شرایط محیط ساخت استخر کشاورزی
شرایط محیط ساخت استخر کشاورزی
استخر کشاورزی یا همان استخر ژئوممبران که به دلیل استفاده عایق رطوبتی ژئوممبران به این نام هم شناخته میشود، به طور کلی در هر منطقه ای با هر میزان بارش و جنس خاک قابل احداث است، اساس کار آن ذخیره آب است، و بالا بردن میزان دبی در مواقع مورد نیاز، اما هر وقت که نیاز به احداث استخر شد باید به نکاتی توجه کرد که در ادامه به آن پرداخته ایم.
۱- تعیین محل مناسب استخر کشاورزی
محل احدث استخر ذخیره آب بسته به منبع تامین کننده که میتواند هر یک از موارد زیر باشد انتخاب می شود :
- چاه عمیق
- رودخانه
- قنات
- چشمه
- سیلاب
مکان باید به صورتی انتخاب شود که کمترین هزینه برای انتقال آب به استخر و استفاده از آن را داشته باشد. میتوان گفت: “بهترین مکان برای احداث استخر کشاورزی در واقع نزدیک ترین مکان به منبع آب است.”
۲- تعیین حجم استخر کشاورزی
با توجه به حداکثر میزان حجم ورودی آب به استخر در واحد زمان و مدت زمان ورود ، حجم کل آبی که قابل ذخیره است مشخص شده و با توجه به این حجم و در نظر گرفتن ضریب اطمینان ، حجم استخر کشاورزی محاسبه می شود.
برای استخر هایی که هم برای ذخیره آب و هم برای پرورش ماهی و آبزیان استفاده می شود این ضریب اطمینان ممکن است افزایش یابد.
۳- تعیین شکل و ابعاد استخر
ورق های ژئوممبران برای استفاده در شکل و اندازه استخر محدودیتی ندارند، یعنی استخر در هر مکان و به هر شکلی که باشد به راحتی میتوان با استفاده از عایق های ژئوممبران آن را آبندی کرد.
این ورق ها می تواند در استخر های خاک ریزی(برداشت آب از طریق زهکش) و استخر های خاکبرداری و گود استفاده شود و محدودیتی برای آن وجود ندارد.
تنها می بایست برای جلوگیری از ریزش دیواره های استخر به آن شیب داد ک این شیب بسته به محل استقرار می تواند متفاوت باشد.
در صورت تمایل میتوان دیواره های استخر را آجر چینی و یا سیمان کرد و سپس ورق ژئوممبران را روی آن پهن کرد.
این کار تنها برای پایداری دیواره هاست و تنها شرط لازم برای استفاده از این ورق ها این است که بستر استخر ژئوممبران می بایست تا حد امکان بدون ناهمواری در دیواره و کف و سطح آن فاقد سنگ ریزه و هرگونه جسم تیز باشد.
این عایق ها نیازی به زیرسازی ندارند و فقط بودن خاک نرم در بستر استخر کافی است.