کاربرد ژئوممبران در صنعت معدن
ژئوممبران چیست؟
ژئوممبران غشاء نفوذ ناپذیری از مواد اولیه پلیمری مانند پلی اتیلن بوده که دارای ساختار مولکولی با چگالی بالا می باشد و مانع از نفوذ سیالات می گردد.
ژئوممبران با ضریب نفوذپذیری ناچیز، مانع از هدر رفتن سیالات مفید و یا نفوذ سیالات مضر به لایه های زیرین خاک و آلودگی محیط زیست می شود. استفاده از ژئوممبران در آب بندی مخازن و استخرها, علاوه بر محافظت از محیط زیست، دارای صرفه اقتصادی نیز می باشد.
ژئوممبران از سال 1970 به میزان وسیعی در صنعت معدن کاربرد یافته است. این کاربرد مربوط به آب بندی پدهای هیپ لیچینگ، آب بندی حوضچه های لیچینگ، ساخت حوضچه های تبخیر جهت استحصال نمک و استفاده در سیستم زهکشی تاسیسات و ایزولاسیون محل دفن باطله ها می باشد. از میان انواع مختلف ژئوممبران، ژئوممبران های HDPE به دلیل مقاومت شیمیایی بالا و مقاوم بودن در برابر نور خورشید، در صنعت معدن بسیار پرکاربرد می باشند.
مراحل احداث حوضچه های لیچینگ
به منظور ساخت حوضچه های لیچینگ، بعد از گودبرداری و کوبیدن و فشرده سازی خاک توسط غلطک یک لایه ژئوتکستایل به منظور جدا ساز بر روی خاک قرار گرفته و روی آن مصالح زهکش قرار داده می شود. این مصالح به منظور زهکشی نشت احتمالی قرار داده می شوند. درون این مصالح لوله زهکش به منظور جمع آوری سیال نشت شده تعبیه میشود و سیال را به بیرون هدایت می کند.
روی مصالح زهکش به ترتیب یک لایه ژئوتکستایل، یک لایه ژئوممبران، یک لایه ژئوتکستایل، یک لایه بتن با ضخامتی متناسب با بار وارده، قرار می گیرد و لایه آخر یک لایه ژئوممبران گریپ دار است که سطح نهایی استخر را تشکیل می دهد و در مجاورت سیال قرار می گیرد.
زهرا شاه مراد