شرکت به آزما سکو سامان

انواع سکو بندی آزمایشگاهی, کلین روم ( اتاق پاک ), انواع هود های شیمیایی

پرسش و پاسخ

اتوآنالایزر، ترکیب‌های شیمیایی خون را اندازه گرفته و روی نمودار، نمایش می‌دهد. این کار به وسیله مخلوط کردن، واکنش معرف و اندازه گیری رنگ سنجی در حضور جریان مداوم انجام می‌شود. اساس سنجش‌های این دستگاه اسپکتروفتومتری است بدین ترتیب که پس از جداسازی سرم خون، معرف مورد نظر (برای سنجش هر ترکیبی که باید سنجش شود بطور مثال قند خون)به سرم اضافه می‌شود و ترکیب نهایی به رنگ خاص درمی اید با توجه به قانون بییر مبنی جذب انتخابی نور توسط مواد مختلف، نوری با رنگ مکمل رنگ ترکیب نهایی را از آن عبور داده و میزان جذب نور را اندازه گیری می‌کند سپس آن را با میزان جذب نور استاندارد مقایسه و به نسبت آن مقدار ترکیب مورد نظر را با عدد اعلام می کند.

قسمت‌های دستگاه
قسمت‌های مختلف این سیستم را که در تمام دستگاه مشترک است به قرار زیر است :

نمونه گیر : این بخش، نمونه‌ها، استانداردها و محلول‌های شسته شده را به سیستم اتوآنالایزر، آسپره می‌کند.
پمپ متناسب کننده و لوله چند سوراخه :نمونه‌ها را با معرف‌ها، مخلوط می‌کند. همچنین مایعات را به نسبت‌های دقیق به ماژول‌های دیگر پمپ می‌کند.
دیالیز کننده : یک غشاء نیمه تراوا است که امکان عبور انتخابی، مواد را فراهم می‌آورد.
حمام داغ :مایعات را به صورت مداوم در درجه حرارت مورد نظر جهت پیشرفت رنگ، نگه می‌دارد.
رنگ سنج :تغییرات در چگالی نوری جریان مایعی را که در یک لوله جاری می‌شود مانیتور می‌کند. شدت‌های رنگ (چگالی نوری) که متناسب با غلظت ماده‌است، به ولتاژ الکتریکی تبدیل می‌شود.
ثبات :سیگنال الکتریکی، چگالی نوری از یک رنگ سنج به یک نمایشگر گرافیکی روی یک چارت متحرک تبدیل می‌کند.
نگهداری
نگهداری اتوآنالایز، شامل تنظیم کالیبراسیون مداوم است. بیشتر مشکلات، مکانیکی (لوله‌ها، قسمت‌های پمپ متحرک) و الکتریکی (موتورها و سوئیچ‌ها) است. ایرادهای الکتریکی اندک است. سرویس و تعمیر این پیچیده و مستلزم گذراندن دوره‌های تعمیر و نگهداری است.

  • فیلتر هپا یکی از تجهیزات تصفیه هوا و از تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی است.

    عملکرد فیلتر هپا[ویرایش]
    فیلتر هپا از درهم تنیده شدن نامنظم و کاملاً تصادفی الیاف های فایبرگلاس، پوشال و یا حصیر و فشردن آنها ساخته می شود. قطر الیاف های فوق بین ۰/۵ تا دو میکرون می باشد. سه عامل اصلی مؤثر در جذب ذرات توسط فیلتر هپا به شرح زیر می باشد:

    ۱- قطر الیاف تشکیل دهنده فیلتر

    ۲- ضخامت کلی فیلتر

    ۳- سرعت عبور هوا از سطح فیلتر

    فضای باز بینابین الیاف های تشکیل دهنده فیلتر هپا تا ۰/۳ میکرون است. بر خلاف تصور عامیانه عملکرد جذب ذرات توسط فیلتر هپا مانند الک کردن نیست.در فیلترهای هپا ذرات سواربر شعاعی از جریان هوا با عبور از فیلتر در لابه لای لایه های آن گیر می کنند و شعاع جریان هوا با انعطاف خود از میان شبکه فیلتر عبور می کند. بر خلاف فیلترهای Membrane (پرده ای) که مانند یک الک در مقابل جریان هوا مانع عبور ذرات آلاینده تا قطر معینی هستند.فیلترهپا توان جذب ذرات با اندازه های بسیار ریز و درشت را در لایه های مختلف خود داراست و خیلی دیرتر مسدود شده و مانع عبورجریان هوای سالم نمی‌گردد. هدف استفاده از فیلتر هپا جذب ذرات فوق العاده ریز آلاینده است و طراحی آن به نوعی است که با سه روش همزمان به این هدف دست می یابد. در زیر به شرح این سه روش می پردازیم:

    ۱) جلوگیری از عبور ذرات

    ذراتی که بر روی شعاع مستقیم جریان هوا حرکت می کنند با برخورد به کناره الیاف ها به آن گیر کرده و می چسبند سپس شعاع هوا با تغییر مسیر از مانع عبور و از فیلتر خارج می شود.(ذرات تا ۱۰۰ نانو متر

    ۲) گیر افتادن ذرات به علت تراکم بافت الیافی

    ذرات معلق با برخورد به بافت متراکم فیلتر در آن جاگیر می شوند و جریان هوا با حرکت منحنی از راههای باز میان فیلتر عبور می کنند.تأثیر این مکانیزم با پخش شدن الیاف کاهش و با سرعت جریان هوا افزایش می یابد.

    ۳) انتشار

    در این مکانیزم نتیجه عملکرد فیلتر بطرز چشمگیری افزایش می یابد .در اثر تصادم مولکول های گازی با ذرات معلق بسیار کوچک (کمتر از ۰/۱ میکرون) جهت حرکت ذرات معلق در داخل فیلتر تغییر کرده و سرعت اش نیز کاهش می یابد و همین تأخیر باعث بالا رفتن احتمال توقف و گیرکردن ذره معلق در درون فیلتر می شود.(قابل مقایسه باپدیده فیزیکی "حرکت بروانین") این روش در جذب ذرات با قطر کمتر از ۰/۱ میکرون روش برتر می باشد.همانطور که دو روش تراکم و مسدود کردن در جذب ذرات بالاتر از ۰/۴ میکرون مؤثر می باشند.ذرات بین این دو اندازه بیشترین نفوذ را در فیلتر می کنند (۰/۳ میکرون) که توأماً توسط هر سه عامل به کمک هم در فیلتر گیر می افتند.

  • اتاق تمیز اصولاً به محیطی گفته می‌شود که جهت تولید و یا تحقیقات علمی و صنعتی در آن فعالیت‌هایی صورت می‌گیرد و در این محیط مقدار آلایندههای زیست محیطی بسیار پایین تر از حد معمول فضای یک محیط بسته می‌باشد. آلاینده‌های معمول عبارتند از: گرد و غبار، میکروبهای معلق در فضا و بخار مایعات محیطی. بطور دقیق تر اتاق تمیز محیطی با آلایش کنترل شده ذرات معلق در فضاست که در هر متر مکعب آن تعداد معینی ذره موجود است. بطور مثال در ساختار تعریف شده در ISO ۹ برای اتاق‌های تمیز تعداد کمتر از ۳۵ میلیون ذره در هر متر مکعب تشریح شده‌است.

    محتویات [نهفتن]
    ۱ تعریف
    ۲ مبنای جریان هوا در اتاق تمیز
    ۳ رده بندی اتاق تمیز
    ۳.۱ سیستم آمریکایی
    ۳.۲ سیستم بین‌المللی ISO
    ۳.۳ سیستم بین‌المللی BS
    ۴ اتاق تمیز در ایران
    ۵ جستارهای وابسته
    ۶ منابع
    تعریف[ویرایش]
    اتاق تمیز اتاق تمیز یا کلین روم عبارتست از اتاقي كه در آن غلظت ذرات موجود در هوا كنترل شده باشد و به صورتي ساخته و به كار گرفته شود كه ورود، توليد و بقاي ذرات داخل اتاق حداقل باشد وهمچنین ساير پارامترهاي مربوط مانند دما، رطوبت و فشار در صورت نياز در آن كنترل شود. اتاق تمیز می‌تواند فضای بسیار بزرگی باشد بطوریکه گاهی اوقات تمامی یک کارخانه با هزاران متر مربع مساحت می‌تواند در سولههایی با فضای تعریف شدهٔ اتاق تمیز و زمین‌های پوشیده شده با کف پوش مخصوص اینگونه اتاقها ساخته شده باشد.

    اتاق‌های تمیز معمولاً برای تولید مواد نیمه رسانا مانند ژرمانیوم، سیلیکون و یا برای تولید لوازم تکنولوژیک پزشکی و زمینه‌های دیگر که تولیدات مربوط به آنها نیاز به محیطی بسیار پاکیزه و فاقد آلودگیهای عادی محیط دارند.

    جریان هوای هدایت شده به داخل اتاقهای تمیز توسط دستگاه مخصوص تصفیه و فیلتر می‌شوند و همچنین هوای داخل محیط بطور دائم در چرخش و تصفیه مجدد قرار می‌گیرد و توسط دستگاههای تمیز کننده ذرات هوای قوی (HEPA) و یا (ULPA) پردازش می‌شوند تا ذرات ایجاد شده در محیط اتاق تمیز نیز از بین بروند.

    کارکنان از دوش هوا که در اتاق مخصوصی در محل ورود به سالن تعبیه شده می‌گذرند و همواره از لباسهای مخصوص و پوشیده مانند کلاه و ماسک و دستکش و روپوش و کفش ویژه و... استفاده می‌کنند. حتی وسایل کار و دستگاههای موجود در اتاق تمیز نیز به شکلی طراحی شده‌اند تا کمترین تعداد ذرات معلق در هوا از نتیجه کارشان حاصل شود. قابل توجه‌است که اتاق تمیز محیط استریل نیست و الزاماً به دلیل تعداد کنترل شده ذرات معلق در هوای محیط، اتاق تمیز نامیده می‌شود. این ذرات توسط دستگاه شمارنده این ذرات قابل اندازه گیری هستند.


    منظره بیرونی اتاق تمیز(دانشگاه کاردیف)
    برخی اتاقهای تمیز دارای فشار مثبت هوا هستند و در این موارد در صورت وجود هرگونه درز و شیار در محیط اتاق تمیز به هوای بیرون، هوا از محیط اتاق تمیز خارج می‌شود و با این فشار مثبت هوا، از ورود هوای بیرون از این شیارها به داخل اتاق پیشگیری صورت می‌گیرد. برخی اتاقهای تمیز نیز به دستگاههای ویژه کنترل رطوبت هوا مجهز هستند که تلاش می‌کنند تا در موارد مورد نیاز رطوبت محیط را پایین نگه دارند. اتاقهای تمیز رده پایین شاید نیازی به تمامی این موارد نداشته باشند و تنها با رعایت پوشش کارکنان و بویژه کفش‌های آنها و یا تعویض روپوش، فضای دلخواه را پدید آورند.

    مبنای جریان هوا در اتاق تمیز[ویرایش]

    جریان هوا در اتاق تمیز به روش گردشی"

    جریان هوا در اتاق تمیز به روش ورقه ای"
    رده بندی اتاق تمیز[ویرایش]
    اتاق تمیز بر اساس تعداد و حجم ذرات معلق در هر واحد از هوا در کلاسهای مختلف تقسیم بندی می‌شوند. اعداد بزرگی مانند کلاس ۱۰۰ یا کلاس ۱۰۰۰ مربوط به سیستم آمریکایی رده بندی می‌باشند و اجازه حضور ذرات با سایز ۰٫۵ میکرومتر یا بزرگتر را در هر فوت مکعب نمی‌دهند. این نوع استاندارد آمریکایی اجازه درج بالاتر را می‌دهد پس می‌توان پیش بینی کرد که ممکن است کلاس ۲۰۰۰ نیز پدید آید. اعداد کوچک تر به سیستم بین‌المللی ایزو ۱-۱۴۶۶۴ مربوط می‌شوند که از سیستم لگاریتم اعشاری برای تعیین تعداد ذرات معلق در هوا استفاده می‌کنند که از پایه ۰٫۱ میکرومتر آغاز می‌شوند و برای نمونه اتاق تمیز کلاس ۵ در بیشترین تعداد مجازش دارای ۱۰۰٬۰۰۰ عدد ذره می‌باشد. هر دو این استانداردها یک رابطه معکوس دوطرفه بین تعداد و اندازه ذرات معلق در هوا ایجاد کرده‌اند. به همین دلیل هرگز چیزی بعنوان تعداد صفر ذره معلق در هوا نخواهیم داشت. در جداول مربوط به این استانداردها، خانه‌های خالی کاربردی نیستند و عدم وجود عدد در آنها نمایانگر عدد صفر نیست.

    قابل ذکر است که در یک اتاق معمولی (محیط خانه) در حدود یک میلیون ذره موجود است.


    ورودی یک اتاق تمیز بدون دوش هوا(دانشگاه کاردیف)

    اتاق تمیز ویژه تولید قطعات بسیار ریز الکترونیکی
    سیستم آمریکایی[ویرایش]
    جدول استاندارد آمریکایی اتاق تمیز

    Class حداکثر تعداد ذرات در هر فوت مکعب ISO
    کلاس برابری با سیستم
    ≥0.1 µm ≥0.2 µm ≥0.3 µm ≥0.5 µm ≥5 µm
    1 35 7 3 1 ISO 3
    10 350 75 30 10 ISO 4
    100 750 300 100 ISO 5
    1،000 1،000 7 ISO 6
    10،000 10،000 70 ISO 7
    100،000 100،000 700 ISO 8
    US FED STD ۲۰۹E بطور رسمی منحل شده‌است اما هنوز این جدول و این استاندارد بطور گسترده‌ای رایج است

    سیستم بین‌المللی ISO[ویرایش]
    سیستم استاندارد اتاق تمیز ISO

    Class حداکثر تعداد ذرات در هر متر مکعب FED STD 209E
    کلاس برابری با سیستم آمریکایی
    ≥0.1 µm ≥0.2 µm ≥0.3 µm ≥0.5 µm ≥1 µm ≥5 µm
    ISO 1 10 2
    ISO 2 100 24 10 4
    ISO 3 1،000 237 102 35 8 Class 1
    ISO 4 10،000 2،370 1،020 352 83 Class 10
    ISO 5 100،000 23،700 10،200 3،520 832 29 Class 100
    ISO 6 1،000،000 237،000 102،000 35،200 8،320 293 Class 1000
    ISO 7 352،000 83،200 2،930 Class 10،000
    ISO 8 3،520،000 832،000 29،300 Class 100،000
    ISO 9 35،200،000 8،320،000 293،000 Room air
    سیستم بین‌المللی BS[ویرایش]
    BS ۵۲۹۵ استاندارد بین‌المللی

    حداکثر تعداد ذرات معلق در هر فوت مکعب
    Class ≥0.5 µm ≥1 µm ≥5 µm ≥10 µm ≥25 µm
    Class 1 3،000
    Class 2 300،000 2،000 30
    Class 3 1،000،000 20،000 4،000 300
    Class 4 200،000 40،000 4،000

  • سدیم هیدروکسید به آب استخر اضافه می شود تا باعث کم شدن PH آب شود و

    همچنین تاثیر کلر موجود در آب را نیز بیشتر کند.

  • هواساز (Air Handling Unit) - هواساز هایژنیک (بهداشتی) دستگاهی است که گردش هوا را در تهویه مطبوع کنترل می کند.

    هواساز معمولا جعبه فلزی بزرگی است شامل، دمنده، کویل های گرم و سرد، محفظه فیلتر، صداگیر و دمپر می باشد. هواساز ها عموما به مجرای کانالی سیستم های تهویه مطبوع، یعنی جایی که هوای برگشتی ساختمان باید به آنجا رود متصل میگردد. گاهی نیز هواساز هوای تازه وهوایبرگشتیراازفضایداخل دریافت می کنند.

    هواسازهای کوچک دارای فیلتر هوا، کویل و دمنده می باشند و تحت عنوان ترمینال یونیت معرفی می شوند. این ترمینال یونیت های ساده را کویل دمنده یا فن کوئل می گویند. هواساز های بدون برگشت هوا کاملا با استفاده از هوای تازه در شرایط استفاده %100 (Fresh Air) هواراازبیرونمیگیرندوهیچهوایبرگشتیبهآن هاواردنمیشود. هواسازهای طراحی شده برای بیرون ساختمان در روی پشت بام نصب می شود و به یونیت های پشت بامی معروفند.

    ساختار

    ساختار هواساز - هواساز هایژنیک: معمولا دور تا دور هواساز را با فریم های فلزی و پانل های توپر با توجه به پیکر بندی اجزای سیستم می سازند. بخش های داخلی از کانال های فلزی تک لایه با پانل توپر فلزی روکش شده، ساخته می شوند. فلزها در بدنه سیستم جهت کارکرد طولانی مدت گالوانیزه می شوند. در واحد های فضای باز برای جلوگیری از نفوذ آب از صفحات ضد آب در محل های اتصال استفاده می کنند.

    هواسازهای بزرگتر از قاب های فولادی مربعی با دو لایه روکش و پانل های عایق ساخته می شوند.چنین طراحی افت حرارتی دستگاه وسروصدارانیزکممیکند. اینهواسازهاگاهیتاچندینمترطولدارندو درکانالهایدنبالهمساختهمیشوندازاین روبرایاستحکامومقاومتآنهاازفولادهایریلیدرزیردستگاهاستفادهمیکنند

    اجزای یک هواساز

    1- فیلتر

    هواساز ، فیلتر هواسازفیلترهای هوا همیشه در حال گرفتن غبار و گرد و خاک برای ارائه هوایی تمیز در ساختمان ها کار می کنند. فیلتر ها در ابتدای دستگاه نصب می شوند تا هر گونه آلوگی را در پایین دست جریان به خود جذب کند. فیلترها بسته به میزان تصفیه هوا در امتداد هم تعبیه می شوند تا به ترتیب از ذرات درشت به ریز هوا را تصفیه کنند. فیلتر های پانلی از لحاظ جاگزینی و نگه داری، ارزانتر از فیلترهای کیسه ای هستند.

    عمر کارکرد یک فیلتر با نظارت بر افت فشار جریان هوا ارزیابی می شود که توسط یک فشار سنج یا یک سوییچ فشار متصل به سیستم کنترلی ساختمان آلارم می دهد.(یعنی فیلتر کثیف شده و هوا را از خود عبور نمی دهد.) اگر فیلتر گرفتگی داشته باشد، از آن جایی که فن مدام در حال کار است و هوا را می راند به فیلتر فشار وارد می کند و باعث افتادن آن می شود در نتیجه هوای آلوده به کانال ها راه پیدا می کند.

    کویل های سرد و گرم

    هواساز ، فیلتر هواساز ، کویل سرد و گرمهواسازها برای تهیه هوا و رطوبت مناسب نیاز به تولید گرما و سرما دارند. این شرایط با استفاده از مبدل های حرارتی داخل هواسازها تامین می شوند. هوا را با عبور از روی این کویل ها گرم یا سرد می کنند، مبدل ها از آب داغ یا بخار در گرمایش و آب سرد در سرمایش استفاده می کنند. جنس کویل ها از مس یا فین آلومینیومی برای انتقال حرارت بهتر می باشند. در کویل سرد صفحاتی برای تخلیه میعانات وجود دارد. آب داغ کویل ها توسط بویلر و آب سرد توسط چیلر فراهم می شود. سنسورهای دما درجه حرارت کویل ها را نظارت می کنند. اگر رطوبت مورد نیاز باشد کویل سرد بیش از حد خنک شده تا به نقطه شبنم رسیده و تراکم اتفاق بیافتد. کویل های گرم بلافاصله بعد از کویل های سرد قرار دارد تا هوا را بازگرمایش کند. و به دمای مطلوب برساند. این کار کاهش سطح رطوبتی هوا را تامین می کند.

    هواساز ، فیلتر هواساز ، کویل سرد و گرم

    رطوبت زن

    ------------------------------------------------------------------------------------------

    اغلب در آب و هوای سرد که در آن حرارت مداوم باعث خشکی هوا شده و ناراحت کننده است، کنترل رطوبت امری ضروری است.

    رطوبت زن ها انواع مختلفی دارد.

    تبخیری: هوای خشک به مخزن آب دمیده شده و آب را تبخیر می کند. میزان تبخیر با اسپری آب روی بافل های هوا می تواند بیشتر شود.

    بخارساز: بخار یا آب داغ بویلر مستقیما به هوا دمیده شود و باعث افزایش رطوبت شود.

    اسپری آب: آب توسط نازل به قطرات ریز تبدیل می شود و در هوا انتشار می یابد.

    اولتراسونیک: سطح آب، در جریان عبور از دستگاه اولتراسونیک، تشکیل غباری از آب می دهد.

    رطوبت رسانشی: الیاف خاصی را با آب تازه مرطوب می کنند و جریان هوا را از روی آن عبور می دهند. این امر رطوبت را به سرعت بالا می برند.

    دمنده

    در هواسازها فن هایی وجود دارد که با الکتروموتور القایی به حرکت درآمده تا هوا را جا به جا کند. فن ها ممکن است با دور ثابت یا متحرک گردش کنند تا حجم هوای متغیری را وارد سیستم کند. سرعت جریان نیز توسط پره های ورودی یا دمپر خروجی کنترل می شود. فن های چندتایی در واحد های بزرگ معمولا در انتهای هواساز و ابتدای کانال هوا نصب می شوند تا هوا را در کانال بدمند.

    تجهیزات کنترلی

    هواساز ، فیلتر هواساز ، تجهیزات کنترلیکنترل بخش های مختلف از جمله: سرعت جریان هوا، دمای هوا، درجه حرارت هوای مخلوط شده، رطوبت، کیفیت هوا امری ضروری است. کنترلر ممکن است یک ترموستات ساده خاموش/روشن یا سیستم پیچیده کنترل هوشمند ساختمانی باشد.

    محفظه اختلاط

    به منظور حفظ کیفیت هوای داخل ساختمان، هواسازها تا حدی اجازه ورود هوا از خارج به داخل می دهند. در آب و هوای معتدل، مخلوط کردن مقدار مناسب هوای خنک بیرون با هوای گرم برگشتی می تواند دمای مطلوب را فراهم کند. درمحفظه اختلاط دمپرهایی برای کنترل ورود هوای تازه و هوای برگشتی تعبیه شده.

    هواساز ، فیلتر هواساز ، محفظه اختلاط

    هواساز ، فیلتر هواساز ، محفظه اختلاط

    لرزه گیر

    فن ها در هواسازها لرزه های شدیدی ایجاد می کنند و سرو صدای لرزش را به داخل ساختمان منتقل می کنند برای جلوگیری از این امر لرزه گیر ها را درست قبل و بعد از هواساز با میان فن ها نصب می کنند.

  • طیف‌سنجی (یا طیف‌نمایی یا اسپکتروسکوپی) مطالعه ماده و خواص آن، با بررسی نور، صوت و ذرات گسیل شده، جذب شده یا پراکنده شده از ماده مورد نظر است. طیف‌سنجی به عنوان مطالعه برهمکنش بین نور و ماده نیز تعریف می‌شود. از لحاظ تاریخی طیف‌سنجی به شاخه‌ای از علم برمی‌گردد که برای مطالعات نظری در ساختار ماده و آنالیزهای کیفی و کمی از نور مرئی استفاده می‌شد. در حال حاضر طیف‌سنجی به عنوان یک تکنیک جدید نه فقط برای نور مرئی بلکه برای بسیاری از تابش‌ها با طول موجهای متفاوت به کار برده می‌شود. طیف‌سنجی جذب اتمی یکی از روشهای طیف‌سنجی است که به وسیله آن می‌توان با دقت بالایی غلظت عناصر فلزی موجود در یک نمونه را تعیین نمود.

    طیف‌سنجی جذب اتمی (AAS) یک روش اسپکتروسکوپی برای اندازه‌گیری کمی عناصر شیمیایی با استفاده از جذب اشعه نوری (نور) توسط اتم در حالت گازی است. در شیمی تجزیه این تکنیک برای تعیین غلظت یک عنصر خاص در یک نمونه مورد استفاده قرار می‌گیرد. AAS می‌تواند برای تعیین مقدار کمی بیش از ۷۰ نوع از عناصر مختلف مورد استفاده قرار گیرد. البته حد تشخیص برای همه ان ۷۰ عنصر مناسب نیست مثلاً اگرچه اندازه‌گیری اورانیم در نرم‌افزار دستگاه جذب اتمی وارد شده‌است اما کمترین غلظتی که می‌توان اندازه‌گیری کرد در حدود ۵oo ppm است که مقدار بزرگی است؛ لذا این روش دستگاهی را می‌توان برای اندازه‌گیری حدود ۳۰عنصر با حد تشخیص مناسب (زیر ۱ ppm) بکار برد.

    اصول پایه طیف‌سنجی جذب اتمی

    ۱- همه اتم‌ها می‌توانند نور جذب کنند. ۲- طول موج نوری که جذب می‌شود برای هر عنصر متفاوت بوده و مختص همان عنصر است. ۳- میزان نور جذب شده مستقیماً به غلظت اتمهای جذب کننده نور یا به عبارتی به غلظت عنصر مورد نظر در نمونه محلول، بستگی دارد. در تجزیه جذب اتمی، ماده مورد اندازه‌گیری باید به حالت عنصری کاهش یابد، تبخیر شود و سر راه شعاع تابش منبع، قرارگیرد. در این فرایند نمونه‌ها باید بصورت محلول باشند. در اولین قدم آزمایش، محلولِ حاوی عنصر مورد نظر، بوسیله یک شعله که به عنوان مثال با هوا و استلین می‌سوزد در دمای ۲۰۰۰ درجه سلسیوس (درجه حرارتی پایین‌تر از طیف تابشی) بخار می‌شود. در اثر بخار شدن، قسمت اعظم عناصر موجود در محلول به حالت خنثی در می‌آید و پرتوی تابش شده از لامپهای کاتدی (لامپ مخصوص برای هر عنصر) توسط اتم‌های خنثی شده، جذب می‌شود. در این حالت شدت اشعه تابش اولیه کمتر می‌شود. تفاوت شدت دو پرتوی تابشی و خروجی معیار غلظت عناصر موجود در محلول است. عیب اصلی این تکنیک، وجود نیاز به یک لامپ منبع جداگانه برای هر عنصر مورد تجزیه است. برای رفع این نقیصه کوشش‌هایی به عمل آمده است تا یک منبع پیوسته به همراه یک تکفام ساز (تکفام ساز، جلوی منبع نور قرار می‌گیرد و طول موج مورد نظر را عبور می-دهد) با قدرت جداکنندگی بسیار بالا به کارگرفته شود. اما این تکنیک به اندازه به کارگیری یک لامپ مخصوص برای هر عنصر رضایت بخش نیست.

    اساس روش : اساس این تکنیک، استفاده از دستگاه جذب برای ارزیابی غلظت آنالیت در نمونه است؛ لذا نیازمند رابطه‌ای بین میزان نور جذب شده توسط نمونه و غلظت نمونه هستیم که همان قانون بیر لامبرت است. به طور خلاصه الکترون‌های اتم‌ها با جذب طول موج مشخصی (انرژی) می‌توانند به سطوح بالاتر انرژی بروند و برای مدت کوتاهی به حالت برانگیخته در بیایند. می‌دانیم که این مقدار انرژی جذب شده برای هر اتم با اتم دیگر متفاوت است. به زبان دیگر هر عنصری فقط به یک طول موج مشخص پاسخ می‌دهد. باریک بودن پرتو نور در این روش موجب می‌شود تا انرژی خاصی تولید شود و این روش بسیار دقیق و انتخاب پذیر باشد. هنگامی که اتم برانگیخته به حالت پایه برمی‌گردد طول موج مشخصی از خود ساطع می‌کند با اندازه‌گیری میزان جذب نمونه و رسم منحنی کالیبراسیون و قانون بیر لامبرت پی به میزان مجهول در نمونه می‌بریم. آشنایی با دستگاه این دستگاه دارای ۵ قسمت اساسی است: ۱. منبع تابش ۲. اتم ساز ۳. مونوکروماتور ۴. دتکتور ۵. ثبات منبع تابش از مهمترین خصوصیاتش توانایی تولید باریکه‌ای از تابش با توان کافی و پایدار است. منابع در این روش باید خطی باشند مثل هالو کاتد لامپ‌ها hollow cathode lamps

    موارد کاربرد

    آنالیز ناخالصی‌های ناچیز در آلیاژها و معرف‌های مورد استفاده در پروسه تولید.

    آنالیزهای مربوط به آب

    آنالیز نمونه‌های تهیه شده در تماس مستقیم با هوا.

    آنالیز مستقیم جامداتی چون سنگ معدن‌ها و فلزات.

    نمونه‌ها

    دستگاه جذب اتمی برای اندازه‌گیری فلزات استفاده می‌شود و نمونه‌های که به دستگاه خورانده می‌شود باید به حالت محلول وجود داشته باشد (مگر برای کارهای تحقیقاتی خاصی که نمونه را می‌توان بصورت جامد نیز آنالیز کرد که البته تجهزات مورد نیار تجاری نشده‌است). لذا قبل از اندازه‌گیری فلزات در هر نمونه‌ای، باید آن نمونه را بصورت محلول درآورد؛ لذا با انجام مرحله انحلال و هضم نمونه‌ها، محدودیتی در نوع نمونه وجود ندارد: آب، خاک، مواد غذایی، آلیاژها، سنگ معدن، پلاستیک و...

    محدودیت‌ها

    حوزه تشخیص از حدود قسمت در بیلیون تا قسمت در میلیون می‌باشد.

    توانائی آنالیز مستقیم (بدون واسطه) گازهای نجیب، هالوژنها، گوگرد، کربن یا نیتروژن را ندارد.

    حساسیت آن در حد مورد اکسیدهای دیرگداز یا عناصر موجود در کربیدها نسبت به روش طیف‌سنجی از طریق نشر پلاسمائی اتمی ضعیف می‌باشد.

    اساساً یک روش تک جزئی (تک منظوره) می‌باشد.

    زمان پیش‌بینی شده برای آنالیز

    این زمان بسیار متغیر بوده و به نوع تکنیک و اتمایزر مورد استفاده بستگی دارد.

    برای تجزیه (جدایش) نمونه ممکن است حدود ۴–۸ ساعت یا زمان کمتری در حدود ۵ دقیقه صرف شود.

    زمان اصلی آنالیز از حدود ۱ دقیقه (در نوع شعله‌ای) تا حدود چندین دقیقه (در نوع کوره‌ای) متغیراست.

  • برای کار بادستگاه اتمیک ابتدا کمپرسور را روشن می‌کنیم و بوسیله لگلاتور فشار سوخت و اکسیدان را تنظیم می‌کنیم سپس کلید سمت راست را روشن کرده و بعد از آن بروی نرم‌افزار دستگاه دابل کلیک کرده و در صفحه باز شده گزینه Online را انتخاب کرده و بروی next کلیک می‌کنیم، در کادر باز شده لامپ‌ها را تنظیم می‌کنیم.

    لامپ از نوع کاتد فلزی که می‌خواهیم غلظت آنرا تعیین کنیم ………………. Work Lamp

    برای گرم کردن لامپ ……………………………………………… Worm Up Lamp

    برای تغییر موقعیت دو لامپ در صورت نیاز ………………………………. Exchange

    حال که لامپ‌ها را تنظیم کردیم بروی گزینه Next کلیک می‌کنیم. در صفحه باز شده که مربوط به تنظیمات فلز مشخص شده در مرحله قبل می‌باشد، هیچ تغییری نمی‌دهیم و بروی گزینه Next کلیک می‌کنیم. تا صفحهٔ دیگری باز شود که دستگاه در یک بازه مشخص (مثلا ۳۲۳٫۷ تا ۳۲۵٫۷ برای مس که دارای طول موج ۳۲۴٫۷ می‌باشد) سرچ می‌کند ولامپ‌ها را طوری تنظیم می‌کند که دارای بیشترین انرژی باشند. (البته این مرحله کمی وقت گیر است و حدود ۵ الی ۱۰ دقیقه زمان می‌برد) و در آخر نمودار را رسم کرده و نقطه‌ای که بیشترین انرژی در آن ثبت شده را انتخاب می‌کند. در اینجا Close می‌کنیم و گزینه Next و در آخر Finish می‌کنیم؛ و وارد محیط نرم‌افزار می‌شویم. حال بروی گزینه Sample کلیک کرده و واحد غلظت‌ها را تعیین می‌کنیم (معمولا PPM یا PPb) سپس محلولهای استاندارد را تعیین کرده Next می‌زنیم و در صفحهٔ بعد تعداد نمونه‌ها را تعیین می‌کنیم و بروی Finish کلیک می‌کنیم.

    حال بروی Fire کلیک کرده تا شعله دستگاه روشن شود و جذب نمایش داده شده را بوسیلهٔ کلیک بروی Zero صفر می‌کنیم سپس جذب حلال را صفر کرده و بروی گزینهmeaser کلیک کرده و محلول‌های استاندارد را از رقیق به غلیظ وارد کرده و پس از آنکه جذب به یک مقدار ثابت رسید، Start می‌زنیم که دستگاه اتوماتیک۳ بار جذب را می‌خواند و میانگین آنرا را ثبت می‌کند. این کار را برای تمامی استانداردها انجام می‌دهیم و پس از آن نوبت به نمونه‌های با غلظت مجهول می‌رسد که باید جذب آنها را ثبت کنیم، سپس نمودار کالیبراسیون را از منوی view، گزینه Calibration Carve رسم می‌کنیم.

    در آخر نیز برای خاموش کردن شعله کلید قرمز را فشار می‌دهیم، سپس از نرم‌افزار خارج شده و کلید دستگاه و کمپرسور را خاموش می‌کنیم و سپس شیر کپسول را می‌بندیم.

    نکات مهم در مورد AAS:

    در هنگام زدن fire از خاموش بودن دکمه قرمز مطمئن شویم چون در غیر اینصورت دستگاه روشن نخواهد شد.

    مخزن آب پشت دستگاه نباید خالی باشد، باید آن را از آب پر کرد.

    کمپرسور را باید چک کرد و از وجود سوخت و اکسیدان مطمئن شد.

    مورد فهرست گلوله‌ای

    در هنگام روشن کردن شعله (زدن Fire) تا حتی الامکان از مشعل فاصله داشت

  • کروماتوگرافی gc-mass

    کروماتوگرافی گازی طیف سنجی جرمی یا کروماتوگرافی gc-mass ،يكي از روش هاي طيف سنجي است كه شامل جداسازي يون هاي يك يا چند اتمي بر پايه نسبت جرم به بار (m/z) و اندازه گيري m/z و فراواني يون ها در فاز گازي است. به عبارت دقيقتر طيف سنجي جرمي به بررسي نسبت جرم به بار مولكولها با استفاده از ميدان هاي الكتريكي و مغناطيسي ميپردازد.

    در واقع در مبحث آشکارساز های کروماتوگرافی و دستگاه کروماتوگرافی گازی انواع آشکار ساز ها و نحوه عملکرد آنها و همچنین کارکرد کروماتوگرافی توضیحات لازم را ذکر کردیم.

    دستگاه تلفيقي(Hyphenated) كروماتوگرافي گازي- طيف سنج جرمي (GC-MS) از دو قسمت كروماتوگرافي گازيGC و طيف سنجي جرمي MS تشكيل شده است. در اين دستگاه GCو Massاز هم جدا نمي باشند و وارد كردن نمونه به دستگاه Massاز طريق GCمي باشد، بنابراين در اين دستگاه، فقط از نمونه هايي مي توانيم طيف جرمي تهيه كنيم كه بتوانيم به GC تزريق نماييم. پس به طور عمده اين دستگاه براي شناسايي و تعيين مقدار تركيباتي است كه حالت فرار دارند (مانند اسانس هاي گياهي كه نقطه جوش پاييني دارند) و يا بواسطه تركيب با برخي واكنشگرها و يا حلال هاي خاص، امكان فرار بودن را مي يابند. در دستگاه GC-MS اجزاي يك مخلوط به ترتيب توسط يك ستون كروماتوگرافي از هم جدا مي شوند و پس از حذف گاز حاصل، وارد منبع يونش طيف سنج جرمي مي گردند و سپس، بواسطه توليد ميدان هاي الكتريكي پر قدرت، اقدام به شناسايي كمي و كيفي اجزاي مخلوط بر اساس نسبت بار الكتريكي به جرم آن ها مي گردد.

    سرعت جريان کروماتوگرافی gc-mass از ستون مويين عموما به اندازه اي كم است كه خروجي ستون را مي توان مستقيما به محفظه يونش طيف سنج جرمي خوراند.

    کروماتوگرافی gc-mass

    براي ستون هاي پرشده از يك جداكننده جتي براي جدا كردن قسمت عمده گاز حامل ار آناليت استفاده مي شود. در اين وسيله، گازهاي خروجي از افشانه يك جداكننده جتي تمام شيشه اي خارج مي شوند كه افزايش اندازه حركت مولكول هاي سنگين آناليت مي گردد به طوري كه %50يا بيشتر از آن ها در يك مسير كم و بيش مستقيم به سمت جداكننده حركت مي كند. در مقابل، اتم هاي سبك هليم توسط خلا از مسير مستقيم منحرف شده و بدين ترتيب به خارج پمپ هدايت مي شوند.

    اجزاي اصلي کروماتوگرافی gc-mass

    سيستم ورودي نمونه

    منبع يونش

    تجزيه گر جرمي

    آشكارساز

    کروماتوگرافی gc-mass

    کروماتوگرافی gc-mass و خلا

    يكي از مشخصات بارز طيف سنجي جرمي كه آن را از بقيه روش هاي دستگاهي متمايز مي سازد نياز به ايجاد فشارهاي پايين

    درتمام اجزاي دستگاه به جز پردازنده سيگنال و قرائت مي باشد. وجود خلا زياد منجر به برخوردهاي كمتر گونه ها با اجزاي اتمسفر شده و در نتيجه توليد الكترون ها و يون هاي آزاد بيشتر صورت مي پذيرد.

  • پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب ، به طور کلی شامل آن دسته از پارامتر هایی می باشد که باید در حد استاندارد بوده که برای شرب عارضه ای ایجاد نکنند. به طور کلی می توان این پارامتر ها را به تفکیک مواد شیمیایی معدنی ، مواد شیمیایی معدنی سمی ، مواد شمیایی معدنی غیر سمی ،مواد شمیایی آلی ، گندزدا ها ، محصولات جانبی گندزدایی ، مواد رادیواکتیو ، آفت کش ها نقسیم بندی کرد. که هر کدام از این دسته بندی دارای ترکیبات یا کاتیون و آنیون های خاص خود بوده.

    پارامتر های آب خام (مخازن، نهرها و چاه ها)

    حشره کش ها : نمونه برداری ماهيانه برای حشره كشها

    آرسنیک ، جیوه ، سلنیوم ، مولیبدان، بورون ، باریم

    رادیونوکلوئیک

    طعم ، بو و رنگ

    کدورت ، قلیائیت، سختی، فلوراید و PH

    سایر پارامتر های ذکر شده در کیفیت آب آشامیدنی

    پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب (آلفا و بتا)

    برای آنالیز آب به منظور پایش فعالیت آلفا و بتا، روش معمول این است که حجم مشخصی از نمونه را تبخیر کرده تا خشك شود و سپس فعالیت آنچه باقی مانده است اندازه گیری شود. اشعه آلفا به راحتی توسط یك لایه نازك جذب میشود پس دقت و صحت روش سنجش میزان آلفا در نمونه هایی که حاوی کل جامدات محلول TDSمیباشند، پایین میباشد. پس در صورت امكان باید از روش استاندارد برای پایش غلظت فعالیت آلفا و بتا استفاده کرد. در جدول زیر سه روش پیشنهادی برای این منظور آورده شده است.

    پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب

    تعیین فعالیت بتا با استفاده از روش تبخیر که در جدول بالا آمده است، شامل بخشی است که به پتاسیممربوط میباشد. با این حساب آنالیز پتاسیم کل نیز مورد نیاز میباشد. تكنیك رسوب که در جدول ذکر شده است نیز روشی است بر مبنای پتاسیم- با این تفاوت که تعیین میزان پتاسیم کل نیاز نمیباشد. این روش برای نمونه آبهایی که شامل محصولات شكافت از قبیل سزیم- )137Cs( 137میباشند مناسب نیست. البته اغلب میزان محصولات شكافت در آب آشامیدنی استرالیا چنان ناچیز است که قابل شناسایی نمیباشد.

  • آب آشامیدنی سالم چیست ٬ ميزان آب لازم براي حفظ سلامت در شرایط اضطراري بسته به نوع آب و هوا ، وضعيت کلي سلامت جمعيت آسيب دیده و مسائل فرهنگي – اجنماعي آنها تغيير ميكند. انتظارات مردم از نظر کميت آب مورد نياز در جوامع مختلف متفاوت است. به عنوان مثال یک جامعه فقير روستایي نسبت به ساکنين یک اجتماع شهري ثروتمند، انتظارات کمتري درارتباط با ميزان آب مورد نياز براي زندگي دارند. در نتيجه افراد جامعه فقيرتر احتمالاً مصرف آب کمتري دارند.

    هدف از تامين آب این است که همه مردم دسترسي ایمن و منصفانه به ميزان کافي آب براي آشاميدن، طبخ غذا و بهداشت فردي و عمومي داشته باشند و نيز مكانهاي همگاني آب باید به اندازه کافي نزدیک خانواده ها باشند تا افراد بتوانند از حداقل نيازهاي آبي استفاده کنند.

    آب آشامیدنی سالم چیست

    آب آشامیدنی سالم چیست

    متوسط آب براي آشاميدن ، پخت و پز و بهداشت فردي در هر خانوار حداقل 15ليتر به ازاي هر نفر در روز l/p/d است.

    حداکثر فاصله محل سكونت هر خانوار تا نزدیک ترین محل تأمين آب 500متر است.

    زمان انتظار در صف براي برداشت آب بایدکمتر از 30دقيقه باشد. افزایش این زمان به بيش از30 دقيقه منجر به کاهش مصرف آب به ازاي هر نفر ، افزایش مصرف آب هاي سطحي محافظت نشده و کاهش زمان لازم براي انجام سایر امور زندگي مي شود.

    عواملي که در انتخاب منبع آب باید در نظر داشت عبارتند از:دسترسي، نزدیكي و قابليت نگهداري آب ، وجودآب کافي، نياز به تصفيه، امكان تصفيه از نظر محدودیت هاي قانوني،سياسي و اجتماعي.

    معمولاً منابع آب زیرزميني یا آبرساني هاي با جریان ثقلي از یک چشمه ارجحيت دارند. زیرا به پمپاژ نياز نداشته و به تصفيه کمي نياز دارند.

    براي همه منابع آب در زمان وجود خطر اپيدمي بيماري هاي اسهالي، تصفيه و گندزدایي آب ضروري است.

    در مورد بروز اپيدمي بيماري هاي اسهالي مطمئن شوید که ميزان کلر باقيمانده بيش از 1ميلي گرم در ليتر است.

    به ازاي هر 100ميلي ليتر آب در محل دریافت و مصرف، تعداد کلي فرم مدفوعي باید صفر باشد.

    هر خانوار باید حداقل 2ظرف تميز 10تا 20ليتري براي برداشت آب داشته باشند.

    ممكن است براي کودکان، افراد ناتوان، مسن و مبتلایان به ، HIVظروف ذخيره آب کوچک یا ظروفي با طراحي ویژه نياز باشد.

    ظرفيت ظروف نگهداري آب بستگي به تعداد افراد هر خانوار و ثبات دسترسي به منبع آب دارد. مثلا بطور تقریبي 4ليتر به ازاء هر فرد براي شرایطي که آبرساني بطور روزانه و ثابت مي باشد، مناسب است.

  • در دنیای امروزی سیستم های مکنده و تهویه موضعی که یکی از عناصر مهم تشکیل دهنده آن هود بازویی می باشد نقش مهمی در حفظ ایمنی پرسنل و محیط های کاری مراکز آزمایشگاهی، بیمارستانی، داروسازی، صنعتی، بهداشتی، دندانپزشکی و نیز صنایع الکترونیک ایفا می نمایند. مهمترین مزیت این سیستم ها دفع و مکش آنی آلودگی ها در محل اجرای کار قبل از ورود به فضاهای کاری یا تماس با صورت و بدن کاربران می باشد.

    ویژگی ها:

    – انعطاف پذیری و سهولت استفاده

    – سرویس و نگهداری بسیار آسان

    – امکان محاسبه افت فشار و بازده سیستم

    – میزان مکش هوا بین ۸۰ الی ۱۸۰ متر مکعب در ساعت

    – ساخته در سه مدل آلومینیمی، آنتی استاتیک و ضد اسید (PP)

    – دارای کلاهک های ویژه با اشکال هندسی متنوع به منظور به دام انداختن آلودگی هایی نظیر گرد و غبار، گازهای سمی و بدبو و بخارات شیمیایی مضر در نزدیکترین فاصله ممکن

    کلاهک-هود-بازویی کلاهک-هود-بازویی-1 کلاهک-هود-بازویی-2

    نوع متریال:

    بطور کلی هودهای بازویی Alsident در سه جنس آلومینیمی آندایز شده، پلی پروپیلن و آنتی استاتیک تولید می شوند.

    – سری AL : هود های بازویی آلومینیمی (مناسب مکش بخارات غیر خورنده آزمایشگاهی)

    – سری PP : هود های بازویی پلی پروپیلن (مناسب مکش بخارات اسیدی و خورنده آزمایشگاهی)

    – سری AS : هود های بازویی آنتی استاتیک مناسب محیط های پر خطر (قابل انفجار) EX II 1 GD

  • ه طور کلی برانگیختگی یعنی زیاد شدن انرژی یک سامانه نسبت به حالتی که کمترین انرژی ممکن را داراست. این مفهوم به طور خاص در مکانیک کوانتومی که در آن اتمها دارای حالت‌های کوانتومی و ترازهای انرژی هستند کاربرد دارد.

    در مکانیک کوانتومی حالت برانگیخته سیستم (اتم، مولکول یا هسته) یعنی هر حالت کوانتومی که انرژی آن بیشتر از انرژی حالت پایه باشد.

    طول عمر سیستم در حالت برانگیخته کوتاه است. به طور لحظه‌ای و یا با ساطع کردن یک فوتون یا فونون سیستم انرژی اضافی خود را آزاد می‌کند و به حالتی با انرژی پایین‌تر و یا حالت پایه برمی‌گردد.

    اگر طول عمر این حالتهای برانگیخته زیاد باشد به آنها شبه‌پایدار می‌گویند. ایزومرهای هسته‌ای با طول عمر زیاد و همچنین حالت اکسیژن یگانه مثالهایی از این حالتهای شبه‌پایدار هستند.

    برانگیختگی اتمی

    مثال ساده‌ای از مفهوم برانگیختگی را می‌توان در اتم هیدروژن دید.

    حالت پایه اتم هیدروژن مربوط به حالتی است که تنها الکترون آن در پایین‌ترین اربیتال (که مربوط به تابع موج با تقارن کروی است و کوچکترنی عدد کوانتومی ممکن را داراست) قرار دارد. اگر به اتم انرژی اضافه‌ای بدهیم (مثلاً با تاباندن فوتونی با انرژی خاص به اتم) الکترون می‌تواند به حالت برانگیخته یعنی حالتی که عدد کوانتومی آن بیشتر از عدد کوانتومی حالت "۱s" است برود. اگر انرژی فوتون خیلی زیاد باشد الکترون از اتم جدا شده و اتم به یون تبدیل می‌شود.

    بعد از برانگیختگی ممکن است اتم با ساطع کردن یک فوتون با همان انرژی اولیه به حالت قبلی برگردد.

    اتم هیدروژن با الکتریسیته و حرارت هم برانگیخته می‌شود.

    یک هسته ی برانگیخته همواره می تواند با گسیل تابش الکترومغناطیسی یا تبدیل داخلی به حالت کم انرژی تر وابپاشد. در ساده ترین حالت ، که در آن هر دو تراز موردنظر ، حالتهای تک پروتونی هستند، واپاشی مشتمل برگزار پروتون از حالت بالاتر به حالت پایین تر است. این، مانسته ی گذار یک الکترون برانگیخته در اتم از یک تراز بالاتر به یک تراز پایین تر می باشد، که با گسیل امواج الکترومغناطیسی، یا بیرون انداختن الکترون همراه است.[۱]

    سطح برانگیخته

    سطح برانگیخته سطحی است که الکترون بعد از جذب فوتون به آن سطح می‌رود. با ساطع کردن فوتونی که جذب شده الکترون می‌تواند به همان سطح اولیه‌اش بازگردد. برای مثال مدل اتم هیدروژن را که ساده‌ترین اتم موجود است در نظر بگیرید. در این مدل یک الکترون به دور یک پروتون می‌چرخد. فاصله اکترون از هسته مشخص است. در حالت پایه که عدد کوانتومی برابر با یک است فاصله الکترون تا هسته ۱۱- ۱۰ متر (شعاع بوهر) است. الکترون همچنین می‌تواند در اربتال‌های بزرگتری که مربوط به عددهای کوانتومی بزرگتر هستند قرار بگیرد.

    شعاع هسته ۱۵- ۱۰ است. اتم در حالت پایه ۱۰۰۰۰ بار بزرگتر از هسته است. یعنی اگر هسته به اندازه یک تیله باشد اتم به اندازه میدان آزادی خواهد بود. الکترون می‌تواند از هر سطح انرژی با جذب فوتون به سطح بالاتر و با ساطع کردن فوتون به سطح پایین تر برود. اختلاف سطح اولیه و نهایی تعیین کننده طول موج و در نتیجه رنگ فوتون است. اگر عدد کوانتومی سطح اولیه n_۱ و سطح نهاییn_۲ باشد طول موج فوتون مربوطه از رابطه زیر بدست می‌آید:

    {\displaystyle {\frac {1}{\lambda }}=R.({\frac {1}{n_{1}^{2}}}-{\frac {1}{n_{2}^{2}}})\!} {\displaystyle {\frac {1}{\lambda }}=R.({\frac {1}{n_{1}^{2}}}-{\frac {1}{n_{2}^{2}}})\!}

    که در آن R = 1,1.107m − 1 است.

  • انواع هودهاي ايمني بيولوژيك[1]:

    انواع هودها به سه دسته كلي تقسيم مي شوند كه شامل موارد زير مي باشد:

    هود ايمني بيولوژيك كلاس( 1):

    اين نوع هود افراد و محيط زيست را در برابر عوامل خطرساز محافظت مي نمايد. ولي حفاظتي براي مواد و عواملي كه با آنها در داخل هود كار مي شود، فراهم نمي آورد.(زيرا هوايي كه وارد هود مي شود در ابتدا فيلتر نمي شود) اين دسته از هودها داراي جريانات هوائي شبيه به هودهاي شيميائي بوده ولي داراي فيلتر هپا[2] مي باشند كه اين فيلترها از صفحاتي از جنس الياف بورو سيليكات ساخته شده كه براي بالابردن سطح تماس در آنها، به شكل پليسه مانندي تاخورده اند. به منظور هدايت جريان هوا در فيلتر، اين صفحات توسط تيغه هايي از جنس آلومينيوم از همديگر جدا شده اند. این فیلترها مي توانند ۹۵% از ذرات با قطر ≥۳ /۰ميكرون را جذب كنند،تا جريان هواي خروجي جهت حفاظت محيط زيست و محيط اطراف از داروهاي سيتوتوكسيك پاك شده و آلوده نباشد. در اين دسته از هودها هواي فيلتر نشده بر سطح كار داخل هود مي وزد. به همين دليل حفاظت از محصول را ايجاد نمي كنند. حفاظت فردي با ايجاد جريان هوائي به داخل خود با سرعت 75 فوت در دقيقه و ايجاد فشار منفي در هود، فراهم مي گردد، با توليد هودهاي بيولوژيك كلاس 2، استفاده از اين نوع هودها كاهش يافته است.اين هودها جهت كار با عواملي كه خطر كم تا متوسط دارند استفاده مي شوند.

    در اين دسته از هودها شدت جريان هواي داخل آزمايشگاه يا اتاق محل استقرار اين هودها باعث كاهش كارائي هود ميشود.و همچنين حركات سريع دست شخص عامل، محل قرارگرفتن هود نسبت به درهاي ورود و خروج و منبع حرارتي نيز در كاهش كارائي اين هودها دخيل مي باشد.

    فيلتر هپا

    هودهاي ايمني بيولوژيك كلاس ( 2):

    اين هودهاي ايمني بيولوژيك هم شخص محقق و هم مواد و محيط كار داخل هود را در برابر آلودگي هاي خارجي حفاظت مي نمايد.حفاظت فردي با ايجاد جريان هوا به داخل هود صورت مي گيرد. قسمت جلو این هودها باز است. هوا از اين طريق وارد هود مي شود و به طرف فيلتر هدايت مي شود .هواي وارد شده بداخل هود به جاي گذر از فضاي داخل هود از يك سري منافذ در جلوي هود، به طرف پائين هدايت شده (جهت حفاظت از محصول)و از آنجا از طريق كانال پشت هود به بالا برده شده و پس از عبور از فيلتر هپا به داخل هود برگشته و قسمتي ديگر نيز از فيلتر هپا دوم ديگري عبور نموده و از دستگاه خارج مي شود.(جهت حفاظت از محيط) اين كلاس از هودها به منظور تحقيقات بر روي بافت هاي حيوانات، كشت سلولي و بخصوص كار با ويروس ها استفاده مي شود. هود كلاس 2 به 4 دسته تقسيم مي شود كه شامل:

    1-هود کلاس 2 نوع A1:در اين نوع هود هوا با سرعت 70فوت در دقيقه وارد هود مي شود.فشار درون آن منفي است ولي ممكن است مثبت شود، به همين دليل براي مواد شيميايي توكسيك قابل تبخير و راديونوكلئوتيد قابل تبخير مناسب نمي باشد.70درصد هوا را دوباره پس از عبور از فيلتر هوا به داخل هود برمي گرداند و 30درصد را پس از فيلتر شدن به محيط بيرون (خارج از محيط كار يا به داخل محيط كار )مي فرستد.

    The Class II, Type A1 BSC (A) front opening; (B) sash; (C) exhaust HEPA filter; (D) supply HEPA filter; (E) common plenum; (F) blower

    2-هود کلاس 2 نوعA2:در اين نوع هود هوا با سرعت 100 فوت در دقيقه وارد هود مي شود. در اين هودها هوائي كه از منفذهاي زير هود به طرف فيلتر هپا مي رود تحت يك فشار منفي مي باشد كه در اين نوع هودها 30 درصد از هوا پس از فيلتر شدن،از هود خارج گشته(به داخل ساختمان محل كار يا به محيط بيرون ) و 70 درصد( پس از فيلتر شدن )دوباره به داخل هود برمي گردد.

    The tabletop model of a Class II, Type A2 BSC (A) front opening; (B) sash; (C) exhaust HEPA filter; (D) supply HEPA filter; (E) positive pressure commonplenum; (F)negative pressure plenum

    3-هود کلاس 2 نوع B1:در اين نوع هود هوا با فشار 100 فوت در دقيقه وارد هود مي شود فشار هوا درون هود منفي است.30 در صد هوا پس از فيلتر شدن به داخل هود بازگردانده مي شود و 70درصد آن به بيرون(خارج از ساختمان محيط كار و به جو) منتقل می گردد.

    The Class II, Type B1 BSC (bench top design) (A) front opening; (B) sash; (C) exhaust HEPA filter; (D) supply plenum; (E) supply HEPA filter; (F) blower; (G) negative pressure exhaust plenum.

    4-هود کلاس 2 نوعB2:در اين نوع هود هوا با فشار 100 فوت در دقيقه وارد هود مي شود.فشار درون هود منفي مي باشد.هيچ گونه هوايي پس از فيلتر شدن دوباره به درون هود بازگردانده نمي شود.و پس فيلتر شدن به جو برمي گردد براي مواد شيميايي سمي قابل تبخير و مواد راديونوكئوتيد قابل تبخير مناسب است.

    The Class II, Type B2 BSC (A) front opening; (B) sash; (C) exhaust HEPA filter; (D) supply HEPA filter; (E) negative pressure exhaust plenum.

    هودهاي ايمني بيولوژيك كلاس 3:

    اين هود ها طوري طراحي شده اند كه بالاترين سطح محافظت را براي پرسنل، محيط كار و مواد تأمين مي كنند.هود كلاس Ш يك سد فيزيكي كامل بين فرد و مواد داخل هود تأمين مي كند.و محفظه جلو آن مانند هود كلاس 1و 2 باز نيست .از نوع اين هودها در موقع كار با عوامل فوق العاده خطرناك زيستي و در مواردی كه ايجاد محدوديت مطلق مورد نياز است، استفاده مي‌گردد. براي مواد شيميايي سمي قابل تبخير و مواد راديونوكئوتيد قابل تبخير مناسب است.

  • هودهای میکروبیولوژی به منظور ایجاد فضایی تمیز بر روی میز کار، برای انجام برخی فعالیتهای آزمایشگاهی، کنترل کیفیت صنایع غذایی، مونتاژ، بسته بندی و ساخت برخی محصولات و … کاربرد دارند.

    در هود های لامینار هوا از فیلتر های هپا (High efficiency partticulates air) که حذف کننده ی ذرات و آلودگی ها می باشند عبور کرده و هوای در گردش را پاک و تمیز می سازد.

    هودهای جریان لامینار شامل یک پد فیلتری – یک فن و یک فیلتر هپا می باشند. فن موجود در دستگاه هوا را از پد فیلتر یعنی جایی که ذرات گرد و غبار بر جای می مانند مکش می کند. پس از آن هوایی که از سد فیلتر مقدماتی گذشته باید از فیلتر هپا که ذراتی با ابعاد کوچکتر مانند قارچ ها و باکتری ها و ذرات گرد و غباررا فیلتر می کند عبور کند. حال هوای استریل شده دوباره به داخل فضای عملکرد یا همان بالن عملکرد وارد شده و انجام ادامه کار ها درفلاسک بدون خطر ضدعفونی ممکن می شود.

  • 1- محيط داخل هود قبل از انجام كار و بعد از پايان آن، بايد با الكل 70 درصد يا يكي از مواد ضدعفوني كننده مانند هيپوكلريت سديم (وایتکس) آلودگی زدایی شود.

    2-لامپ اشعه ماوراء بنفش(UV )[3]جهت هود توصيه نمي شود ولي در صورت مجهز بودن هود به لامپ UV،.زماني كه لامپ UV روشن است بايد شيشه هود به طور كامل پايين كشيده شود و پنجره آن بسته شود. زيرا تماس با ان باعث سوختگي قرنيه و سرطان پوست مي گردد.لامپ UV بايد به صورت هفتگي تميز گردد.تا گرد و غبار و آلودگي روي آن مانع عملكرد صحيح ان نگردد ،همچنين امواج آن بايد به صورت هفتگي با وسیله اندازه گیر اشعه ماوراء بنفش[4] مورد بررسي قرار گيرد.

    4- هودها را بايد در محلي ايزوله و جدا از ساير قسمت هاي محيط كار و جريانات شديد هوائي قرار داده شوند.(دور از درها، پنجره ها، هواكش ها، خنك كننده ها و گرم كننده)

    6- تمام وسايلي كه لازم است به داخل هود برده شوند بايد سطوحشان آلودگي زدائي گردد.تمام مواد مورد نياز را بايد در ابتدا قبل از شروع كار به داخل هود برده شود( مانند سفتي باكس،يك سطل كوچك جهت مواد دفعي و باتلها سرم و سرنگ ونيدل به ميزان كافي).البته بايد توجه داشت كه از تجمع بيش از حد وسايل درون هود جلوگيري كرد.زيرا باعث اختلال در جريان هواي درون هود ميگردند.

    7- بايد از حركات سريع و ناگهاني دست در داخل هود، اجتناب كرد؛ زيرا در اينصورت اختلال در جريان هواي هود ايجاد شده و خطر پخش شدن ذرات ريز معلق وجود دارد.

    8-در صورت آلوده شدن فيلتر هود با داروهاي سيتوتوكسيك تا زماني كه فيلتر تعويض نشده ،از آن استفاده نگردد. و حتما روي آن برچسب زده شود كه تمام افراد متوجه آلوده شدن آن شوند. فيلتر آلوده را بايد در كيسه پلاستيكي گذاشت و به عنوان ماده الوده دفع كرد.

    9-پنكه هود در تمام اوقات بايد روشن باشد. مگر زماني كه هود جابجا يا تعمير مي شود.

    10-زماني كه هود خاموش است يا جابجا مي شود بايد با پوشش پلاستيكي پوشانده شود..

    11-هود را پس از هر بار جابجا شدن، تعمير مانند تعويض فيلتر و يا هنگام اولين بار استفاده و به طور معمول هر 6 ماه يكبار سرويس شود.البته نحوه عملكرد هود بايد به صورت روزانه توسط پرسنلي كه با ان كار مي كنند چك گردد.

    12-هود را قبل و پس از استفاده با الكل 70%درصد يا هيپوكلريت سديم يا ماده ضد عفوني كننده اي كه شركت توليد كننده توصيه كرده تميز و ضدعفوني شود.

    13-فيلتر هود را پس از ساعت كاري مشخص ( كه معمولا در دفترچه راهنماي استفاده از هود نوشته شده است )بايد تعويض كرد.پس بايد مدت زمان استفاده از هود به طور مرتب يادداشت گردد.

  • واژه غلط انداز " آلی " باقیمانده از روزگاری است که ترکیبهای شیمیایی را ، بسته به این که از چه محلی منشاء گرفته باشند، به دو طبقه غیر آلی و آلی تقسیم می‌کردند. ترکیبهای غیر آلی ، ترکیبهایی بودند که از مواد معدنی بدست می‌آمدند. ترکیبات آلی ، ترکیبهایی بودند که از منابع گیاهی یا حیوانی ، یعنی از مواد تولید شده به وسیله ارگانیسمهای زنده بدست می‌آمدند.

    در حقیقت تا حدود سال 1950، بسیاری از شیمیدانها تصور می‌کردند که ترکیبات آلی باید در ارگانیسم های زنده بوجود آیند و در نتیجه ، هرگز نمی‌توان آنها را از مواد غیر آلی تهیه کرد. ترکیبهایی که از منابع آلی بدست می آمدند، یک چیز مشترک داشتند: همه آنها دارای عنصر کربن بودند. حتی بعد از آن که روشن شد این ترکیبها الزاما نباید از منابع زنده به دست آیند، بلکه می‌توان آنها را در آزمایشگاه نیز تهیه کرد.

    بهتر آن دیدند که برای توصیف آنها و ترکیبهایی مانند آنها ، همچنان از واژه آلی استفاده کنند. تقسیم ترکیبها به غیر آلی و آلی تا به امروز همچنان محفوظ مانده است.

    منابع مواد آلی

    امروزه گرچه هنوز مناسب‌تر است که بعضی از ترکیبهای کربن را از منابع گیاهی و حیوانی استخراج کنند، ولی بیشتر آنها را می‌سازند. این ترکیبها را گاهی از اجسام غیر آلی مانند کربناتها و سیانیدها می‌سازند، ولی اغلب آنها را از سایر ترکیبهای آلی بدست می‌آورند. دو منبع بزرگ مواد آلی وجود دارد که ترکیبهای آلی ساده از آن بدست می‌آیند:

    نفت و زغال سنگ؛ (هر دو منبع به معنی قدیمی خود ، آلی‌اند، زیرا فرآورده های تجزیه و فساد گیاهان و جانوران به شمار می آیند).

    این ترکیبهای ساده بعنوان مواد ساختمانی اولیه مورد استفاده قرار می‌گیرند و با کمک آنها می‌توان ترکیبهایی بزرگتر و پیچیده‌تر را تهیه کرد. با نفت و زغال سنگ بعنوان سوختهای فسیلی ، باقیمانده از هزاران سال و تجدید نشدنی ، آشنا هستیم. این منابع ، بویژه نفت ، بمنظور تامین نیازهای پیوسته رو به افزایش ما به انرژی ، با سرعتی نگران‌کننده مصرف می‌شوند.

    امروزه ، کمتر از ده درصد نفت مصرفی در تهیه مواد شیمیایی ، بکار گرفته می‌شود. بیشتر آن برای تامین انرژی بسادگی سوزانده می‌شود. خوشبختانه ، منابع دیگر انرژی ، مانند خورشیدی ، زمین گرمایی ، باد ، امواج ، جزر و مد ، انرژی هسته‌ای نیز وجود دارد.

    زیست توده

    چگونه و در کجا می‌توانیم منبع دیگری از مواد اولیه آلی پیدا کنیم؛ بی شک باید به جایی روی آوریم که مبدا اولیه سوختهای فسیلی است، یعنی زیست توده biomass ، ولی این بار بطور مستقیم و بدون دخالت هزاران سال. زیست توده ، تجدید شدنی است، براحتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند تا موقعی که بر روی این سیاره زندگی می‌کنیم، تداوم داشته باشد.

    در ضمن عقیده بر این است که نفت خیلی گرانبهاتر از آن است که سوزانده شود.

    ویژگی ترکیبات کربن

    براستی چه ویژگی خاصی در ترکیبهای کربن وجود دارد که لازم است آنها را از ترکیبهای یکصد و چند عنصر دیگر جدول تناوبی جدا کنیم؟ دست کم ، بخشی از پاسخ چنین است: ترکیبهای بسیار زیادی از کربن وجود دارد و مولکول آنها می‌تواند بسیار بزرگ و بسیار پیچیده باشد. شمار ترکیبهای کربن‌دار ، چندین برابر ترکیبهایی است که کربن ندارند. این ترکیبهای آلی را به خانواده هایی تقسیم می‌کنند که معمولا در ترکیبهای غیرآلی ، همانندی برایشان وجود ندارد.

    بعضی از مولکولهای شناخته شده آلی ، هزاران اتم دارند و آرایش اتمها در مولکولهای نسبتا کوچک ممکن است بسیار پیچیده باشد. یکی از دشواریهای اساسی شیمی آلی ، یافتن چگونگی آرایش اتمها در مولکولها ، یعنی تعیین ساختار این ترکیبهاست.

    واکنشها در شیمی آلی

    راههای زیادی برای خرد کردن مولکولهای پیچیده یا نوآرایی آنها بمنظور تشکیل مولکولهای تازه وجود دارد. راههای زیادی برای افزودن اتمهای دیگر به این مولکولها یا جانشین کردن اتمهای تازه به جای اتمهای پیشین وجود دارد. بخشی ار شیمی آلی صرف دانستن این مطلب می‌شود که این واکنشها چه واکنشهایی هستند، چگونه انجام می‌شوند و چگونه می‌توان از آنها در سنتز ترکیبهای مورد نیاز استفاده کرد.

    گستره اتصال اتمهای کربن در ترکیبات کربن

    اتمهای کربن می‌توانند به یکدیگر متصل شوند. گستره اتصال آنها به هم ، به اندازه‌ای است که برای اتمهای هیچ یک از عناصر دیگر ممکن نیست. اتمهای کربن می‌توانند زنجیرهایی به طول هزارها اتم ، یا حلقه‌هایی با ابعاد گوناگون تشکیل دهند. این زنجیرها ممکن است شاخه‌دار و دارای پیوندهای عرضی باشند. به اتمهای کربن در این زنجیرها و حلقه ها ، اتمهای دیگری بویژه هیدروژن ، همچنین فلوئور ، کلر ، برم ، ید ، اکسیژن ، نیتروژن ، گوگرد ، فسفر و سایر اتمها متصل می‌شوند. سلولز ، کلروفیل و اکسی توسین مثالهایی از این دستند.

    هر آرایش متفاوتی از اتمها با یک ترکیب معین تطبیق می‌کند و هر ترکیب دارای مجموعه ای از ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی مخصوص به خود است. شگفت‌انگیز نیست که امروزه بیش از ده میلیون ترکیب کربن می‌شناسیم و این که بر این تعداد ، همه ساله نیم میلیون افزوده می‌شود. همچنین شگفت انگیز نیست که مطالعه و بررسی شیمی آنها به تخصصی ویژه نیاز دارد.

    تکنولوژی و شیمی آلی

    شیمی آلی ، زمینه‌ای است که از دیدگاه تکنولوژی اهمیتی فوق‌العاده دارد. شیمی آلی شیمی رنگ و دارو ، کاغذ و مرکب ، رنگینه ها و پلاستیکها ، بنزین و لاستیک چرخ است. شیمی آلی ، شیمی غذایی است که می‌خوریم و لباسی است که می‌پوشیم.

    زیست شناسی و شیمی آلی

    شیمی آلی در زیست شناسی و پزشکی نقش اساسی برعهده دارد. گذشته از آن ، ارگانیسم های زنده ، بیشتر از ترکیبهای آلی ساخته شده اند. مولکولهای "زیست شناسی مولکولی" همان مولکولهای آلی هستند. زیست شناسی در سطح مولکولی ، همان شیمی آلی است.

    ساختار آلوتروپ جدید کربن:C60

    ساختار آلوتروپ جدید کربن

    ساختار آلوتروپ جدید کربن:C60

    عصر کربن

    اگر بگوییم که در عصر کربن زندگی می کنیم، دور از حقیقت نیست. هر روز ، روزنامه‌ها توجه ما را به ترکیبهای کربن جلب می‌کنند: کلسترولو چربیهای سیرنشده چند عاملی ، هورمونهای رشد و استروئیدها ، حشره کشها و فرومونها ، عوامل سرطانزا و عوامل شیمی‌درمانی ، DNA و ژنها. بر سر نفت ، جنگها در گرفته است.

    دو فاجعه اسف‌انگیز ما را تهدید می‌کنند، هر دو از تجمع ترکیبهای کربن در اتمسفر ناشی می‌شوند: از بین رفتن لایه اوزون که بیشتر ناشی از کلرو فلوئورو کربن‌هاست و اثر گلخانه‌ای از متان ، کلروفلوئوروکربن‌ها و بیش از همه ، دی‌اکسید کربن سرچشمه می‌گیرد. شاید کنایه بر همین مطلب است که نشریه علوم ، برای سال 1990، بعنوان مولکول سال ، الماس را که یکی از شکلهای آلوتروپی کربن است، برگزیده.

    خبر دیگر ، کشف آلوتروپ جدید کربن C60 (باک منیستر فولرن) است که چنین هیجانی در جهان شیمی از زمان " ککوله " تاکنون دیده نشده بود

  • رنگ سفیدی که به پایین تنۀ درختان زده می‌شود، احتمالا توجه شما را هم جلب کرده است. اما آیا دلیل این کار را می‌دانید؟

    درختان کوچک برای قوی شدن و در امان ماندن از آفت ها و بیماری ها به توجه ویژه نیاز دارند. رنگ آمیزی پایین تنۀ درخت، چند فایده دارد؛ از جمله این که به عنوان سپر محافظ درختان در برابر آسیب های مختلف عمل می کند و مانع شکاف و پوسته پوسته شدن سطح خارجی آن می شود. اتفاقی که در صورت بروز، مقدمۀ بروز بیماری های مختلف را برای درخت فراهم می کند و آن را در معرض قارچ و حشرات قرار می دهد.

    برای حصول نتیجۀ بهتر، باید رنگ مرغوب انتخاب شود تا پوشش کافی ایجاد کند. برای این منظور محافظ تنه درختان با برند های پدیده و موماچی ، گزینۀ مناسب تری است.

    مطالعات دانشگاهی نشان می دهد که لایۀ ضخیم رنگ، درخت را از خطر آفات حفظ می کند ولی باید توجه داشت که سایر رنگها ، به دلیل آن که اجازۀ تنفس به درخت نمی دهد گزینۀ مناسبی نیست، ضمن آن که نباید مواد افزودنی به رنگ اضافه کرد. رنگ های تیره نیز از این جهت که با جذب گرمای نور خوشید باعث سوختن پوستۀ درخت می شوند، نامناسبند.

    از دیگر فواید رنگ کردن تنه درخت، محافظت از درخت در برابر جونده ها و حیوانات کوچکی است که از پوستۀ درخت تغذیه می کنند. از این رو توصیه می شود سموم دفع جوندگان با رنگ ترکیب شود.

    زدن رنگ سفید به درخت، راهی ساده و غیر سمی برای در امان ماندن درخت از مشکلات و آسیب های متعدد است. این کار بسیار آسان و کم هزینه است و فقط یک بار در سال نیاز به انجام آن وجود دارد

  • موضوع اصلی نانو تکنولوژی مهار ماده یا دستگاه‌های در ابعاد کمتر از یک میکرومتر، معمولاً حدود 1 تا 100 نانومتر است. در واقع نانوفناوری فهم و به کارگیری خواص جدیدی از مواد و سیستمهایی در این ابعاد است که اثرات فیزیکی جدیدی - عمدتا متاثر از غلبه خواص کوانتومی بر خواص کلاسیک - از خود نشان می دهند. نانوفناوری یک دانش به شدت میان‌رشته‌ای است و به رشته‌هایی چون فیزیک کاربردی، مهندسی مواد، ابزارهای نیم رسانا، شیمی ابرمولکول و حتی مهندسی مکانیک، مهندسی برق و مهندسی شیمی نیز مربوط می‌شود. نانوفناوری می‌تواند به عنوان ادامه دانش کنونی به ابعاد نانو یا طرح‌ریزی دانش کنونی بر پایه‌هایی جدیدتر و امروزی‌تر باشد نانو تکنولوژی از دیدگاه صنایع غذایی نانو تكنولوژي يك افق عميق علمي با قدرت بالا در توليد محصولات و روش هاي جديد فرآوري است. مفاهيم نانو تكنولوژي چهارجوبي منطقي را براي توسعه درك واكنش ها و رفتار خود آرايي اجزاي غذايي در مقياس كوچك ايجاد مي كند اين موضوع در ساختمان ، رئولوژي و خصوصيات زيست فعالي مواد غذايي در مقياس بزرگ اثر دارد. پيشرفت در فرايندهاي توليد نانو ساختارها و نانو مواد با خصوصيات فرمولي مناسب احتمال توليد نانو ذرات پايدار با قابليت كاربرد در صنايع غذا و صنايع وابسته را فراهم مي سازد. نانو تكنولوژي در ارتباط با نگهداري و مخصوصا بسته بندي مواد غذايي كاربرد زيادي دارد و در برخي از موارد دستاوردهاي نانو در عمل بكار گرفته شده است. کاربردهای فناوری نانو در کشاورزی

    فناوری نانو هیچ زمینه علمی را به حال خود رها نکرده است. علوم کشاورزی نیز از این قاعده جدا نیستند. تا به حال کاربردهای متعددی از فناوری نانو در کشاورزی، صنایع غذایی و علوم دامی مطرح شده است.

    از بین تدابیر موجود در مدیریت آفات کشاورزی استفاده از آفت کش ها و سموم سریعترین و ارزان ترین روش برای واکنش به یک وضیت اضطراری است...

    رابطه میان فناوری نانو وعلوم کشاورزی در زمینه های زیر قابل بررسی است:

    - نیاز به امنیت در کشاورزی و سیستم های تغذیه ای

    - ایجاد سیستم های هوشمند برای پیشگیری و درمان بیماریهای گیاهی

    - خلق وسایل جدید برای پیشرفت در تحقیقات بیولوژی و سلولی

    - بازیافت ضایعات حاصل از محصولات کشاورزی

    روش های کنترل زیستی در حال حاضر بسیار هزینه بر هستند. در این روش ها کنترل آفت از طریق یکی از دشمنان طبیعی آن آفت صورت می گیرد. امروزه مصرف بی رویه آفت کش ها مشکلات زیادی را ایجاد کرده اند. این مشکلات شامل اثرات سوء بر سلامت انسان ( ایجاد مسمومیت های حاد یا بیماری های مزمن )، تاثیر این مواد بر حشرات گرده افشان و حیوانات اهلی مزارع و همچنین ورود این مواد به آب و خاک و تاثیر مستقیم و غیر مستقیم آن در این نظام های زیستی می باشد.

    مصرف بی رویه آفت کش ها محصولات کشاورزی را نیز به منبع ذخیره سم تبدیل می کند.

    مهمترین سوال در زمینه استفاده از آفت کش ها این است که: چقدر از این سموم استفاده کنیم؟

    استفاده از داروهای (سموم) هوشمند در ابعاد نانو می تواند راه حل مناسبی باشد. این داروها که قابلیت حرکت در گیاه را دارند در بسته هایی که حاوی نشانی خاصی هستند قرار میگیرند. برچسب نشانی یک کد مولکولی است که بر روی بسته نصب شده و به بسته اجازه میدهد که به بخشی از گیاه که مورد حمله عامل بیماری یا آفت قرار گرفته تحویل داده شود. این ناقلین در ابعاد نانو همچنین دارای خود تنظیمی نیز می باشند به این معنی که دارو فقط به میزان لازم به بافت گیاهی تحویل داده می شود.

    دقت در ردیابی بافت هدف و میزان اندک اما موثر دارو باعث می شود استفاده از سموم در کشاورزی به حداقل برسد.

    همه ما میدانیم که پیشگیری بر درمان مقدم است. بیماری های گیاهی نیز از روی علائمی مانند تغییر رنگ یا تغییر شکل اندام ها شناسایی می شوند ولی مسئله اینجاست که این علائم مدتها پس از ورود عامل بیماری به بافت گیاه بروز پیدا می کنند به همین خاطر با سریعترین اقدام ها برای جلوگیری از شیوع بیماری باز هم مقداری از محصول از بین می رود. در نتیجه نیاز به ابزاری که به کمک آن بتوان در همان مراحل ابتدایی ورود عامل بیماری، آن را کنترل و مهار کرد بسیار ضروری به نظر میرسد.

    نانو حسگرهای زیستی ابزارهایی هستند که که از تلفیق ابزارهای شیمیایی، فیزیکی و زیستی بدست آمده اند.

    این حسگرها شامل ترکیبات زیستی مانند یک سلول، آنزیم و یا آنتی بادی متصل به یک مبدل انرژی هستند و قادرند که تغییرات ایجاد شده در مولکول های اطراف خود را گزارش دهند. این گزارش ها توسط سیگنالهایی که مبدل انرژی به تناسب با مقدار آلودگی تولید میکند دریافت می شوند. بنابراین اگر تجمع زیادی از عامل بیماری در اطراف این حسگرها وجود داشته باشد سیگنال های قوی فرستاده می شوند. ارزیابی حضور آلاینده ها در محیط توسط حسگرها در چند دقیقه میسر است اما با استفاده از روش های رایج حداقل 48 ساعت زمان برای تشخیص نیاز است...

  • اگر میخواهید زیتون را خود در منزل عمل آورید این مطلب به شما کمک می کند تا این کار را به بهترین وجه انجام دهید:


    اصولا زیتون ها به سه صورت كنسروی - شكسته و بی هسته هستند .


    زیتون شكسته زیتو نی است كه مراحل روغن گیری آن انجام شده است و زیتون بی هسته همان زیتون كنسروی است (روغن كشی نشده است) و برای تهیه ی زیتون پرورده و یا تزپین كردن با فلفل قرمز و بسته بندی های خوشگل استفاده می شود.


    در هرحال همه ی زیتون ها یك تلخی دارند و تنها راه گرفتن تلخی آنها خواباندن در آب نمك و شستشوی چند باره ی آنها است تا طعم تلخی آن به حد مورد انتظار شما از بین برود .( میتوان در روز حدود سه الی چهار بار زیتون ها را می شویم و مجددا در آب نمك بریزیم )


    در آخر كه طعم مطلوب را پیدا كرد مجددا زیتون ها را در آب نمك بریزید شوری آن به اندازه ای باشد كه خوراك آن برای شما مطبوع است (نه بی نمك و نه شور) و مثلا اگر در سطل های پلاستیكی سایز ماست های سه كیلویی می ریزی .روی آن 1 یا 2 قاشق روغن زیتون و گلپر (یك قاشق ) بریز معمولا زیتون را در جای خنك می گذارند وسعی كن این جای خنك یخچال نباشد.


    معمولا زیتون‌های سبز یا زیتون‌هایی كه اندكی مانده تا رسیده شوند را برای مدتی در محلول‌های قلیایی می‌خوابانند تا تلخی گوشت آنها گرفته شود. سپس مدتی در آب می‌خوابانند و سرانجام در ظرف محتوی محلول كم‌نمك (مخلوط آب، نمك و سركه) نگه می‌دارند یا اینكه از همان ابتدا فرآیند گرفتن تلخی را تنها با آب‌نمك انجام می‌دهند.


    زیتون را به این روش حتی در خانه نیز می‌توان عمل آورد، اما به دلیل وقت‌گیر بودن این فرآیند، بیشتر مصرف‌كنندگان، زیتون آماده را ترجیح می‌دهند. بعضی از زیتون‌ها پس از عمل آوردن سیاه می‌شوند. اگر زیتون پس از بیرون آوردن از قلیاب مدتی در معرض هوا قرار ‌گیرد، رنگش به سیاهی می‌زند. البته رنگ زیتون بیش از همه به نوع آن مربوط می‌شود.


    در مورد محلول های قلیایی خوراكی ( تركیب آب و بی كربنات ها مثل جوش شیرین و آهك (كه برای مربای بالنگ استفاده می شود )

  • سود پرک در اصطلاح علمی ، همان ماده شیمیایی NaOH میباشد.

    که از در کنار هم قرار گرفتن سه عنصر سدیم ، اکسیژن و هیدروژن تشکیل میشود .

    این ماده در اصطلاح عامیانه ، سود پرک یا سود سوز آورخوانده شده و با نام کاستیک سودا نیز شناخته میشود.

    این ماده در صورت واکنش با آب ، خاصیت خورندگی پیدا میکند (به دلیل تجزیه شدن به یون های تشکیل دهنده خود ).

    کاستیک سودا در مصارف زیادی کاربرد دارد ازجمله کاستی سودا در تصفیه آب می باشد.
    کاستیک سودا در تصفیه آب

    کاستیک سودا در مصارف زیادی کاربرد دارد ازجمله مصارف آن کاستیک سودا در تصویه آب است.

    همچنین کاستیک سودا یک ماده قلیایی (باز بسیار قوی با PH نزدیک به ۱۴ )که می توان به عنوان خنثی کننده محیط اسیدی بکار برد.

    آب تصویه نشده یک محیط اسیدی است که به علت ترکیبات سخت آن خاصیت خوردگی بسیار بالایی دارد .

    این خاصیت خورندگی هم بر روی لوله ها هم تاثیر می گذارد.

    و باعث حل شدن آهن و سرب و مس در آب می شود ، در نتیجه این فاجعه باعث بروز مشکلات بهداشتی و سلامتی می شود.
    استفاده ی کاستیک سودا در تصفیه آب

    بدلیل آنکه کاستیک سودا (سدیم هیدروکسید ) یک ماده قلیایی است و خاصیت خنثی سازی دارد.

    به مقدار متناسب با آب اسیدی به آن اضافه می شود تا آب اسیدی را خنثی کند.

    کاستیک سودا باید مستقیم به آب چاه اضافه شود.

    تا با خنثی کردن آب اسیدی مانع تخریب لوله ها و پمپ ها در هنگام حمل به تصفیه خانه شوند.

    اضافه کردن کاستیک سودا به اب اسیدی باعث کم شدن حلالیت سرب و مس در آب میشود.

    در نتیجه باعث ایجاد مانع در خورندگی مواد لوله ها می شود.

    این کاهش خورندگی باعث خنثی سازی ترکیبات سخت می شود و آب را برای مراحل بعدی تصویه و مصرف آماده می کند.

  • اطلاعات تماس
    بیوگرافی شرکت

    شرکت به آزما سکو سامان

    تهران

    نوع فعالیت

    تولید کننده، عمده فروش، خدمات

    خدمات/محصولات

    انواع سکو بندی آزمایشگاهی، کلین روم ( اتاق پاک )، انواع هود های شیمیایی، انواع هود های میکروبیولژی، هود pcR ، میز ترازو طرح آلمانی، میز ترازو طرح سوئدی، هود آزمایشگاهی سل، میز وسط آزمایشگاهی، میز کنار آزمایشگاهی، میز دستگاه ، هود میکروبیولوژی کلاس 22، اپکسی کف آزمایشگاه و کلین روم، اپکسی دیوار کلین روم، رنگ آنتی باکتریال، انواع دوش و چشم شوی

    نوع مالکیت:

    شرکت با مسئولیت محدود

    دسته‌بندی محصولات
    بروز رسانی 8 هفته قبل