مروری بر انواع ژئوتکستایل ها و ژئوگریدها و کاربردهای آن ها (گرد آورنده: زهرا شاه مراد)
ژئوسنتتیک ها
ژئوسنتتیک ها محصولات مصنوعی هستند که برای تقویت و پایدارسازی زمین به کار میروند. ژئوسنتتیکها معمولا از پلیمرها تولید شده و برای حل مشکلات ناپایداری و زیست محیطی در ژئوتکنیک کاربرد دارند. توسعه این محصولات بعد از جنگ جهانی دوم آغاز شد. از آن زمان به بعد، آنها به یکی از نوآوریهای برجسته در حوزه ژئوتکنیک تبدیل شدند. ژئوسنتتیکها شامل 8 محصول میشوند. این محصولات شامل ژئو تکستایل، ژئوگرید، ژئونت، ژئوممبران، ژئوسنتتیک کلی لاینر، ژئوفوم، ژئوسل و ژئوکامپوزیت میباشند.
در این مقاله به طور خاص ژئوتکستایل ها و ژئوگریدها مورد بررسی قرار گرفته و انواع و کاربردهای آنها ارائه شده است.
ژئوتکستایل (GTX):ژئوتکستایل ها یکی از بزرگترین گروههای ژئوسنتتیک ها بوده و محصولاتی پلیمری، صفحه ای و نفوذ پذیر میباشند. بعضی از ژئوتکستایل ها از بافته شدن الیاف های پلیمری توسط دستگاه های بافنده تولید شده و بعضی دیگر از کنار هم قرار گرفتن الیافهای پلیمری به طور نامنظم، توسط روشهای مختلف (گرمایی، شیمیایی و مکانیکی) تشکیل میشوند(1). ژئوتکستایل های بافته شده دارای مقاومت بیشتری نسبت به انواع بافته نشده هستند و برای استفاده در زیرسازی جاده های آسفالت شده و آسفالت نشده، جلوگیری از فرسایش و زهکشی زیرسطحی مناسب هستند(2). ژئوتکستایل ها نفوذپذیر بوده و قادر به هدایت سیالات در امتداد و عمود بر صفحه شان هستند.
ژئوتکستایل ها کاربردهای زیادی داشته و در حال حاضر مشکلات ژئوتکنیکی سازه های عمرانی زیادی نظیر جاده ها، راه آهنها، خاکریزها، سازه های نگهبان، مخازن زیرزمینی، سدها و ... را برطرف می کنند. ژئوتکستایل ها قادر به افزایش مقاومت خاک با هزینه ای کمتر از روشهای معمولی نیلینگ میباشند.
عملکردهای ژئوتکستایل ها
بسته به نوع نیاز ژئوتکنیکی، ژئوتکستایل ها میتوانند عملکردهای متفاوتی داشته باشند. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین عملکردهای ژئوتکستایل ها در سازههای عمرانی پرداخته میشود:
جداکننده: برای جلوگیری از اختلاط لایه هایی از خاک که دارای ذراتی با ابعاد مختلف می باشند، ژئوتکستایل مورد استفاده قرار میگیرد.
زهکش: در صورت به کارگیری ژئوتکستایل به عنوان زهکش، ژئوتکستایل به عنوان یک مجرا برای هدایت سیالات در درون صفحه اش عمل میکند. معمولا ژئوتکستایل های بافته نشده ضخیم به عنوان زهکش به کار می روند.
فیلتر: در تمامی خاک ها، جریان آب سبب به حرکت درآوردن ذرات ریز خاک میشود. به کارگیری ژئوتکستایل ها مانع از حرکت ذرات ریز خاک به همراه جریان سیال می شود و در اصل ژئوتکستایل به عنوان یک فیلتر عمل میکند. استفاده از ژئوتکستایل به عنوان فیلتر، مهمترین، رایجترین و شناخته شده ترین عملکرد ژئوتکستایل ها میباشد(3).
کنترل کننده فرسایش: فعل و انفعال داخلی ژئوتکستایل و خاک، سبب افزایش چسبندگی و اصطکاک شده و زمین را در برابر تنش های کششی و برشی تقویت می کند.
آب بند: هر دو نوع ژئوتکستایل بافته شده و بافته نشده میتوانند به عنوان یک آب بند به کار روند در صورتی که به قیر طبیعی آغشته شوند. در این صورت نفوذپذیری ژئوتکستایل به شدت کاهش می یابد.
تقویت کننده زمین: قرار دادن ژئوتکستایل در درون خاک سبب ایجاد نیروی چسبندگی و اصطکاکی زیاد بین خاک و ژئوتکستایل می شود و در نتیجه مقاومت کششی و برشی افزایش می یابد. بنابراین استفاده از ژئوتکستایل ها به عنوان تقویت کننده خاک ها بسیار رایج می باشد(3)
کاربردهای ژئوتکستایل ها
کاربرد ژئوتکستایل ها در عمران
- در زیرسازی جاده ها و خط آهن ها، ژئوتکستایل ها به عنوان جدا کننده ، تقویت کننده ، فیلتر و زهکش به کار می روند.
- در روکش آسفالت به منظور جلوگیری از ترک انعکاسی و به عنوان آب بند
- در سد سازی به عنوان فیلتر و زهکش
- در دیواره های حائل به عنوان فیلتر و زهکش
- در خاکریزها به عنوان فیلتر و زهکش
- محافظ لایه ژئوممبرین در تونل ، تالاب ها ، استخر ، کانال های انتقال آب ، و.....
- محافظ دیواره های رودخانه ، سواحل ، اسکله ، دیوار حایل و ......(4)
کاربرد ژئوتکستایل ها درصنعت نفت
- در اطراف چاه های نفت معمولا لایه هایی از ژئوممبران و ژئوتکستایل به منظور مقاوم سازی دیواره های چاه، نصب میشود.
- در هر موقعیتی که ژئوممبران ها به عنوان لایه های عایق به کار رفته یاشند (مثل مخازن ذخیره سازی)، یک لایه ژئوتکستایل به منظور محافظت از ژئوممبران نصب میشود(5).
- حفاظت پوشش کاتدیک لوله های نفت و گاز در مناطق سنگلاخی(4).
کاربرد ژئوتکستایلها در کشاورزی
- تثبیت خاک و جلوگیری از فرسایش
کاربرد ژئوتکستایل ها درمعدن
- محافظ پوشش های عایق (ژئوممبران) آسیب پذیر در تونل های معدنی و سدهای باطله
ژئوگریدها
ژئوگریدها دسته ی دیگری از ژئوسنتتیک ها هستند که به منظور تقویت خاک و دیگر محیط های مشابه به کار می روند. ژئوگریدها دارای مقاومت کششی بالایی نسبت به خاک ها هستند بنابراین به کارگیری آنها و قفل شدگی آنها در خاک سبب افزایش مقاومت خاک می شود(1). این دسته از ژئوسنتتیک ها معمولا در مناطقی که خاک ها اشباع یا نم دار هستند، در بالا و پایین لایه ژئوتکستایل قرار می گیرند. مزایای به کارگیری ژئوگریدها تقریبا مشابه مزایای به کارگیری ژئوتکستایل ها میباشد(6).
انواع ژئوگریدها
ژئوگرید ها از نظر نحوه تولید، ماده تشکیل دهنده و شکل شبکه به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
- از نظر نحوه تولید به انواع بافته شده، یکپارچه و جوش داده شده نقسیم می شوند(7).
ژئوگریدهای بافته شده از الیاف پلیمری تشکیل شده اند که به طور منظم توسط یک ماشین بافنده، به هم بافته شده اند.
ژئوگریدهای یکپارچه، شبکه هایی هستند که ازسوراخ شدن صفحات یکپارچه پلیمری توسط قالب هایی منظم تشکیل شده اند.
ژئوگریدهای جوش داده شده، از متصل شدن نوارهای پلیمری توسط گرما به وجود می آیند.
- از نظر انواع مواد تشکیل دهنده، ژئوگریدها به انواع پلی استری، پلی اتیلنی و پلی پروپیلنی تقسیم می شوند.
- از نظر شکل شبکه به انواع تک سویه و دو سویه تقسیم می شوند.
ژئوگریدهای تک سویه برای تقویت دیوارها و شیب های خاکی درشت دانه که تنها باربری در یک جهت نیاز است، مناسب می باشند. در حالی که ژئوگریدهای دو سویه برای تسلیح خاک هایی که باربری در دو جهت متعامد نیاز است، مناسب هستند. از ژئوگریدهای تک سویه برای تسلیح دیوارهای حائل، شیروانی ها، سدها، جلوگیری از ریزش کوه و خاکریز جادهها استفاده میشود. از ژئوگریدهای دوسویه در زیرسازی جاده ها و برای کمک به توزیع تنش در محدوده بزرگتری استفاده می شود(8).
کاربرد ژئوگریدها راه سازی و راه آهن: استفاده از ژئوگریدها در ساخت جاده ها و خطوط آهن به منظور تقویت خاک های سست از اهمیت ویژهای برخوردار است. ژئوگریدها معمولا جایگزین مناسبی برای روش های سنتی تقویت زمین که اغلب زمانبر و پر هزینه هستند، می باشند. استفاده از ژئوگریدها سبب افزایش مقاومت و ظرفیت باربری خاک می شود(9).
آسفالت: استفاده از ژئوگریدها در بین لایه های آسفالت رایج بوده و علاوه بر افزایش مقاومت آسفالت، سبب کاهش آسفالت مورد نیاز نیز می گردد. قفل شدگی ژئوگرید در اجزای آسفالت همانند قفل شدگی آن در دانه های خاک می باشد. این قفل شدگی سبب افزایش مقاومت آسفالت و کاهش تنش و کرنش های جانبی می شود.
سازه های نگهبان (تکیه گاه های) پل ها: از آنجا که بار پل ها به تکیه گاه ها و خاک اطراف آن وارد می شود، این سازه ها باید تقویت شوند. ژئوگریدها از جمله مهمترین مصالحی هستند که به منظور پایدارسازی تکیه گاه های پل ها به کار می روند.
دیوارهای حائل: در سطوح مختلفی از خاک اطراف دیوار حائل، از ژئوگریدها به منظور تحکیم و تقویت خاک استفاده می شود.
تقویت شیروانی های خاکی: فرسایش شیروانی های خاکی توسط باد و باران به عدم پایداری و نهایتا گسیختگی شیروانی های خاکی منجر می شود. نگهداری از این شیروانی ها بدون استفاده از ژئوگریدها بسیار پرهزینه خواهد بود. به کارگیری ژئوگریدها سبب تثبیت خاک شیروانی ها و جلوگیری از فرسایش و فراهم آوردن محیط مناسب برای رشد چمن خواهد شد(6)
تقویت محیط اطراف شمع ها: در مواقعی که خاک پی ها بسیار سست است و روش های رایج تحکیم پاسخگو نیستند، شمع هایی (ستون هایی) به داخل خاک رانده می شوند تا ظرفیت باربری خاک را افزایش دهند. به کارگیری ژئوگریدها در فضای بین شمع ها سبب انتقال بار از خاک سست به شمع ها می گردد.
حفاظت لوله های انتقال نفت و گاز: در مواردی که لوله از مناطق باتلاقی دارای خاک سست با میزان آب های زیرزمینی بالا عبور کند. با استفاده از یک لایه ژئوگرید می توان بستری مناسب برای لوله آماده کرد(6).
علاوه بر موارد فوق، ژئوگریدها در احداث راه های دسترسی به مناطق باتلاقی، احداث دیوارهای ساحلی، کنترل سیلاب، زهکشی، استفاده در لاینینگ و شاتکریت نیز کاربرد دارند(6).
مراجع
[1] Müller, W., Saathoff, F., "Geosynthetics in geoenvironmental engineering". Science and Technology of Advanced Materials 16, (2015).
[2] http://www.erosionpollution.com/geotextile-types.html
[3] https://www.wbdg.org/ccb/ARMYCOE/COETM/ARCHIVES/tm_5_818_8.pdf
[4] http://www.istgah.com/fireview/kid_395/1166459.html
[5] Specialty Fabrics Review | February 2013.
[6]علی ساکت، شکوفه خدیوی،. "ژئوگرید و کاربردهای آن"، پایگاه ملی دادههای علوم زمین کشور، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، وزارت صنایع و معادن (1385).
[7] http://www.slideshare.net/SirmoiWekesa/introduction-to-geosynthetics-types-and-applicationssirmoi-wekesa?related=2.
[8] http://www.tritonenviro.com/products/grids/
[9] https://secure.ifai.com/gmanow.com/repository/8/2310/geogrid_brochure.pdf