آبیاری
بیاری عامل مهمی است که در حیات و سلامت بونسای نقش اساسی دارد و البته یکی از سخت ترین مهارت ها در هنر بونسای میباشد
توضیحات خدمت
آبیاری
آبیاری عامل مهمی است که در حیات و سلامت بونسای نقش اساسی دارد و البته یکی از سخت ترین مهارت ها در هنر بونسای میباشد زیرا هرگونه گیاهی نیاز آبی مخصوص به خود را دارد. برخی از درختان خشکی را بهتر از دیگر گونهها تحمل کرده و برخی نیز در هنگام تشنگی علائمی را نشان میدهند که از آن جمله میتوان به پژمردگی برگها اشاره نمود. البته در مورد برخی از گیاهان این حالت پژمردگی برگها زمانی ایجاد میشود که گیاه دیگر مرده است.
بنابراین از کجا باید شروع کرد؟ تمام درختان بونسای در یک درخت مخلوط کشت میشوند که نه خاک معمولی است ، نه خالک گلدان و نه خاک باغبانی. این خاک دارای بافت درشت و دانه ای است و آب در آن به راحتی حرکت میکند. تمام گلدانها نیز باید دارای زهکش باشند. هنگامی که بونسای آبیاری میشود ، مقدار زیادی از آب از زهکش خارج شده و تنها مقدار کمی از آن در گلدان باقی میماند. اگر خاک بونسای از زهکشی زیادی برخوردار باشد ، گیاه در طی دوره رشد موثر خود ( از بهار تا پاییز ) به روزی یک بار آبیاری نیاز خواهد داشت.
آبیاری ایده آل
برای آب دادن به بونسای از ظرفی مخصوص استفاده کنید تا بتوانید آب را به آهستگی به گلدان داده و آبیاری به خاک فشار وارد نکند. آنقدر آب به گلدان بدهید تا آب از زهکش ته گلدان خارج شود. بهترین زمان آبیاری در صبح است زیرا باعث میشود تا خاک و گیاه در طی ساعات گرم روز به اندازه کافی آب در اختیار داشته باشند. اگر مخلوط خاک گلدان مناسب باشد ، هیچگاه آب اضافی در آن وجود نخواهد داشت ولی اگر خاک فشزده شده باشد ، آب در آن به راحتی حرکت نکرده و تجمع مییابد.
برخی از بونسایها ممکن است هرچند روز یکبار نیاز به آبیاری داشته باشند. برای تشخیص این که آیا گیاه به آب نیاز دارد یا نه باید به آرامی سطح خاک را کنار زد تا از وضعیت رطوبت آگاه شد. اگر رطوبت در خاک وجود داشته باشد نباید به گلدان آب داد ولی از طرف دیگر ، آبیاری نباید آنقدر به تاخیر بیفتد که خاک کاملاً خشک شود. بعضی از پرورش دهندگان بونسای یک تکه چوب باریک را از کنار لبه گلدان در خاک قرار میدهند و برای آگاهی یافتن از رطوبت سطوح زیرین خاک ، آن تکه چوب را بیرون آورده و وضعیت رطوبتی آن را به عنوان معیار قرار میدهندو بیشار سوزنیبرگان ، مرطوب بودن ریشه به طور دائم را نپسندیده و خشکی را بهتر از پهن برگان تحمل میکنند.به طور کلی گلدانهای کوچکتر سریعتر رطوبت را از دست داده و نسبت به گلدانهای بزرگ ، به دفعات آبیاری بیشتری نیاز دارند. وزش باد ، رطوبت محیط ، اندازه گلدان ، دما و میزان فشردگی خاک از عواملی هستند که بر فواصل آبیاری اثر دارند. در زمان مسافرت ، وظیفه آبیاری منظم بونسای را باید به شخصی قابل اعتماد سپرد.
از آنجایی که بونسای در مقدار خاک محدود کشت میشود ، تامین مواد غذایی کافی بسیار بااهمیت است.
برخلاف گیاهان معمولی که در خانهها نگهداری میشوند. بونسای به خاکی نیاز دارد تا آب به راحتی در آن حرکت کرده و از گلدان خارج شود زیرا ریشه بونسای نمیتواند رطوبت زیاد را تحمل کند. از طرف دیگر از آنجایی که بونسای در مقدار خاک بسیار کم رشد میکند ، به دفعات آبیاری بیشتر نیاز دارد. عواملی همچون محل نگهداری بونسای ، شرایط نوری ، مقدار خاک گلدان ، و فصل سال بر تعداد دفعات آبیاری موثر است. هنرمندان بونسای ، نیاز گیاه به آب را توسط راههای مختلفی تشخیص میدهند که در این بین میتوان به مشاهده برگ ها کنار زدن خاک سطحی و مشاهده وضعیت رطوبتی لایههای زیرین خاک و یا حتی تشخیص از روی وزن گلدان اشاره نمود. البته برای اینکه حدش و گمان از این کار حذف شود ، میتوان از رطوبتسنجهای نه چندان گران قیمت استفاده نمود. کافی است آن را در خاک گلدان فرو کنید تا به شما نشان دهند که زمان آبیاری فرارسده است یا خیر.
بهترین آب برای آبیاری گیاهان آب باران است اما آب معمولی نیز به شرطی که چند ساعت راکد مانده باشد مناسب است. در تابستان ، آبیاری باید در ابتدای صبح و یا در عصر صورت گیرد تا با گرمای ظهر همزمان نباشد. این کار باعث سالم ماندن و نسوختن برگ بونسای های حساس میشود. اما در زمستان آبیاری باید زمانی صورت گیرد ا آب اضافی قبل از سرمای شبانه از گلدان خارج شده و از یخ زدگی جلوگیری شود. قرار دادن گلدان در یک ظرف آب به نحوی که رطوبت به داخل گلدان کشیده شود نیز روشی مناسب برای درختان تازه در گلدان قرار گرفته ، مجموعههای کوچک و درختانی که خشک شدهاند میباشد.
تمام گیاهان یکه در گلدان کاشته میشوند ، پس از مدتی در اثر رشد به گلدانی بزرگتر نیاز خواهند داشت که متناسب با ریشه آنها باشد. اگرچه این کار برای گیاهان معمولی انجام میشود اما کوچک ماندن بونسای مستلزم تطابق ریشه با اندازه محدود گلدان است.
خاک
بهترین نوع خاک برای کاشت گل رز خاکهای رسی و شنی میباشد چرا که این نوع خاکها اجازه ی انتشار ریشه ی گاهاً ضعیف گل رز را به اطراف میدهد و درنتیجه باعث میشود تا ریشه بتواند مواد غذایی مورد نیاز خود را تامین کند و گل های بیشتری را تولید کند توجه داشته باشید میزان آهک خاک هم باید خیلی کم باشد پس باید قبل از کاشت گل سرخ خاک را اصلاح کرده و درصد رس وشن و آهک را در آنها تنظیم کنیم
بهترین زمان برای تکثیر گل رز به روش برش ، بین ماه های خرداد تا شهریور یعنی بعد از پایان زمان گلدهی آن می باشد.
این گیاه به نور خورشید حداقل 5 ساعت در روز ، آبیاری مرتب و اصولی ، مراقبت اصولی مثل هرس کردن مرتب و منظم ، چیدن ته گلها در زمان مناسب ، جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قارچی و… نیاز دارد.
گلهای شاخه بریده رز به دلیل زیبایی و تنوع ، سالهاست که در صدر تجارت جهانی گل و گیاه قرار دارد و شاید گل فروشی را در جهان پیدا نکنید که در میان گلهای فروشی خود گل رز را نداشته باشد. از ارقام هیبرید چای برای تولید گل بریده استفاده میکنند. با در اختیار داشتن گلخانه مناسب امکان تولید آن در تمام طول سال فراهم است این گیاه چندساله بوده و تا 6 سال امکان بهره برداری اقتصادی از آن فراهم است. برای تولید گل شاخه ای معمولا تعداد 7 بوته در مترمربع کشت میشود و پس از 3 تا 5 ماه از کشت گیاهچهای پیوندی به بهره برداری میرسد. بهتر است رطوبت نسبی محیط بالا و در حد 80 درصد باشد.