دستگاه عیب یاب التراسونیک
روش عیب یابی التراسونیک یا UT ( Ultrasonic Testing (UT)) یکی از روشهای آزمونهای غیر مخرب (NDT) است. در این روش امواج التراسونیک با فرکانس بالا و دامنه کم به داخل قطعه فرستاده میشوند. امواج التراسونیک، توسط پراب در ماده ایجاد میشوند. فرکانس امواج التراسونیک عموماً بین ۰/۱ مگاهرتز تا ۵۰ مگاهرتز است. عموما در کاربردهای صنعتی، از فرکانس 2 یا 4 مگاهرتز استفاده میشود. امواج التراسونیک پس از برخورد به هر گسستگی، بازتابیده میشوند و قسمتی از امواج التراسونیک به سمت حسگر می رود و حسگر آن را دریافت میکند. از روی دامنه و زمان بازگشت این امواج التراسونیک، میتوان به مشخصههای نقاط گسستگی پی برد. از کاربردهای روش عیب یاب التراسونیک، میتوان به اندازهگیری ضخامت و تشخیص عیوب موجود در قطعات نام برد. ویژگی مهم روش عیب یاب التراسونیک، توانایی آن در تشخیص عیوب بسیار کوچک به دلیل استفاده از فرکانس بالا است.
کاربردهای دستگاه عیب یاب التراسونیک :
- مواد فلزی و غیر فلزی و کامپوزیتها
- عیوب سطحی و غیر سطحی
- قابل استفاده برای جوش، اتصالات، میلهها، مواد ریختهگری، مواد آهنگری، قطعات موتور و هواپیما، اجزای ساختمانی، بتن، و همچنین بصورت گستردهای برای تشخیص عیوب مخازن تحت فشار و لولههای انتقال نفت و گاز
- تعیین ضخامت و خواص مواد
- پایش فرسودگی
مزایای دستگاه عیب یاب التراسونیک:
- قدرت نفوذ بالا که باعث میشود عیوبی که در عمق ماده هست را بتوان تشخیص داد.
- تشخیص عیوب التراسونیک بسیار کوچک مانند ترکها: بدلیل بالا بودن فرکانس و در نتیجه پایین بودن طول موج امواج مورد استفاده در این روش میتوان عیوب التراسونیک با ابعاد بسیار کوچک را تشخیص داد. به عنوان یک قاعده سرانگشتی در تئوری اندازه کوچکترین عیب قابل تشخیص به این روش برابر بانصف طول موج مورد استفاده است.
- دقت بالا در تعیین مکان و اندازه عیوب