جراحی
- ۴ جستارهای وابسته
- ۵ منابع
- ۶ پیوند به بیرون
ویژگیهای مشترک در تمام تختهای عمل
- ایستایی کامل داشته باشند.
- قابلیت نصب قطعات اضافی روی آن وجود داشته باشد.
- ارتفاع آن قابل تنظیم باشد.
- طول و عرض تخت طوری باشد که دسترسی به موضع عمل به راحتی صورت گیرد.
- در زیر بیشتر تختهای عمل، روغن مخصوصی نصب شده است. این پمپها باعث سهولت کار تغییر وضعیت تخت در جهات بالا، پایین، چپ، راست و سراشیبی و سربالایی میشوند.
- روی تمام این تختها یک تشک اسفنجی با قابلیت جدا شدن و شست وشو قرار میگیرد. رویهٔ تخت باید در برابر آسیب اجسام برنده و نوک تیز محافظت شود.
- تمام تختهای عمل در قسمت پایین یک پدال دارند. این پدال باعث میشود که تخت روی زمین نمناک هم بطور ثابت نگه داشته شود و در موقع جابجایی نیز به سهولت حرکت نماید و به مکان مناسب منتقل شود.
قسمتهای مختلف تخت عمل بایستی به طور مرتب مورد بررسی قرار گیرند و برای تعمیر و تعویض متعلقات خراب، اقدام شود تا در شروع و یا جریان عمل جراحی وقفه و اشکالی پیش نیاید.[۴]
ضمایم تخت عمل
- ترمز
- جادستی
- تسمه تخت
- تشک اسفنجی
- اسکرین بیهوشی
- تکیه گاه مخصوص پا
پوزیشنهای تخت جراحی
بیماران بخاطر دراز کشیدن طولانی مدت بر روی تخت، از زخمهای فشاری رنج خواهند برد و برای همین، پرستاران و جراح تلاش دارند که از این صدمه، جلوگیری بعمل آورند.پوزیشنهای جراحیاز پیش تعیین شدهاند و به عنوان مثال به وضعیت در آمدن به حالتترندلنبرگو یالیتاتومی، مدلهایی از وضعیت گیری بیمار و تخت جراحی محسوب میگردند.
- بیمار همیشه باید در وضعیتی قرار گیرد تا تیم جراحی به راحتی بتوانند کارهای لازم را برای وی انجام داده و سلامتی وی را حفظ کنند؛ این قرار گیری باید قبل از عمل جراحی و بنا به سن و جنس و شرایط بیماری تعیین گردد.
جستارهای وابسته
- اتاق عمل
منابع
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا، «Operating table»، ویکیپدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۲۸ تیر ۱۳۹۲).
- ↑شهرکی واحد، عزیز. حیدری، مریم. سنچولی، جواد. قهری سرابی، علیرضا. «٩». در مقدمات تکنولوژی جراحی. چاپ دوم. جامعهنگر، ١٣٩٠. ص١٠٣..شابک ۹۷۸۶۰۰۱۰۱۰۶۴۴.
- ↑ساداتی، لیلا. گلچینی، احسان. آشنایی با ابزار و تجهیزات اتاق عمل. جامعهنگر، ١٣٩٠. ١٥٤.شابک ۹۷۸۶۰۰۱۰۱۱۰۸۵.
- ↑«ششم». در راهنمای جامع پرستاری اتاق عمل. ترجمهٔ مژگان لطفی، صمد انتظار. چاپ ششم. جامعه نگر، 1390. 222 ص..شابک ۹۷۸-۹۶۴-۹۴۸۰۵-۰.
- ↑فاطمه قارداشی، رقیه زردشت، رویا اکبرزاده. «پنجم». در آشنایی با وسایل و تجهیزات اتاق عمل. چاپ دوم. جامعه نگر، 1389. 126 ص..شابک ۹۷۸-۶۰۰-۱۰۱-۰۰۶-۴.
پیوند به بیرون