واتر پمپ چیست و چه نقشی دارد؟
نکاتی پیرامون واتر پمپ و عملکرد آن
واتر پمپ یا پمپ آب را می توان به قلب خودرو تعبیر کرد. همانطور که قلب عملیات خون رسانی را انجام می دهد و لحظه ای وقفه در کار آن سبب مرگ خواهد شد واتر پمپ هم به همین صورت است و با از کار افتادن یا معیوب شدن این قطعه خودرو، چرخه آب رسانی و پمپ آب از کار میافتد و با بالا رفتن بی رویه دما، خودرو از کار میافتد.
این دما در شرایطی است که موتور با احتراق بنزین، حرارتی به بزرگی 2500 درجه سانتی گراد را تولید مینماید و تنها راه پایین آوردن این دما بهره بردن از سیالی مثل آب یا ترکیب آن با ضد یخ، ضد جوش و دیگر سیالات موثر است تا بتوان دمای موتور خودرو را زیر 90 تا 95 درجه نگه داشت. این فرایند به وسیله واتر پمپ انجام میپذیرد تا موتور در شرایطی مناسب از نظر دمایی قرار گیرد.
ساختار واتر پمپ به شکلی مدور است و از اتاقکهایی که در مرکز قرار دارد تشکیل شده است. عملکرد خنک کردن موتور به این شکل است که آب در داخل مجاری موتور باید عبور کند و دمای آن را پایین آورد. لازمه این حرکت نیرویی است که این نیرو توسط واتر پمپ تامین میشود که باعث راندن آب با فشار به درون موتور میگردد. عمل آب رسانی به این شکل است که واتر پمپ آب را از رادیاتور به موتور میرساند و پس از عبور آب و خنک سازی آن را دوباره به رادیاتور باز میگرداند. نیروی لازم واتر پمپ جهت پمپ کردن آب توسط تسمه ای که آن را به موتور وصل میکند تامین میشود.
اجزا و نحوه عملکرد سیستم خنک کننده
واتر پمپ که سیال خنک کننده را داخل مجاری موجود در سیلندر به حرکت در میآورد. قطعه بعدی رادیاتور است که با حالت شبکه ای که دارد تبادل حرارتی مناسبی با هوا دارد و منجر به خنک کردن ماده خنک کننده ای میشود که حامل حرارت موتور میباشد. ترموستات وسیله ای است که نقش کنتر کننده ای بر میزان مایع خروجی و ورودی دارد و این کار را با توجه به میزان دمای موتور در لحظه انجام میدهد. رابط ها و شیلنگ ها محل رفت و آمد سیال از موتور به رادیاتور و برعکس میباشند.