نقش نمک در جیره حیوانات
اهمیت نمک در جیره دام و طیور:
۱- سدیم در انتقال علایم عصبی نقش دارد . باید بدانیم که سیستم عصبی و هورمون ها در تنظیم بدن ما و حیوانات نقش حیاتی دارند و جالب اینجاست که عنصر سدیم در انتقال علایم عصبی ایفای نقش میکند.
۲- جذب اسیدهای آمینه در دستگاه گوارش وابسته به سدیم است . این نکته بسیار جالب است !! ما این همه هزینه برای تعادل اسیدهای آمینه در جیره می پردازیم و چنانچه مقدار نمک طعام جیره متعادل نباشد در آن صورت جذب اسیدهای امینه گران قیمت با اختلال مواجه خواهد شد.
۳-سدیم در انقباض عضلات نقش دارد و همان طور که میدانیم یکی از مهمترین عضلات بدن قلب می باشد . بنابراین همین جمله میتواند اهمیت نمک طعام را برای ما روشن کند.
۴- همه ما میگوئیم که آب مایه حیات است !! چرا ؟ چون تمامی واکنش های بدن در یک محیط آبی صورت می گیرد . جالب است بدانید که عنصر سدیم در تنظیم حجم مایعات بدن و تعادل اسید و باز بدن ایفای نقش می کند
۵- سدیم در جذب منوساکارید ها (قندهای ساده) نقش دارد. بنابراین کمبود سدیم میتواند جذب مونوساکاریدها را که یکی از منابع انرژی برای حیوان می باشد را مختل کند.
کمبود سدیم چه عوارضی به دنبال دارد ؟
ابتدا به کمبود ملایم سدیم در جیره طیور می پردازیم : کمبود ملایم سدیم در مرغ های تخمگذار باعث کاهش تخمگذاری ، کاهش رشد و کانی بالیسم می شود. بسیاری از بیماری ها سدیم بدن را کاهش می دهند . این کاهش در تولید میتواند به دلیل کاهش راندمان استفاده از پروتیین ها و انرژی خوراک باشد. در این بیماری ها معمولا دفع از طریق دستگاه گوارش به دلیل اسهال و یا دفع از طریق ادرار به دلیل بیماری کلیوی و غده فوق کلیوی وجود دارد.
اما کمبود شدید سدیم میتواند باعث کاهش فشار اسمزی و تغییر در تعادل اسید و باز بدن شود . خروج خون از قلب کم می شود که نشان دهنده کاهش فشار سرخرگی است . میزان غلظت خون یا هماتوکریت افزایش می یابد، خاصیت ارتجاعی ماهیچه های زیر پوست کم می شود ، از فعالیت غده فوق کلیوی کاسته می شود. اوره یا اسید اوریک خون بالا رفته و شوک حاصل می شود و در نهایت به مرگ حیوان منجر می شود